Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Πόνος, εξαθλίωση, δάκρυα, αυτοκτονίες, ο τραγικός απολογισμός - λυσεις αντιμετωπισης - της ανθρωπιστικής κρίσης…



 http://www.naftemporiki.gr/cmsUtils/photo?stamp=0x0000000000494c95&id=604990&width=638&height=330&rmode=2

Aρθρο της Ειρήνης Λεριού 

 με αφορμή τη χθεσινή αυτοκτονία στη Χαλκίδα


Πόνος, εξαθλίωση, δάκρυα, αυτοκτονίες, ο τραγικός απολογισμός της ανθρωπιστικής κρίσης… Στη χωρά μου έμαθαν οι ζωντανοί να ζηλεύουν εκείνους  που επέλεξαν από μόνοι τους να αποκοιμηθούν για πάντα και να γλιτώσουν…. Μια οικογένεια από τη Χαλκίδα προσπαθεί να κερδίσει μια δικαστική μάχη για ένα πενιχρό μοναδικό εισόδημα της. Ο απολογισμός; Δυο αυτοκτονίες.
Για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα είναι επείγουσα ανάγκη όλες οι Περιφέρειες της χώρας και οι Δήμοι να εκπονήσουν μια αποτελεσματική πρόταση οικονομικής πολιτικής, βάση της οποίας θα εντοπίζονται άμεσα τέτοιες περιπτώσεις και θα προβλέπεται έκτακτη βοήθεια προς αυτές. Η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη είναι υψίστης σημασίας διότι λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ή της κάθε περιφέρειας, με αποτέλεσμα να δίνεται έμφαση στα θετικά στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε ευημερία και να επιλύνονται στη βάση τους τα προβλήματα που μας απομακρύνουν από το στόχο της ευημερίας. Τη στιγμή που η Περιφέρεια της Αττικής εκσυγχρονίζεται και βάζει στο μικροσκόπιο το κοινωνικό κόστος της κρίσης με έμφαση στο να επουλώσει τις πληγές, στη Χαλκίδα και στην αντίστοιχη Περιφέρεια τα βήματα είναι μικρά, (υπάρχει για παράδειγμα πρόγραμμα «δικτύου κοινωνικής ασφάλειας» κατά του κοινωνικού αποκλεισμού ή άλλα παρόμοια προγράμματα και κινήσεις, ίσως και σε επίπεδο δήμου, αλλά δεν επαρκούν οι προσπάθειες και πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες). Αλλά και σε άλλες πόλεις και περιφέρειες της χώρας, οι αρμόδιοι δε γνωρίζουν καν πόση είναι η παιδική φτώχεια στις περιοχές τους για παράδειγμα. Υπάρχουν Δήμοι και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα που ενώ έχουν τη διάθεση και κάνουν τις προσπάθειες τους, ωστόσο έχουν μείνει πίσω και οφείλουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά πιο αποφασιστικά ακολουθώντας ίσως και το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής, για να μην υποφέρουν άλλο οι συμπολίτες μας.
Ας γίνει η θυσία αυτών των δύο ανθρώπων η αρχή για τη κατάρτιση ενός καινοτόμου και πιο αποτελεσματικού από τυχόν ήδη υπάρχοντα, έκτακτου σχεδίου δράσης (είτε σε επίπεδο περιφέρειας είτε δήμου) αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Χαλκίδα και γενικά στη Στερεά Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι  της αντίστοιχης περιφερειας δεν ευημερούν. Αυτού του είδους τα προβλήματα  αντιμετωπίζονται με επιτυχία μόνο σε τοπικό επίπεδο και όχι σε εθνικό όπως πολλοί θεωρούν. Αλλά και από τη πλευρά της επιστήμης τα κατάλληλά δεδομένα που μας βοηθούν να προσδιορίσουμε και βάση αυτών να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φτώχειας συλλέγονται αποτελεσματικότερα στις μικρές επιμέρους περιφέρειες ή δήμους. Η μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να δοθεί κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο και να μπει πιο αποφασιστικά κι αποτελεσματικά στις πλέον επείγουσες προτεραιότητες όλων των περιφερειών της χώρας μας.
Οφείλουν οι λήπτες αποφάσεων οικονομικής πολιτικής  να καταγράψουν σωστά τη φτώχεια στη περιοχή της Χαλκίδας ή της Στερεάς Ελλάδας και έπειτα να καταρτίσουν αποτελεσματικὀτερες πολιτικές αντιμετώπισης της. Ευχή όλων μας  οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν εγκαίρως την επόμενη φορά, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε εξαθλίωση  για να μην έχουμε αυτή τη κατάληξη.

*Η Ειρήνη Λεριού είναι Υπ. Διδάκτωρ Οικονομικής Πολιτικής, στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο - κι Ερευνήτρια σε Ινστιτούτο με θέμα τη Παιδική φτώχεια στην Ελλάδα