Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Με τις ύβρεις δεν πας πουθενά

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι δεν αποτελεί μορφή υψηλής πολιτικής τέχνης να βρίζεις τους Γερμανούς, διότι αυτό οδηγεί σε αναγέννηση των δυσάρεστων αισθημάτων.
Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στη ζωή και στις κοινωνικές σχέσεις, τίποτε δεν προσφέρουν οι ύβρεις – αν πραγματικά επιδιώκεις λύσεις ή καλές σχέσεις.
Αλλά στην περίπτωση την δική μας, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο, προπαγανδιστικότερο και διχαστικότερο: Όλοι όσοι έχουν μια διαφορετική άποψη ταυτίστηκαν με το απόλυτο «κακό» και αποκλήθηκαν «μερκελιστές», «προδότες», «γερμανοτσολιάδες» και όλα τα σχετικά.
Μια ματιά να ρίξει κανείς στην ελληνική Ιστορία, θα διαπιστώσει ότι η πατρίδα μας έζησε τις πιο άγριες εμφυλιοπολεμικές στιγμές της όταν οι μισοί αποκαλούσαν προδότες τους άλλους μισούς.

Στην παρούσα συγκυρία μάλιστα, η ταύτιση υπήρξε τόσο έντονη, που ακόμη και ξένοι (όπως ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκέλσιας των «Ποδέμος»), πήραν το θάρρος (για την ακρίβεια το… θράσος) να χαρακτηρίσουν ένα ελληνικό κόμμα και τον αρχηγό του «εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα».
Περάσαμε όλη την προεκλογική περίοδο και την πρώτη μετεκλογική, ακούγοντας διάφορα «ηρωικά» και κάθε άλλο παρά διπλωματικά:
-«Σε αυτήν την εκλογική μάχη πολίτες της Κρήτης, συγκρούστηκαν δύο κόσμοι. Το όραμα, το πρόγραμμα και οι αξίες συγκρούστηκαν με την πολιτική εξουσία που εκπροσώπησε επάξια ο κ. Σαμαράς. Και την εκπροσώπησε κρυπτόμενος. Από τον λαό. Από τη Βουλή. Προφυλαγμένος σε ένα απολύτως αποστειρωμένο περιβάλλον. Στην αγκαλιά της τρόικας και της κυρίας Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Ηράκλειο, 23 Ιανουαρίου).
-«Δεν αναγνωρίζω στην κα Μέρκελ το προνόμιο να είναι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους 28 Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τους 28 κι ως εκ τούτου δε βρίσκω κανένα λόγο να προτρέξω σε μία ιδιαίτερη συνάντηση μαζί της. Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, εκεί όπου υπάρχουν πολλοί που θα είναι αρωγοί στη δική μας στρατηγική, διότι έχουν ίδιο συμφέρον.
Κι αυτό είναι το μεγάλο αν θέλετε μειονέκτημα της χώρας τα τελευταία χρόνια και το μεγάλο δυστύχημα, ότι είχε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της αντίληψης της κας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε στην Ευρώπη. Εδώ είναι και η ευθύνη που έχει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα μπροστά στην κάλπη. Διότι, επαναλαμβάνω, εμείς δεν πρόκειται, δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε, να συγκυβερνήσουμε όμηροι με τους εκπροσώπους των απόψεων της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα. (Αλ. Τσίπρας, Ζάππειο, Διακαναλική Συνέντευξη, 23 Ιανουαρίου 2015).
-«Εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ, δε πρόκειται να δεχθούμε. Καθαρά και ξάστερα. Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων. Παλαιότερους ή και νεότερους. Αυτοί έχουν το φόβο. Αυτοί έχουν το ψέμα. Αυτοί έχουν τη δύναμη του χρήματος, της εξουσίας και της διαπλοκής. Αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ. Να τη χαίρονται». (Αλ. Τσίπρας, κεντρική ομιλία στην Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2015.
-«Οι αντίπαλοί μας είναι μερκελιστές» (Ν. Φίλης, Ράδιο Άλφα, 22 Ιανουαρίου 2015)
-«Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά υλοποιεί το πρόγραμμα της Μέρκελ και λειτουργεί ως πολιτικός φίλος της Μέρκελ και όχι ως εκπρόσωπος του λαού» (Ζ. Κωνσταντοπούλου, τηλεόραση Άλφα, 22 Ιανουαρίου 2015)

-«Το plan B της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εννοούν όταν αυτοπροβάλλονται ως δήθεν εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Μόνο που δεν είναι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αλλά εγγυητές της παράδοσης της χώρας στην κυρία Μέρκελ. Εγγυητές της λιτότητας και των Μνημονίων». (Αλ. Τσίπρας, Πάτρα, 21 Ιανουαρίου 2015)

-«Στη δική μας κυβέρνηση δεν χωράει κανένας εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε. Αν θέλαμε να τα βρούμε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε θα τα βρίσκαμε μόνοι μας. Δεν θέλουμε να τα βρούμε μαζί τους, το δίκιο του λαού θέλουμε να βρούμε» (Αλ. Τσίπρας, 20 Ιανουαρίου 2015, Θεσσαλονίκη)

