Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Βαθύ το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη λίστα Βαρουφάκη - Διχασμένο κόμμα έδειξαν οι ψηφοφορίες της τροπολογίας για το μνημόνιο και το νέο γραμματέα

Βαθύ το ρήγμα  στον ΣΥΡΙΖΑ από τη λίστα ΒαρουφάκηΤο πρώτο επίσημο ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη βούλα της Κεντρικής Επιτροπής, είναι πλέον γεγονός.

Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη επισημοποίησε την έντονη διαφωνία της για τη συμφωνία του Eurogroup και τη λίστα Βαρουφάκη, εκφράζοντας ενστάσεις για αυτή καθαυτή την πολιτική του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η τροπολογία που κατέθεσε, ως έμπρακτη επιβεβαίωση της αντίθεσής της, τέθηκε σε ψηφοφορία και έλαβε 68 «υπέρ», 92 «κατά» και πέντε «λευκά» (περίπου 40%). Αν και καταψηφίστηκε, δηλαδή, μέτρησε πολλά περισσότερα «ναι» από τη δύναμη των… λαφαζανικών εντός του ανώτατου οργάνου του κυβερνητικού κόμματος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν αμφισβήτησε ευθέως μόνο την κυβερνητική στρατηγική έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας. Στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι ο Τάσος Κορωνάκης επόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε «σφήνα» την υποψηφιότητα του Αλέκου Καλύβη.

Τα μηνύματα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματευτικές επιλογές της ήταν ηχηρά. Αποτυπώθηκαν τόσο στην εκλογή νέου γραμματέα όσο και στην έγκριση της πολιτικής απόφασης.

-Ο κ. Κορωνάκης εξελέγη, με σημαντικές απώλειες, στη θέση του γραμματέα. Σε σύνολο 199 μελών, έλαβε 102 ψήφους (ποσοστό κοντά στο 50%) έναντι 64 ψήφων του κ. Καλύβη, ενώ καταμετρήθηκαν και 32 λευκά, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανήκουν σε… προεδρικούς, που θέλησαν με τον τρόπο αυτό να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία.

-Το τελικό κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής πέρασε κατά πλειοψηφία, με την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας να συγκεντρώνει ποσοστό πέριξ του 40%.

Στην ενδεκαμελή Πολιτική Γραμματεία, η προεδρική πλειοψηφική πτέρυγα εξέλεξε έξι μέλη, η Αριστερή Πλατφόρμα τέσσερα και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας ένα μέλος. Ειδικότερα: Από την πλειοψηφία εξελέγησαν η Ράνια Σβίγκου και οι Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπουρνούς και Παναγιώτης Ρήγας. Από την Πλατφόρμα η Σόφη Παπαδόγιαννη και οι Στάθης Λεωτσάκος, Αλέκος Καλύβης και Αντώνης Νταβανέλος. Από την ΚΟΕ εξελέγη ο Ρούντι Ρινάλντι.

Ο Τσίπρας...

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε από νωρίς αντιμέτωπος με το ίδιο κλίμα που αντιμετώπισε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σε μια ομιλία περισσότερο συνθημάτων και καταγγελιών προς την πλευρά των «συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης» και την κυβέρνηση Σαμαρά, επιχείρησε να περιγράψει ένα ασφυκτικά πιεστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση.

Παράλληλα:

-Προσπάθησε να κλείσει και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία πυροδοτήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με κανέναν τις αρχές και τις αξίες μας. Ή να δραπετεύσουμε μπροστά στις δυσκολίες από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει», επεσήμανε.

-Θέλησε να διαχωρίσει το ρόλο του κόμματος από το κράτος και τη διακυβέρνηση. «Το κόμμα δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως, κι αυτό είναι το βασικό, θα σταθεί και πρέπει να σταθεί πιο κοντά από όσο ποτέ άλλοτε στο λαό μας που δοκιμάζεται», ανέφερε. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ / e-typos.com