Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Είχε... Αγιο και «Σάλπι»! H Εθνική Ελλάδος νίκησε 1 - 0 μέσα στην Μπρατισλάβα την Σλοβακία

Είχε... Αγιο και «Σάλπι»!

Με γκολ του Σαλπιγγίδη στη μία και μοναδική ευκαιρία της τυχερής Ελλάδας στο β' ημίχρονο, η Εθνική νίκησε στην Μπρατισλάβα την Σλοβακία (1-0) κι έκανε... άλμα για την πρώτη θέση!
Στον βαρύ (αλλά χωρίς «λίμνες») αγωνιστικό χώρο το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο, παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή μπάλας. Η Ελλάδα είχε καλό πρώτο 20λεπτο, διάστημα στο οποίο είχε πρωτοβουλία και δύο καλές στιγμές, αμφότερες από «στημένες» φάσεις, με τους Κατσουράνη (5') και κυρίως Σιόβα (11'). Οι Σλοβάκοι έδειχναν να δίνουν χώρο και να «χτυπούν» στις αντεπιθέσεις και απείλησαν με τον Στοχ στο 16'.
Μετά το 25' οι γηπεδούχοι έγιναν πιο επιθετικοί και είχαν δύο μεγάλες ευκαιρίες, αρχικά με τον Χάμσικ (38') και στη συνέχεια, στο 41', την κορυφαία στιγμή του πρώτου 45λεπτου με το τετ-α-τετ του Μπρεζνάνικ (απέκρουσε ο Καρνέζης) και το σουτ του Χάμσικ (έδιωξε πριν τη γραμμή ο Τοροσίδης). Στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα είχε δύο άστοχα σουτ των Νίνη (28') και Κατσουράνη (37') και ένα κοντινό, άστοχο, πλασέ του Γκέκα υπό πίεση (36').
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με βροχή και με τους Σλοβάκους να μπαίνουν δυνατά και να χάνουν πολλές ευκαιρίες στο πρώτο 20λεπτο, με τον Καρνέζη αλλά και τον Παπασταθόπουλο (κυρίως) να δίνουν τις λύσεις. Κούτσκα (49'), Μπρέζνανικ (56') και Χάμσικ (58', 62') να φτάνουν μια «ανάσα» από το 1-0, με τον μεσοεπιθετικό της Νάπολι να χάνει τεράστιες ευκαιρίες.
Η Ελλάδα αμύνονταν, δεν είχε δημιουργία, δέχονταν πίεση, ο Σάντος έβαλε τον Μήτρογλου αντί του Γκέκα (59'), αλλά κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, η Εθνική έφτασε στο γκολ στο 63' με το κοντινό πλασέ του Σαλπιγγίδη!

Πλέον οι Ελληνες διεθνείς είχαν το παιχνίδι εκεί που το ήθελαν, ο Σάντος έριξε στον αγώνα και τον Καραγκούνη (αντί του Νίνη) για να έχει καλύτερη κατοχή μπάλας. Η Σλοβακία επιτέθηκε, αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει ξανά, με εξαίρεση το σουτ του Μπρέζνανικ στο 81' που απέκρουσε ο Καρνέζης.
Οσο για την Ελλάδα; Είδε την «κατάρα» των κεντρικών αμυντικών να επιστρέφει, με τον τραυματισμό του Σιόβα στο 75' (θλάση η πρώτη εκτίμηση) και τον Φωτάκη να τον αντικαθιστά, με τον Κατσουράνη να οπισθοχωρεί δίπλα στον Παπασταθόπουλο. Ο χρόνος ήταν σύμμαχος, η επίτευξη δεύτερου γκολ όχι στόχος που θα έφερνε ρίσκο και τελικά το πολύτιμο 1-0 έμεινε ως το τέλος, παρά τη διπλή «τρομάρα» στο τέλος, με τη φάση του Χολόσκο στο 86' και κυρίως με το δοκάρι του Μπρεζνάνικ στο 88'!
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Κούτσιακ, Ζαμπάβνικ, Μπρέζνανικ, Σκρτελ, Σαλάτα, Κούσκα (82' Γκουεντέ), Πετσόβσκι, Σάπαρα, Στοχ (69' Βάις), Χάμσικ, Ντούρις (73' Χολόσκο).
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σιόβας (76' Φωτάκης), Τζιόλης, Νίνης (66' Καραγκούνης), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Γκέκας (59' Μητρόγλου).