-«Διότι οι δυνάμεις στις οποίες αναφερθήκατε και τις οποίες απέκλεισα, δεν αναγνωρίζουν το δίκιο του λαού μας, αναγνωρίζουν το δίκιο του ισχυρού, το δίκιο της κας Μέρκελ και με αυτή την έννοια είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της κας Μέρκελ εντός της Ελλάδας. (…) Και αναρωτιέμαι κα Χούκλη, ποια είναι η θέση του κ. Σαμαρά, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Είναι Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, συζητείται τώρα, ποια είναι η θέση; Είναι εκπρόσωπος της άποψης της κας Μέρκελ;(…)Το δεύτερο που πρέπει να διεκδικήσουμε και είναι ίσως εξίσου σημαντικό είναι την προοπτική μιας νέας συμφωνίας ευρωπαϊκής, κάτι το οποίο το διεκδικούν και το ζητάνε και η Ιταλία και η Ισπανία, Όχι ο κ. Ραχόι βέβαια ο οποίος είναι και αυτός αντιπρόσωπος της κας Μέρκελ που ήρθε εδώ να βοηθήσει τον Πρωθυπουργό αλλά οι δυνάμεις της αλλαγής». (Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στον Αντέννα, 19 Ιανουαρίου 2014)
-«Μια νέα μεγάλη ελπίδα ανατέλλει και ο κ. Σαμαράς έχει να τον στηρίζει η κα Μέρκελ. Εμείς όμως έχουμε τους λαούς να μας στηρίζουν. Ο κ. Σαμαράς έχει να τον στηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός των σκανδάλων, ο Ισπανός πρωθυπουργός των εξώσεων και των πλειστηριασμών, εμείς όμως έχουμε το κίνημα το οποίο αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στην Ισπανία, το Podemos». (Αλ. Τσίπρας, Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 2015)

-Στην ερώτηση, αν θα πήγαινε με τον κ. Σαμαρά και τον Βενιζέλο στην διαπραγμάτευση για το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με βάση τις θέσεις τους θα ήταν από την άλλη πλευρά του τραπεζιού με την κ. Μέρκελ και ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν την επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. (Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στον Σκάι, 17 Ιανουαρίου 2015).

Εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε μαζί τους ούτε με τη Άγκελα Μέρκελ. Εμείς δίνουμε λόγο και αναφορά μόνο στον ελληνικό λαό». (Αλ. Τσίπρας, Αγρίνιο, 17 Ιανουαρίου 2015)

-«Η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας. Κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κυρίας Μέρκελ». (Άρθρο Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Ελ Παϊς», 16 Ιανουαρίου 2015)

-«Καταρχήν η κ. Μέρκελ είναι μια από τους ηγέτες της ΕΕ. Δεν θα επιδιώξουμε καμιά διμερή διαπραγμάτευση. Υπάρχουν διμερή θέματα ανοιχτά, αλλά η συνολική διαπραγμάτευση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί που η Ελλάδα μπορεί να κάνει συμμαχίες, να διευρύνει το μέτωπό της και να συνταχθεί με τις χώρες που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν από τις πολιτικές και τις εμμονές της γερμανικής ηγεσίας». (Ν. Παππάς στο newsbeast.gr, 14 Ιανουαρίου 2015)

-«Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον σοσιαλιστή Πιτέλα ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Μέρκελ δεν μπορεί να κάνει τον σερίφη στην Ελλάδα. (…) Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να απαντήσει όχι η Μέρκελ γιατί είναι μια πολιτικός που θα θελήσει να μην διακινδυνεύσει την προοπτική της βιωσιμότητας της Ευρώπης αλλά να καρπωθεί την έξοδο από την κρίση (Αλ. Τσίπρας, Σταρ, Στον Ενικό, 12 Ιανουαρίου 2015)
-«Ο δογματισμός της κυρίας Μέρκελ αμφισβητείται ακόμα και στη Γερμανία» (Αλ. Τσίπρας, Καλαμάτα, 11 Ιανουαρίου 2015)
-«Που αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Αριστερά, αλλά από τη πολιτική της κ. Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, 3 Ιανουαρίου 2015)
-«Η χώρα δεν χρειάζεται άλλο πρόγραμμα πέραν αυτού που ψήφισε και ενέκρινε. Αλλιώς να έλθει η κ. Μέρκελ εδώ να κυβερνά τη χώρα». (Π. Λαφαζάνης, Παραπολιτικά Fm, 27 Ιανουαρίου).

