Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Στη Βουλή η δικογραφία Ρουμελιώτη για τυχόν ευθύνες Παπανδρέου για το Μνημόνιο 1

Στη Βουλή η δικογραφία Ρουμελιώτη για τυχόν ευθύνες Παπανδρέου για το Μνημόνιο 1
Ουσιαστικά, τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καλείται να αναλάβει η Βουλή, καθώς παρέλαβε τη δικογραφία με τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη για την υιοθέτηση του πρώτου μνημονίου.
Να σημειωθεί ότι η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, την ίδια χρονική περίοδο που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο.
Ως προς την υπόθεση του κ. Ρουμελιώτη ο οποίος συνέγραψε και σχετικό βιβλίο για το θέμα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή συμφωνώντας με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης Παπανδρέου που αποφάσισαν την υιοθέτηση του πρώτου μνημονίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουμελιώτης στην κατάθεση του στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη υποστήριξε πώς είχε ενημερώσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι ο τότε πρόεδρος του ΔΝΤ Στρός Κάν, εκτιμούσε ότι η λύση του μνημονίου δεν θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τον είχε ενημερώσει προσωπικά αλλά και ο ίδιος ο κ. Στρός Καν, η μόνη λύση ήταν να ζητηθεί από τους δανειστές η αναδιάρθρωση του χρέους που σε εκείνη την περίοδο, μπορούσε να επιτευχθεί, εάν ο πρωθυπουργός διαπραγματεύονταν σκληρότερα, επικαλούμενος το γεγονός ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει».
Ο κ. Ρουμελιώτης είχε μάλιστα εκφράσει δημόσια την απορία γιατί ο τότε πρωθυπουργός δέχτηκε το υψηλό επιτόκιο δανεισμού αλλά και πως δεν διαπραγματεύτηκε την επιμήκυνση του προγράμματος, ενώ επέκρινε τον κ. Παπανδρέου γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

eklogika.gr