Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Κι άλλο αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Διακόπηκαν οι εργασίες, σε νέα Σύνοδο θα προσπαθήσουν οι 27 να καταλήξουν σε συμφωνία



Τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρίζουν και τρίζουν για τα καλά. Κάθε προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στους «εταίρους» πέφτει στο κενό. Πρώτα η α-συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, τώρα για τον προϋπολογισμό του 2014-2020. Κανείς δεν κάνει πίσω. Όλοι βάζουν τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα κοινοτικά. Και, όπως πάντα, τα μεγάλα ψάρια, τρώνε τα μικρά.

27 ηγέτες ανίκανοι να βρουν μια λύση. Κυβερνώντες κατώτεροι των περιστάσεων. Ξανά... Ίσως τα καταφέρουν την επόμενη φορά. Αφού το μόνο που αποφάσισαν την Παρασκευή οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- πως διαφωνούν και πως πρέπει γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής, άγνωστο πότε, για να λύσουν τις διαφορές τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε πει από νωρίς «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των μεν και των δε», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δεν είχε κρύψει πως η συμβιβαστική πρόταση, δεν τον άφησε ικανοποιημένο. Ήξερε πως αν επέστρεψε στο Λονδίνο έχοντας χάσει την «έκπτωση» που είχε κερδίσει από το 1984 η Θάτσερ, δε θα είναι μεγάλο (πολιτικό) μέλλον.

Ο Φρανσουά Ολάντ, πριν μπει στην αίθουσα της Συνόδου, συνάντησε μερικούς από τους ηγέτες (Μάριο Μόντι, Μαριάνο Ραχόι) που λίγες ώρες πριν είχαν απειλήσει με βέτο στον προϋπολογισμό. Είδε και τον Κάμερον, όλα άλλωστε ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία «παίζονται» για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση Ρομπάι
Η νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων.

Μετά τις απειλές βέτο που εκτόξευσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι προτείνει, τώρα, αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.

newsit.gr