-«Ας μην ελπίζουν κάποιοι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης, και κυρίως η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, ότι θα μας εκβιάσουν και θα υποχωρήσουμε». (Π. Λαφαζάνης, 10 Φεβρουαρίου, προγραμματικές δηλώσεις).
–«Ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται στις Συνόδους Κορυφής μόνο για να στηρίξει τις πιο αντικοινωνικές πολιτικές που εκφράζονται από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των κκ Γιούνκερ και Μέρκελ» (Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, 26 Ιουνίου 2014)
-«Μόνον έτσι το νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο της κυρίας Μέρκελ και των συμμάχων της θα ηττηθεί» (Αλ. Τσίπρας, παρουσίαση βιβλίου Γκαλμπρέιθ, Χόλλαντ, Βαρουφάκη, 17 Ιουνίου 2014)
-«Και δεν έχει παρά ένα στόχο: Να υποτάξει τον ελληνικό λαό στην αγριότητα, την εκμετάλλευση και το φόβο. Να επιβάλει τη θέληση της κυρίας Μέρκελ, του κυρίου Σόιμπλε, των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης στην Ελλάδα» (Αλ. Τσίπρας, Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον ανασχηματισμό, 12 Ιουνίου 2014)
-«Υποστηρίζουμε τον Γιούνκερ, επειδή η Μέρκελ συνωμοτεί για να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ένας αχυράνθρωπός της, που θα τον κάνει ό,τι θέλει» (Δ. Παπαδημούλης, 30 Μαΐου 2014, Μέγκα)
-«Να τελειώνουμε με τα απολιθώματα της μεταπολίτευσης, με τις μούμιες ενός πολιτικού σκηνικού περασμένων εποχών, με τους εντολοδόχους της κυρίας Μέρκελ και τον αναδόχους του κυρίου Μπαρόζο» (…)Με την Ελλάδα ή με τη κα Μέρκελ;» (Αλ. Τσίπρας. Ηράκλειο, 23 Μαΐου 2015)

-«Καλώ τους νεοδημοκράτες να ανατρέψουν τον Σαμαρά. Δεν έχει καμία σχέση αυτός, με τον κόσμο της ΝΔ, δεν έχει σχέση με τον Καραμανλή ούτε με την Ευρώπη των εθνών. Καλώ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν τον Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει σχέση με εκείνον που πίστευε ότι οι Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Είναι υπάλληλοι της Μέρκελ και όχι αρχηγοί, και χρησιμοποιούν ως ταμπέλες τα κόμματά τους» είπε ο κ. Καμμένος, ζητώντας «να δημιουργήσουμε με υγιείς δυνάμεις μια κυβέρνηση για να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα».
 
Εκτίμησε ότι το δίλημμα στις ευρωεκλογές είναι: «ή παραδίδουμε την Ελλάδα στους Γερμανούς ή κρατάμε την κυριαρχία στα χέρια μας. Η ψήφος μας την Κυριακή είναι ψήφος δημοκρατίας ή δικτατορίας».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ακόμη πως «εάν ο κόσμος εγκρίνει την πολιτική των κ.κ. Σαμαρά-Βενιζέλου, θα έχει εγκρίνει την πολιτική Μέρκελ».
Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι «είναι πολιτικός απατεώνας ο Σαμαράς που υπόσχεται 770 χιλ. θέσεις εργασίας» και κάλεσε τους άνεργους «να στείλουν στην ανεργία Σαμαρά-Βενιζέλο, να πληρώνονται από τις πολυεθνικές της Μέρκελ». (22 Μαΐου 2014, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)
-«Την Κυριακή θα αποδειχτεί αυτό που ήδη ζούμε: ότι από τα κάτω δεν θέλουν. Και τη Δευτέρα θα αποδειχτεί αυτό που ήδη βλέπουμε: ότι από τα πάνω δεν μπορούν. Για να ανοίξει επιτέλους ένας άλλος δρόμος για την πατρίδα, που τέσσερα χρόνια τώρα τη σέρνουν ταπεινωμένη στην ποδιά της κυρίας Μέρκελ. Και της δηλώνουν υπερήφανοι: Κυρία μου, ιδού η Ελλάδα σας!
Η Ελλάδα όμως του λαού, η Ελλάδα των Ελλήνων, η δική σας Ελλάδα, η δική μας Ελλάδα, δίνει το παρών. Όχι στους διαδρόμους του Βερολίνου και στα υπόγεια των Καννών, όπου διορίζονται πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις της εμπιστοσύνης του Μπαρόζο, υπό το φιλόστοργο βλέμμα της κυρίας Μέρκελ. Αλλά στους καθημερινούς αγώνες κατά των μνημονίων, στους δρόμους και στις πλατείες της δημοκρατικής αντίστασης, στις μάχες για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια, στο μόχθο της δημιουργίας, στον πολιτισμό της ελευθερίας, στο όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε ποια Ελλάδα; Στην Ελλάδα-πειραματόζωο των πιο επιθετικών κύκλων του διεθνούς κεφαλαίου; Στην Ελλάδα που ανώτατο νόμο, Σύνταγμα, οδικό χάρτη, έχει και θα έχει τα μνημόνια και τοποτηρητές τους σύγχρονους Βαυαρούς; Στην Ελλάδα της Μέρκελ, του Σόιμπλε, του Μπαρόζο, του Γιούνκερ; Σε αυτή την Ελλάδα ή στην Ελλάδα της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του σεβασμού στις ελευθερίες του πολίτη και στην εθνική αξιοπρέπεια;
Οι εκλογές γίνονται δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα για το ποια Ελλάδα θέλουμε. Την Ελλάδα της Μέρκελ, ή την Ελλάδα της αξιοπρέπειας. Την Ελλάδα της κλεπτοκρατίας, ή την Ελλάδα της δημοκρατίας. Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ;» (Αλ. Τσίπρας, Θεσσαλονίκη, 21 Μαΐου 2014)

