Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΣΤΑΤ: Στο ίδιο έργο θεατές

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Διερωτάται κανείς πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτό το σήριαλ με την ΕΛΣΤΑΤ και τον επικεφαλής της.

Από όσο γνωρίζω, οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατασυκοφάντηση της χώρας (Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου) έχουν βρεθεί εκτός των αξιωμάτων τους – αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί επαρκής τιμωρία.

Ο μόνος που έχει απομείνει ακλόνητος, προκαλώντας οργή και εκνευρισμό με όσα με κάθε ευκαιρία υποστηρίζει, είναι ο πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας Α. Γεωργίου, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή τον Αύγουστο του 2010 από τον κ. Παπακωνσταντίνου (τον οποίο πάλι τον χάσαμε ή κάνω λάθος;)

Ο κ. Γεωργίου, λοιπόν, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά στη Βουλή (στην οποία υποτίθεται ότι υπάγεται η ΕΛΣΤΑΤ) και έβγαλε τους πάντες από τα ρούχα τους – από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ως τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και πρώην υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα.

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου λέγοντας πως η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα ανάμεσα στους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρουσίασε την προηγούμενη διετία αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος και του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, εξαιτίας της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Μίλησε για τεράστιες «διορθώσεις», αλλά και αναθεωρήσεις ακόμα και σε χρονιές όπου δεν υπήρχαν αστερίσκοι από την Eurostat για τα ελληνικά στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαχινίδης είπε πως η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ύφεση το 2013 συνετέλεσε και σε αναβολή των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς αυτές εστιάζονταν, κατά κύριο λόγο, στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργίου είπε τα γνωστά δικά του: Ότι ακολούθησε τους κανόνες και τη μεθοδολογία και ότι δεν απέκρυψε στοιχεία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, κάνοντας έξω φρενών τον Α. Μπέζα που τον κατηγόρησε για δυσφήμηση της χώρας.

Η ιστορία είναι παλιά, ασχολήθηκε ο οικονομικός εισαγγελέας, έγινε και μια εξεταστική στη Βουλή στα γρήγορα για να κλείσει το θέμα.

Διαρκεί από τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – κάπως βραδυφλεγώς, αν σκεφθούμε ότι η μεθοδευμένη ζημιά είχε γίνει έναν χρόνο νωρίτερα.

Όλα ήλθαν στην επιφάνεια με τις καταγγελίες της καθηγήτριας Στατιστικής και μέλους τότε (πριν καρατομηθούν όλοι μαζί τον Σεπτέμβριο του 2011) του Δ.Σ. της στατιστικής υπηρεσίας Ζωής Γεωργαντά, για σκόπιμο «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 (στο θηριώδες 15,4%), όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση την επομένη των περιφερειακών εκλογών, στις 17 Νοεμβρίου 2010, και ενώ το έλλειμμα όλων των άλλων χωρών είχε δοθεί ήδη από τον Οκτώβριο.

Τότε αποκαλύφθηκε ότι το νέο Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2010, όταν συγκροτήθηκε σε σώμα και για τελευταία τον Οκτώβριο του 2010, όταν προέκυψαν οι διαφωνίες σχετικά με την μεθοδολογία.

Αποκαλύφθηκε ότι τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία είχαν εγκριθεί από τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, είχαν ουσιαστικά καταργηθεί, δεν συνεδρίαζαν, δεν συμφωνούσαν, δεν έλαβαν μέρος στον προσδιορισμό του ελλείμματος, που σκόπιμα φουσκώθηκε για να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα και να βρισκόμαστε τώρα στην σημερινή οικτρή κατάσταση.

Αποκαλύφθηκαν έτσι και οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Παπακωνσταντίνου έφερε άρον-άρον τροπολογία τον Δεκέμβριο του 2010, με την οποία καταργούσε τον νόμο που ο ίδιος είχε φέρει προς ψήφιση τον Μάρτιο του 2010, μεταφέροντας όλες τις αρμοδιότητες στον πρόεδρο της υπηρεσίας.

Με δεδομένο ότι βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ επιβλήθηκε το Μνημόνιο (στο οποίο είχαμε πάει από τον Μάιο του 2010, αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο δεν είχε έλθει κάποιος εφαρμοστικός του νόμος), αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη βλάβη έχει προκληθεί.

Επίσης, όποιος γνωρίζει οικονομικά, αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη βλάβη προκαλεί η μείωση του ΑΕΠ σε περιόδους ύφεσης και την ώρα που όλοι κάνουν το παν για να αυξήσουν το ΑΕΠ τους.

Αντιλαμβάνεται επίσης κανείς τι σημαίνει να παραβιάζεται νόμος που προβλέπει τη λειτουργία μιας υπηρεσίας ως συλλογικό όργανο.

Όλοι πια γνωρίζουμε πως τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και των νοσοκομείων μπήκαν στο γενικό έλλειμμα χωρίς να μελετηθούν προηγουμένως τα στοιχεία τους.

Και όλοι γνωρίζουμε πως εκτός από την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, δεν επιτρέπεται ούτε να αναθεωρείται το ΑΕΠ προς τα κάτω, αν και αυτό δεν αποτελεί προϊόν συλλογικού οργάνου.

Τον Οκτώβριο του 2011, η ΕΛΣΤΑΤ μείωσε το ΑΕΠ του 2010 κατά 2,9 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος κατά 4 δις ευρώ και το έλλειμμα κατά 300 εκ ευρώ.

Η χώρα έχει μπει σε μια απίστευτη περιπέτεια, επειδή μια τόσο σοβαρή υπόθεση αφέθηκε στα χέρια ενός ανθρώπου - ενώ επρόκειτο για θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι μεταφορικές ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία μας υπέστησαν μεγάλη κατάρρευση λόγω της λαθρομετανάστευσης – της χρήσης δηλαδή των μέσων μεταφοράς από ανθρώπους που δεν πλήρωναν εισιτήριο και των νοσοκομείων από ανθρώπους που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό δεν ήταν ζήτημα για να αποφασιστεί στο επίπεδο που ισχυρίζεται ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Και κάτι ακόμη: Τον Μάρτιο του 2012, στην έκθεση της τρόικας για το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα αναφερόταν σαφώς πως η δημοσιονομική προσαρμογή (που οδήγησε σε μεγάλη ύφεση, όπως συνομολογείται στην ίδια έκθεση) «ήταν απαραίτητη, δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού ελλείμματος το 2009».

Έχει πραγματικά καταντήσει κουραστικό να λέμε και να ξαναλέμε τα ίδια πράγματα και στη Βουλή να γινόμαστε συνεχώς στο ίδιο έργο θεατές.

elzoni.gr