Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Σύσταση Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου για την πάταξη του παραεμπορίου στην Πελοπόννησο

Περιφερειακό συντονιστικό κέντρο θα συσταθεί για την πάταξη του παραεμπορίου στην Πελοπόννησο, όπως αποφασίστηκε σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το σκοπό αυτό. «Η πάταξη του παραεμπορίου, έστω και στο μισό ποσοστό, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συγκαλέσει σύσκεψη για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του τόσο ευαίσθητου αυτού ζητήματος.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ο Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου κ. Δημήτριος Μπουλούκος, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου και εκπρόσωπος του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Νικόλαος Κολεντάκης, ο Δήμαρχος Τρίπολης εκ μέρους του προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου κ. Ηλίας Γεωργόπουλος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ανδρέας Πουλάς, Κωνσταντίνα Νικολάκου και Απόστολος Παπαφωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας,ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς, εκπρόσωποι των Λιμενικών και τελωνειακών αρχών, των επιμελητηρίων και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης έδωσε μια τάξη μεγέθους και ανέφερε ότι «το χρόνο οι απώλειες για την εθνική μας οικονομία κυμαίνονται στο ύψος των 8,5 – 9 δις ευρώ, ενώ για το διετές πρόγραμμα του μνημονίου προβλέπονται χρήματα ύψους 13,5 δις ευρώ».
Ο κ. Τατούλης πρόταξε τη διαφορετική, και πρωτοπόρα όπως χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων, προσέγγιση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με την οποία «στα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά θέματα του τόπου μας έχουμε την ικανότητα να συστρατευόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».
Για το σκοπό αυτό ο Περιφερειάρχης έχει ήδη δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιπρόσθετα, ο κ. Τατούλης έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα «όχι να μας δώσουν χρήματα, αλλά την αρμοδιότητα να λαμβάνουμε τις σχετικές αποφάσεις για τα προβλήματα του τόπου μας που τα γνωρίζουμε τόσο καλά».
Αναφορικά με τη δραστηριότητα που αναπτύσσει εσχάτως ο Υπουργός Ανάπτυξης για την πάταξη του παραεμπορίου, ο Περιφερειάρχης ζήτησε άμεσα αποτελέσματα γιατί ο χώρος του νόμιμου εμπορίου πλήττεται επικίνδυνα.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανοίγει πλέον δρόμους στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, απαραιτήτως όμως στη βάση της αποτελεσματικότητας και της αξιολόγησής της» όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ισχυρή του πολιτική βούληση να στηρίξει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια με στόχο να καταστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου «πρότυπο νομιμότητας».
Ο κ. Κομνηνός χαρακτήρισε πρωτοπόρα την προσέγγιση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εξήγγειλε το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί στο άμεσο μέλλον για τον εξορθολογισμό των παρεμβάσεων και κυρίως για την κατάρτιση περιφερειακού επιχειρησιακού σχεδίου για την καταπολέμηση του παραεμπορίου, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο κ. Μπουλούκος, από την πλευρά του έθεσε ως στόχο του νέου αυτού φορέα την υιοθέτηση της περιφερειακής λογικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσπάθεια αυτή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι αποτελεσματική, «εφόσον διαθέτει την ευρεία στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων».  
Αποτέλεσμα των τοποθετήσεων όλων των συμμετεχόντων φορέων υπήρξε ο γόνιμος διάλογος, όπου παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις επιτεύχθηκε σύγκλιση απόψεων και διατυπώθηκε η κοινή βούληση να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια από όλους.