-«Με τη σημερινή μεγαλειώδη παρουσία σου στην πλατεία της Ομόνοιας.
Την πλατεία που συμβολίζει την απόκρουση κάθε διχασμού, όπως αυτόν που προσπαθεί να σπείρει στην ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση των υποτακτικών της Μέρκελ.
Το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που κυβέρνησε το τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά, υπό τη στήριξη ολόκληρου του τραπεζικού και μιντιακού κατεστημένου, άφησε μια χώρα και έναν ολόκληρο λαό, ξεκρέμαστο στις άγριες διαθέσεις της κας Μέρκελ. Γιατί η ήττα του κυρίου Σαμαρά θα είναι ήττα για την κυρία Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Ομόνοια, 22 Μαΐου 2014)
-«Δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα της δημοκρατίας το ελληνικό λόμπι της κας Μέρκελ. Με τη Μέρκελ ή με την Ελλάδα. Με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ», (Αλ. Τσίπρας, 20 Μαΐου 2014)
-«Η μόνη απάντηση που φοβάται η κυρία Μέρκελ. Η μόνη απάντηση που φοβάται το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η Ευρώπη είναι σε κρίσιμη καμπή. Ή θα τερματίσει τη λιτότητα και θα ξανακερδίσει τη Δημοκρατία. Ή θα συνεχίσει με λιτότητα, ανεργία και αυταρχισμό. Ή θα γίνει η «’Άλλη Ευρώπη» ή θα παραμείνει η Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ». (Αλ. Τσίπρας, Μπολόνια, 19 Μαΐου 2014)
-Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η ΕΕ δεν σέβεται τη δημοκρατία, ενώ κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Z. K. Γιούνκερ ότι συνωμότησε παρασκηνιακά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να «απομακρύνει από την εξουσία δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες στην Ελλάδα και την Ιταλία και να τους αντικαταστήσει με τραπεζίτες και γραφειοκράτες. Στις Συνόδους Κορυφής, είπε ο κ. Τσίπρας, οι ηγέτες συζητούν και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η κ. Μέρκελ. (Αλ. Τσίπρας, τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της ΕΕ, ρεπορτάζ στον ευρωπαϊκό Τύπο, ΑΠΕ, 15 Μαΐου 2015)
-«Δεν πρόκειται να σταματήσουν τις εκτροπές, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς στις 18 και 25 Μαΐου. Φοβούνται μόνο την λαϊκή εντολή. Φοβούνται μην γίνει η οργή και ο θυμός μας πολιτική πράξη . Γιατί την επόμενη ώρα, δεν θα κάνει κουμάντο στη χώρα το νεοφιλελεύθερο λόμπι και η κυρία Μέρκελ, αλλά αυτός που πραγματικά το δικαιούται, ο ελληνικός λαός. Γιατί η ήττα της κυρίας Μέρκελ είναι προϋπόθεση για να υπάρξει η Ευρώπη και για να οικοδομήσουμε με τους λαούς της μια νέα Ευρώπη» (…) Η αγαπημένη κυβέρνηση της Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά, σε λίγες μέρες θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη στο λαό. Και λυπάμαι που θα το πω εδώ στο Βερολίνο και θα το ακούσει η Καγκελάριος και θα στεναχωρηθεί. Δε θα αργήσει πολύ η ώρα που απέναντί της θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια κυβέρνηση που σας υπόσχομαι θα διαπραγματευτεί μαζί της και για δικό σας λογαριασμό. Γιατί οι δικές μας διαφορές με την κυρία Μέρκελ δεν έχουν εθνικό, αλλά ταξικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο. Και ο τερματισμός της στρατηγικής της λιτότητας στον Νότο θα είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τους εργαζόμενους στο Βορρά. Ότι θα σταματήσει η υποτίμηση της εργατικής τους δύναμης. Ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματά τους". Δήλωσε μάλιστα ότι το δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρο για τους πολίτες της Ευρώπης: "Ή με την Ευρώπη των λαών ή με την Ευρώπη των τραπεζιτών. Ή με τη λιτότητα που σκοτώνει την Ευρώπη ή με τη Δημοκρατία και την αλληλεγγύη που ενώνει την Ευρώπη. Ή με την Ευρωπαϊκή Αριστερά ή με την κυρία Μέρκελ».(Αλ. Τσίπρας, «Επίκαιρα», Ανοιχτή Επιστολή, 15 Μαΐου 2015)

-«Δεν σας νοιάζει αυτός ο τόπος. Δεν σας νοιάζουν οι επόμενες γενιές. Το μόνο που σας απασχολεί είναι να συνεχίσετε να είστε στις καρέκλες της εξουσίας και γι’ αυτό εκλιπαρείτε και πασχίζετε μόνο για τη στήριξη των δανειστών, της διαπλοκής και της κας Μέρκελ. Μόνο που στις εκλογές δεν ψηφίζουν αυτοί. Ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός που λεηλατείτε τόσο χρόνια και επιλογή του θα είναι καθοριστική για το μέλλον του τόπου» (Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, 9 Μαΐου 2015)
-«Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εντεταλμένος της κυρίας Μέρκελ, καλείται από τους εταίρους της να δεσμεύσει τη χώρα, σε ένα τρίτο διαδοχικό Μνημόνιο λιτότητας…» (Αλ. Τσίπρας, Συνέδριο Εκόνομιστ, 18 Φεβρουαρίου 2014)

