Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Δασκαλόπουλος: Πολιτική δειλία η μη αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος για τις βιομηχανίες

daskalopoulos1
“Πολιτική δειλία” χαρακτήρισε τη μη αντιμετώπιση του ζητήματος των ενεργειακών τιμολογίων για τη βιομηχανία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (BUSINESSEUROPE) Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δημόσια Τηλεόραση, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΔΤ (www.hprt.gr).
Όπως επισημαίνεται, ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες σήμερα, όπως οι δυνατότητες ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους καθώς και η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.
Αναφορικά με την σταθεροποίηση της οικονομίας, χαρακτηριστικά είπε: «Φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού» και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, κυρίως προς την κατεύθυνση των αλλαγών που θα δημιουργήσουν σιγουριά, αισιοδοξία και ένα καλό περιβάλλον για τον κάθε Έλληνα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε «λιγότερη παρουσία του κράτους» και μίλησε για ένα κράτος που δεν είναι φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Τόνισε την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των υπουργείων και των νομοθεσιών, των παρεμβάσεων και των κανονισμών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δράση και κατ’ επέκταση ο ανταγωνισμός.
Ξεκαθάρισε τη θέση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ότι όλες οι αγορές πρέπει να είναι απολύτως ανοικτές στον ανταγωνισμό, τονίζοντας ότι ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα λειτουργεί και πως δεν υπάρχουν ολιγοπώλια και καρτέλ στην χώρα.
Όσον αφορά στο ζήτημα των απολύσεων, ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε την άποψη του ότι «η διαδικασία της μείωσης (δηλ. των απολύσεων) τελείωσε» και πρόσθεσε πως «Το τελευταίο πράγμα που θέλουν να κάνουν οι επιχειρήσεις είναι να προβούν σε απολύσεις».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε πως «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην ποιότητα και στην καινοτομία. Και γι’ αυτό στέκεται καλά στις διεθνείς αγορές, παρόλο που υπάρχουν χώρες πολύ φθηνού κόστους» τονίζοντας το γεγονός ότι η «είναι η πρώτη φορά που η βιομηχανική πολιτική γίνεται αντικείμενο του Συμβουλίου και θα είναι το κύριο θέμα στη Σύνοδο του προσεχούς Μαρτίου».
Στη διάρκεια της συνέντευξης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, και χαρακτήρισε πολιτική δειλία τη μη αντιμετώπιση του ενεργειακού θέματος. «Το ενεργειακό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα. Νομίζω, ότι το μόνο εμπόδιο είναι η πολιτική δειλία! Δεν ξέρω πως καταφέρνουν οι πολιτικοί να γίνουν πιο τολμηροί. Αλλά, αυτό είναι που χρειαζόμαστε»
Τέλος, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε πως «η βιομηχανία δεν μπορεί να πληρώνει ακριβότερο ρεύμα από τους απλούς καταναλωτές» και πως τέτοια ζητήματα έχουν ήδη λυθεί στην Ευρώπη.

υστερογραφα