Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΙΣΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Εμφάνιση f1.JPG


Με ομόφωνο “ΝΑΙ” , το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αποδέχτηκε την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, κ. Γ. Δέδε, για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στη Ρωμαϊκή Έπαυλη στο Λουτράκι στη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την υλοποίηση του έργου «Ανασκαφική έρευνα Ρωμαϊκής Έπαυλης στην Κατουνίστρα Λουτρακίου Νομού Κορινθίας», προϋπολογισμού 45.000,00 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, ήρθε ως καρπός των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο κ. Δέδες, όταν το καλοκαίρι επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο και είχε την ευκαιρία να τον περιηγηθεί και να ενημερωθεί από την επιστημονική υπεύθυνη, Αρχαιολόγο κα. Ασλαματζίδου και  τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας για την εξέλιξη των ανασκαφών. Πρόκειται για έργο που εκπονείται με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πλαίσια πενταετούς προγράμματος ανασκαφικής έρευνας, το οποίο στηρίζεται σε εθελοντές, μεταξύ των οποίων η ομάδα φίλων του Μουσείου Περαχώρας, που αφιλοκερδώς συμμετέχουν στην εξέλιξη των αρχαιολογικών ερευνών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, διέθεσε από τους πόρους της το απαιτούμενο ποσό, ενέταξε στο Τεχνικό της Πρόγραμμα τη διαθέσιμη πίστωση για την οικονομική συνδρομή των ανασκαφών και μέσω της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε το τελικό βήμα για τη χρηματοδότηση της ανασκαφής της έπαυλης μέσα στα τρία επόμενα έτη, με στόχο την ολοκλήρωση της ανασκαφής και τη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης, στην εισήγησή του, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι η Ρωμαϊκή Έπαυλη συγκαταλέγεται στις ελάχιστες κατασκευές του είδους που έχουν εντοπιστεί στην Κορινθία, στη δυνατότητα της πλήρους διερεύνησης της κατασκευής που θα προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την κατανόηση της σημαντικής για την ιστορία της Κορίνθου περιόδου της ρωμαιοκρατίας, στη σύνδεση της έπαυλης και του μεγάλου λουτρού που αποκαλύπτεται σε αυτήν, με το Λουτράκι του θερμαλισμού, στους επισκέπτες, τους κατοίκους και μαθητές της περιοχής που θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται έναν νέο και αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο, καθώς και την ενίσχυση της διαχρονικής αξίας του Ισθμού, ως τοπόσημο για την Κορινθία, με την αξιοποίηση της έπαυλης και του Λουτρού.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