-«Κυρία Μέρκελ, κύριε Σαμαρά, κύριε Φούχτελ, κύριοι της τρόικας, κυρίες και κύριοι των μνημονίων, της ολιγαρχίας και της τραπεζοκρατίας: Οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι μετρημένες. Η παντοδυναμία σας στην Ελλάδα τελειώνει. Και ο ελληνικός λαός δεν γυρίζει απλώς σελίδα» (…) «Έχουν να εκτελέσουν συμβόλαια με την τρόικα, με την κυρία Μέρκελ, με τους δανειστές. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσει ο ίδιος ο λαός (…) «Γιατί το δίλημμα είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο: Με την Ελλάδα ή με τη Μέρκελ; Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο; Πρώτη φορά με την Αριστερά, ή συνέχεια στη φθορά;» (Αλ. Τσίπρας, Τρίπολη, 7 Μαΐου 2014)

-«Είμαστε εμείς η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της Άγγελα Μέρκελ»(…) «Και θα σας έλεγα ότι η δική μας Ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά στο αρχικό όραμα και πολιτικό σχέδιο των θεμελιωτών της απ' ό,τι η σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ». (Αλ. Τσίπρας, ιταλική έκδοση της «Huffington Post», 6 Μαΐου 2015)
Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Μέρκελ και το πολιτικό της προσωπικό» (Αλ. Τσίπρας. Κοζάνη, 4 Μαΐου 2015)
Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης»(…) «Θα αντισταθούμε ή θα υποκλιθούμε; Αλλαγή ή συνδιαλλαγή; Δημοκρατική ανατροπή, ή αντιδημοκρατική εκτροπή; Αριστερά ή ακροδεξιά; Ελλάδα ή Μέρκελ; ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ; Μάλιστα, εκεί συμπυκνώνονται τελικά όλα τα εκλογικά διλήμματα. ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Μυτιλήνη, 2 Μαΐου 2015)

-«Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή με τα μνημόνια για άλλα σαράντα χρόνια. Ή με την Ευρώπη της αλληλεγγύης ή με την Ευρώπη της Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας. Μενίδι, 30 Απριλίου 2014)
-«Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε υποδεικνύουν απροσχημάτιστα στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Πιο επιτακτικά μάλιστα απ' ό,τι το κάνουν στη Σαξονία ή στη Βαυαρία. Γιατί έμμεσα ή άμεσα απειλούν τους Έλληνες με σκληρές τιμωρίες αν δεν στηρίξουν τον κύριο Σαμαρά και την ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου. Αυτή η Ευρώπη του διχασμού, αλλά και της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν έχει σχέση με τη δική μας Ευρώπη»(…) «Την Ευρώπη της κας Μέρκελ και των τραπεζιτών, εμείς θα την αλλάξουμε. Με την ψήφο και με τους αγώνες μας»(…) «Η Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Στις ευρωεκλογές, συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε. Με την Ελλάδα που ορίζει τον εαυτό της, ή με την Ελλάδα που ορίζει η κυρία Μέρκελ. Με την Ελλάδα που ορίζει τον εαυτό της ή με την Ελλάδα που εξορίζει από τα πολιτισμένα κράτη ο κύριος Σόιμπλε, και διορίζει κλητήρα του Βερολίνου ο κύριος Σαμαράς»(…) «Και σε τελευταία ανάλυση ένα είναι το διακύβευμα σε όλη την Ευρώπη: Με την Μέρκελ ή με την αριστερά;» (Αλ. Τσίπρας, παρουσίαση ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, 29 Απριλίου 2014)
-«Ζητάμε από τους πολίτες αυτής της χώρας να βάλουν τους δικούς τίτλους τέλους στην Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ. (…) Χθες ο κος Γιούνγκερ, υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έσπευσε να αναφερθεί στη Κύπρο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει θετικό προφίλ στον ελληνικό και Κυπριακό λαό. Φαίνεται πως αντιμετωπίζει τους πολίτες ως χρυσόψαρα με ασθενή μνήμη. Που θα έχουν ήδη ξεχάσει ότι το Γιούρογκρουπ και η πολιτική της κυρίας Μέρκελ που τον στηρίζει έριξαν τη Κύπρο στη πυρά» (Αλ. Τσίπρας, Πράγα, 28 Απριλίου 2014)
-«Και το μόνο πραγματικό δίλημμα είναι: Λιτότητα ή Δημοκρατία. Λιτότητα ή κοινωνική συνοχή. Με την Ευρώπη των τραπεζών ή με την Ευρώπη των λαών. Με την Ευρώπη της Αριστεράς ή με την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Γαλικία, 28 Απριλίου 2014)
-Τα διλήμματα «Αριστερά ή λιτότητα και Αριστερά ή Μέρκελ», επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον Πορτογάλων αυτή τη φορά, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στο Πόρτο, σε εκδήλωση που οργάνωσε το «Μπλόκο της Αριστεράς» για τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων.Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι αυτές τις μέρες, στις δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, «είμαστε θεατές σ’ ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, καθώς παρακολουθούμε σκηνές από το προεκλογικό "success story" της κυρίας Μέρκελ, που κατασκεύασαν οι επικοινωνιολόγοι της, για να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της πέτυχε και να την ψηφίσουν, αλλά και για να κρυφτούν οι πολιτικοί σύμμαχοί της στις χώρες μας»(…) «Να κάνουμε την κυρία Μέρκελ μειοψηφία στην Ευρώπη. Να την απομονώσουμε πολιτικά. Να την νικήσουμε» (ΑΠΕ, 27 Απριλίου 2014)
-«Να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού» (Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές 2014)
-«Ως εδώ. Το δίλημμα γίνεται κάθε μέρα πιο ξεκάθαρο. Με την Αριστερά ή με την Μέρκελ. Με την Ελλάδα ή με τη Βαυαρία. Και τελικά: Με την ομαλότητα ή με την ανωμαλία. Αυτοί είναι κολαούζοι της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε στην επιβολή των μνημονίων, της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ανωμαλίας» (Αλ. Τσίπρας, Ιεράπετρα, 23 Απριλίου 2014)
-«Ο άξονας των μνημονίων, ο άξονας Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά, δεν κρύβει λόγια: Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση!!!! (…) «Όποιος ψηφίζει Σαμαρά στην Αθήνα ψηφίζει Μέρκελ και Σόιμπλε στην Ευρώπη.
Λένε όλοι τους τα ίδια. Για τη λιτότητα, για το χρέος για το κατοχικό δάνειο, για την Ευρώπη. Έτσι ο χερ Σόιμπλε έκανε τα πράγματα άθελά του απλά για τον Έλληνα πολίτη, που θα προσέλθει σε λίγες εβδομάδες στις κάλπες. Μας έθεσε το δίλλημα της κάλπης: Με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Σόιμπλε ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα, ή με την πολιτική της Αθήνας για την Ελλάδα; Με τον άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρωπαϊκή αριστερά. Οι δηλώσεις Σόιμπλε ήταν μόνο η αρχή. Ή μάλλον ήταν η συνέχεια της προπαγανδιστικής επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα. Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση. Εντελώς αντίθετη με την κατεύθυνση του άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά» (Αλ. Τσίπρας, Λασίθι, 23 Απριλίου 2014)
-«Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της κυρίας Μέρκελ. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε την ψήφο σας γιατί ο λαός αποφάσισε στις περασμένες εκλογές να είμαστε εκείνη η δύναμη που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη Μακρόνησο του χρέους. Να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μνημόνια, τις τρόικες και τους επικυρίαρχους. Να στείλει τους πλασιέ της κυρίας Μέρκελ στο σπίτι τους, ή στο Βερολίνο. Όπου προτιμούν» (Αλ. Τσίπρας, Χαλκίδα, 16 Απριλίου 2014)

