Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΚΕΔΕ: Stop στις απολύσεις στους Δήμους – Ζητά να αλλάξει το πλαίσιο αξιολόγησης που βάζει κάτω από τη βάση στο 15%

Την αντίθεσή του με το προωθούμενο σύστημα και ιδιαίτερα με το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης των εργαζομένων στους Δήμους που αφορά στον επιμερισμό ποσοστών εκφράζει με απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της; Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καθώς όπως τονίζει πρόκειται για μια διαδικασία που θεωρείται αυθαίρετη και αντισυνταγματική, σύμφωνα και με την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Ειδικότερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, το οποίο αυτή την ώρα συναντάται με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, μετά από πολύωρη συνεδρίαση σε ότι αφορά στην αξιολόγηση των εργαζομένων στους δήμους, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, τέτοιου που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.
Ωστόσο επισημαίνει ότι στην συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ζητήσει τριμερή διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και εργαζομένων στους δήμους, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης της αξιολόγησης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραπέμπει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει δημοσιεύσει η aftodioikisi.gr η αξιολόγηση με το νέο σύστημα παρά τις αντιδράσεις συνεχίζεται και ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι.
Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καθιερώσει την ποσόστωση στη βαθμολόγησή του προσωπικού, και αν και ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι όσοι λαμβάνουν τον κατώτερο βαθμό, δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα, οι συνδικαλιστές εφιστούν την προσοχή των εργαζομένων και προειδοποιούν ότι το νέο σύστημα δημιουργεί μια «δεξαμενή» υπαλλήλων προς απόλυση, σε επόμενες φάσεις συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.
Οι αρμόδιοι σε δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, δήμους και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να συντάξουν τις εκθέσεις επιμερισμού των ποσοστών: με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 ως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 ως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων.
Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση περιλαμβάνονται σε έγγραφο το οποίο εστάλη στις 7 Απριλίου 2014, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλα τα  υπουργεία , γενικές και Ειδικές Γραμματείες,  Αποκεντρωμένες, Περιφέρειες, Ανεξάρτητες Αρχές και στην Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ άλλων,  σημειώνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για την τυχόν θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα.
Με την εγκύκλιο αυτή καλούνται άμεσα οι υπηρεσίες να καταγράψουν το προσωπικό και να επιμερίσουν τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης  για τους  υπαλλήλους που υπηρετούν στις διάφορες οργανικές μονάδες.