Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

441χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Μοναδική σε ομορφιά, πλούσια σε ιστορία η Ναύπακτος

Δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, η Ναύπακτος συνδυάζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, την ηρεμία του βουνού και τη ζωντάνια της θάλασσας.
Ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου, όχι μόνο για την υπέροχη φύση της, αλλά και για τις πολύ καλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται όλο το χρόνο και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών.
Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το όμορφο «Λεπάντο» των Ενετών έχει ένα από τα ωραιότερα βενετσιάνικα λιμάνια της Μεσογείου. Σ' αυτό το λιμάνι έγινε και ιστορική «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» στις 7 Οκτωβρίου του 1571.
Φέτος συμπληρώνονται 441 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία και οι εκδηλώσεις στο Δήμο Ναυπάκτου που έχουν ήδη ξεκινήσει ολοκληρώνονται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.
Ιστιοπλοϊκοί αγώνες, εκθέσεις, ομιλίες και διαλέξεις, επιδείξεις ξιφομαχίας, αλλά και μάχες στρατηγικής στο 4ο τουρνουά σκακιού στην παραλία του Γριμπόβου, πλαισιώνουν τις φετινές εκδηλώσεις.
Το βράδυ του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου στο γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι θα γίνει η φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, την αρχιερατική λειτουργία και την καθιερωμένη πομπή από τον ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.
Η πόλη της Ναυπάκτου προσφέρει στους επισκέπτες της φιλοξενία, αλλά και όμορφες εικόνες όπως το Κάστρο της και η θέα από εκεί στο μικρό ενετικό της λιμάνι. Γραφικές γειτονιές αλλά και το Στενοπάζαρο με τα παραδοσιακά κτίρια και τα παραδοσιακά μαγέρικα.
Το παλιό βενετσιάνικο λιμάνι με τους δύο γραφικούς πύργους γοητεύει τους επισκέπτες, εκεί θα δείτε και το άγαλμα του μεγάλου Ισπανού λογοτέχνη Μιγκέλ ντε Θερβάντες που έγραψε τον «Δον Κιχώτη» και ο οποίος συμμετείχε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου με τον ισπανικό στόλο.
Στον δυτικό βραχίονα, δίπλα στα κανόνια βρίσκεται και ο ανδριάντας του θρυλικού πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη.
Το Κάστρο επιδιορθώθηκε και αναπτύχθηκε από τους Ενετούς και είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της χώρας. Το Ρολόϊ βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα στο Κάστρο και κτίστηκε με έξοδα του Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Σεραφείμ Δομβοΐτη το 1914. Ερείπια του μεγαλύτερου τζαμιού της πόλης σώζονται μέσα στο Κάστρο, ενώ στην κορυφή του βρίσκεται το ξωκλήσι του Αΐ Λιά.
Στενοπάζαρο ονομάζεται ο πλακόστρωτος στενός δρόμος που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και στον οποίο υπήρχαν παλιά μαγέρικα όπου μπορούσε κανείς να απολαύσει την τοπική νόστιμη κουζίνα και καλό κρασί. Σήμερα στο Σενοπάζαρο υπάρχουν εμπορικά καταστήματα και όμορφα καφέ και μεζεδοπωλεία, που αξίζει να επισκεφθείτε.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης είναι και ο παραδοσιακός της χαρακτήρας που είναι εμφανής, από τα πλακόστρωτα σοκάκια της με τα πολλά παραδοσιακά ναυτικά σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά που θα δείτε κάνοντας μια βόλτα στην πόλη.
 
Πηγή:Φωνή της Ελλάδας