-«Θα έχουμε απέναντί μας, την ίδια τη κα Μέρκελ και τη κυβέρνησή της.
Για αυτό και η κα Μέρκελ, έσπευσε για άλλη μια φορά να έρθει στην Ελλάδα να υποστηρίξει όπως μπορεί τον εδώ αντιπρόσωπό της, τον κο Σαμαρά. Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχτηκε να πάρει μέρος σε προεκλογικές παράτες, ακριβώς επειδή φοβάται τις αλλαγές στην Ευρώπη» (Αλ. Τσίπρας, Αγρίνιο, 14 Απριλίου 2014)
-«Γι’ αυτό και σε αυτή τη πανευρωπαϊκή μάχη από τη μια μεριά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστερά και από την άλλη η κα Μέρκελ, το διεθνές χρηματοπιστωτικό λόμπι και ο αντιπρόσωπός τους στην Ελλάδα, ο κύριος Σαμαράς. Αν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος παίζουν προεκλογικά το χαρτί ενός ρεαλισμού που λίγο απέχει, αν απέχει, από την τυφλή υποταγή στους δανειστές, στην αυλή της κυρίας Μέρκελ, στο ευρωπαϊκό κονκλάβιο του νεοφιλελευθερισμού, εμείς πρέπει να πείσουμε ότι είναι απείρως ρεαλιστικότερος, για το καλό των Ελλήνων και της Ελλάδας, ο δρόμος της ανατροπής» (Αλ. Τσίπρας, 13 Απριλίου 2014, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)
-«Απέναντι σε αυτή την Ευρώπη- κάστρο της κ. Μέρκελ, που λειτουργεί ως χορηγός του ευρωσκεπτικισμού και της νεοναζιστικής απειλής, υπάρχει η πραγματική Ευρώπη»(…) «Η κυρία Μέρκελ έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενο της στην Ελλάδα» (Άρθρο Αλ. Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών, με την ευκαιρία της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, 11 Απριλίου 2014) 

-«Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί και δεν θέλει να ταυτιστεί με τις αγωνίες του ελληνικού λαού, γιατί είναι πλήρως ταυτισμένος με την κ. Μέρκελ»(…) «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Έλληνες πολίτες να διαδηλώσουν μαζικά και ειρηνικά την αντίθεση τους στα κοινά σχέδια Μέρκελ-Σαμαρά, αύριο Παρασκευή 11 Απριλίου, 5μ.μ. στην Πλ. Κλαυθμώνος. Να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής και ελπίδας, ένα μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων» (Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, 10 Απριλίου 2014)

-«Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της διαρκούς λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρώπη η κυρία Μέρκελ μπορεί και πρέπει να ηττηθεί. Και, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ στο παρελθόν. Έτσι και η Άνγκελα Μέρκελ σήμερα.
Μπορεί και πρέπει να μειοψηφήσει και να ηττηθεί πολιτικά» (Ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, 10 Απριλίου 2014)
-«Ανάμεσα στα κοινωνικά και οικονομικά ερείπια, λίγο μετά την ψήφιση του μίνι μνημονίου και πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση με σπόνσορα την κ. Μέρκελ και τις αγορές, ετοιμάζει την παράσταση «βγαίνουμε στις αγορές». Πρόκειται για τεράστια επιχείρηση εξαπάτησης. Που προσπερνά ακόμα και το μοίρασμα του πλεονάσματος μία εβδομάδα μετά τις εκλογές.
Ξέχασα βέβαια να σας πως προς πρέπει να αισθάνεστε εθνικά υπερήφανοι, γιατί στο τέλος της εβδομάδας, η κα Μέρκελ, θα επισκεφτεί την αποικία χρέους της»(…) «Ας το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ψηφίζοντας Σαμαρά και Βενιζέλο, ψηφίζει Μέρκελ και Γκολντμαν Σακς» (Αλ. Τσίπρας, 9 Απριλίου 2014, Λάρισα, Καρδίτσα)
-«Την απόφαση για το αν θα γίνουν και πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές δεν θα την πάρει ο Αντώνης Σαμαράς. Θα την πάρει η κ. Μέρκελ, που έρχεται να τον στηρίξει, τώρα που έχει προβλήματα. Έρχεται να στηρίξει τους μερκελιστές της. Και αναμένεται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να την καλωσορίσουν και να της πουν “κυρία καγκελάριε ιδού η αποικία σας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μέτρων που εσείς ζητάτε"» (Αλ. Τσίπρας, 7 Απριλίου 2014, Θεσσαλονίκη)
-«Θεωρώ ότι η πιο επικίνδυνη πολιτικός, για τους ευρωπαϊκούς λαούς, είναι η κυρία Μέρκελ. Ζητάμε από όλους τους πολίτες να αποφασίσουν και να κρίνουν: Η πολιτική αυτή της κυρίας Μέρκελ πέτυχε; Αν ναι, τότε ας ψηφίσουν τον Γιούνκερ ή τον Σούλτς, και το κόμμα του κυρίου Ρέντσι ή τη δεξιά στην Ιταλία. Αν θεωρούν ότι απέτυχε, πρέπει να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση για μια άλλη Ευρώπη, την οποία εκπροσωπούν οι δυνάμεις της πραγματικής αριστεράς» (Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στη RAI 3, 6 Απριλίου 2014)

-«Γιατί η δική μας Ευρώπη, η «Άλλη Ευρώπη» πράγματι ενώνει.
Ενώ η δική τους Ευρώπη, η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ διαιρεί. Η σημερινή Ευρώπη ικανοποιεί μόνον την κυρία Μέρκελ και τους λιγοστούς πολιτικούς φίλους της» (Αλ. Τσίπρας, Παλέρμο, 3 Απριλίου 2014)

-«Αποφασίζουμε: Με τη κα Μέρκελ ή με την αριστερά» (Αλ. Τσίπρας, 1 Απριλίου 2014, Σύρος)
-«Και δεν έχω βέβαια κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές, όπως ο κύριος Σαμαράς. Ή ψηφίζουμε Σαμαρά, Μέρκελ, Σόιμπλε ή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ» (Αλ. Τσίπρας, ομιλία, 22 Μαρτίου 2014)
-«Συνέδριο (σ.σ. του ΕΛΚ) που επέλεξε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο που δεν θα είναι ένας οποιοσδήποτε υποψήφιος αλλά ο υποψήφιος της λιτότητας, ο εκλεκτός της Α. Μέρκελ, του Έντα Κένυ και του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά»(…) «Ποια Ευρώπη θέλουμε; Της κυρίας Μέρκελ ή της Αριστεράς; Την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ, που δεν δουλεύει. Ή την Ευρώπη της Αριστεράς;»(…) «Αυτά τα προγράμματα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, του οικονομικού ανορθολογισμού και της πολιτικής ιδιοτέλειας της κυρίας Μέρκελ δεν έχουν θέση στην Ευρώπη(…) «Οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη μοναδική δυνατότητα και ευθύνη να τα τελειώσουν στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Να τελειώσουν τις πολιτικές της λιτότητας αποδοκιμάζοντας τους πολιτικούς της λιτότητας. Τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Σουλτς και την κ. Μέρκελ, η οποία έχει επενδύσει πάνω τους όλες τις ελπίδες της» (Αλ. Τσίπρας, Δουβλίνο, 11 Μαρτίου 2014)

–«Οι ευρωπαϊκοί λαοί καλούνται να πουν όχι στην Ευρώπη της Μέρκελ, του Σουλτς, του Γιούνκερ που διεξάγουν το ανθρωποβόρο πείραμά τους εδώ σε μας για να το εξάγουν εν συνεχεία παντού (Αλ. Τσίπρας, ομιλία σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής, 7 Μαρτίου 2014)

Ή με εμάς ή με τους Μερκελιστές» (Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, 20 Μαΐου 2014)

-«Για να τελειώνουν οι πρωθυπουργοί της νέας Φρειδερίκης. Οι Μερκελιστές «πρωθυπουργοί του Μπαρόζο» (Αλ. Τσίπρας, κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, Ομόνοια, 22 Μαΐου 2014)

-«Δε μπορούμε παρά να περιμένουμε μόνο τα χειρότερα από αυτή τη κυβέρνηση της υποτέλειας. Και το μόνο αντίδωρο αυτής της υποτέλειας, το πολύ –πολύ να είναι κάποια ψίχουλα επικοινωνιακής στήριξης των μερκελιστών της Ευρώπης, στους μερκελιστές της Ελλάδας» (Αλ. Τσίπρας, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, 1 Φεβρουαρίου 2014)

-«Δεν θα είναι πια ο παρίας της Ευρώπης, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Θα έχει στο πλευρό του τους άλλους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου που ξεσηκώνονται. Τους λαούς που συνειδητοποιούν πια ότι ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα και ο αγώνας απέναντι στις παραδομένες κυβερνήσεις, απέναντι στους μερκελιστές που καταστρέφουν την Ευρώπη» (Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, 29 Απριλίου 2014)

-«Τη στιγμή που η κ. Μέρκελ απομονώνεται διεθνώς δυστυχώς βρίσκει συμμάχους στην Ελλάδα, τους μερκελιστές των τριών κομμάτων του μνημονίου των τριών κομμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά» (…) «Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής» (Αλ. Τσίπρας, Βραζιλία, 12 Δεκεμβρίου 2012)

-«Αλλά δεν είστε ευρωπαϊστές, είστε Μερκελιστές. Σας ενοχλεί που το λέμε ξανά και ξανά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα διότι η πολιτική της κας Μέρκελ είναι αυτή που μας απομονώνει στην Ευρώπη, που μας οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ» (Αλ. Τσίπρας, Βουλή, 7 Νοεμβρίου 2011)

--«Δεν μας κυβερνούν ευρωπαϊστές, αλλά μερκελιστές, ο κ. Σαμαράς έχει μετατραπεί σε άφωνο προεκλογικό χειροκροτητή της Μέρκελ» (Αλ. Τσίπρας, Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, 4 Νοεμβρίου 2012)

-«Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους "μερκελιστές" της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη» (Αλ. Τσίπρας, δήλωση κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος κατά της επίσκεψης Μέρκελ, όπου παρευρέθηκε μαζί με τον επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ, 10 Οκτωβρίου 2012)

-«Σήμερα ο λαός καλείται να πληρώσει αυτό το χρέος που εσείς δημιουργήσατε. Μας κατηγορείτε ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές. Είστε Μερκελιστές!» (Αλ. Τσίπρας, 9 Ιουλίου 2012, Βουλή)

Από τα παραπάνω (προϊόν εντελώς δειγματοληπτικής έρευνας) προκύπτει ότι η σημερινή κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια, ως αντιπολίτευση δεν άφησε άνθρωπο που να μην τον καθυβρίσει, με την κ. Μέρκελ να αποτελεί για τον κ. Τσίπρα έναν εμμονικό στόχο.

Πήγαινε στο Δουβλίνο, έβριζε τον Κένα. Πήγαινε στην Ιταλία, έβριζε τον Ρέντσι. Πήγαινε στην Ισπανία, έβριζε τον Ραχόι. Ήταν υποψήφιος για την προεδρία της ΕΕ, έβριζε τον Γιούνκερ και τον Σουλτς. Πήγαινε στο Βερολίνο, τα έβαζε με τον Σόιμπλε. Ακόμη και στο πρότυπό του, την Βραζιλία, όταν πήγε, με την Μέρκελ τα έβαλε.

Δεν σταμάτησε να μιλά για «μερκελιστές που καταστρέφουν την Ευρώπη», «υπαλλήλους του Βερολίνου», «κολαούζους», «πλασιέ» και «άφωνους χειροκροτητές» της Μέρκελ, δήλωνε ότι δεν θέλει να τα βρει με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, μιλούσε για ιδιοτελείς επιλογές και άγριες διαθέσεις της Μέρκελ, για μούμιες και εντολοδόχους, έλεγε ότι δεν θα επιδιώξει καμιά διμερή επαφή μαζί της διότι απλά είναι μία από τους 28, έλεγε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από την Μέρκελ, φθάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «πρωθυπουργούς της νέας Φρειδερίκης»!

Πραγματικά, είναι να απορεί κανείς πώς μετά από όλα αυτά μας μιλάνε ακόμη.

Και βέβαια, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας τώρα μιλάει σε διμερές επίπεδο με την Μέρκελ και ο κ. Βαρουφάκης την αποκαλεί «με διαφορά την εξυπνότερη πολιτικό σήμερα στην Ευρώπη».
 elzoni.gr