Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Αποχωρεί η τρόικα από την Αθήνα με το μεγάλο κενό να παραμένει για τα εργασιακά


Η τρόικα την Τετάρτη αποχωρεί από την Αθήνα και θα επιστρέψει τη Δευτέρα, αφού έχει πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.
Με ένα μεγάλο κενό και τεράστια απόσταση απόψεων αναχωρεί την Τετάρτη η τρόικα, μετά τη συνάντηση που είχε για πολλοστή φορά με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και στην οποία δεν υπήρξε και πάλι σύγκλιση απόψεων.

Εξερχόμενος ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει τελικά σύγκλιση απόψεων και πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από Δευτέρα, αλλά παραδέχθηκε ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει μεγάλο χάσμα, κάτι που σημαίνει ότι η τρόικα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στις αξιώσεις της για τα εργασιακά.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση» δήλωσε αργά απόψε, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της τρίτης, την ίδια ημέρα, συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας. «Δίνουμε μια μάχη με ρεαλισμό και χωρίς ιδεοληψίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση που πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».

Αποχωρώντας ο κ. Βρούτσης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις οποίες θα ανακοινώσει από την Τετάρτη.

Το κλίμα παραμένει βαρύ και οι ασυμφωνίες είναι πολλές. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι δυο πλευρές φαίνεται να τα βρίσκουν στο θέμα των αποζημιώσεων, χωρίς να λένε όμως λεπτομέρειες. Σε όλα τα άλλα ομως και κυρίως στο θέμα των τριετιών υπάρχει πλήρης ασυμφωνία.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι τριετίες έχουν ήδη καταργηθεί με το δεύτερο μνημόνιο και μοιάζει κυριολεκτικά κωμικό να μπαίνουν ξανά στην διαπραγμάτευση θέματα που έχουν ήδη ψηφιστεί και μάλιστα όλα αυτά στο παραπέντε της Συνόδου Κορυφής.

Ο υπουργός Εργασίας μετέβη στη Βουλή για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ αυτή την ώρα οι απεσταλμένοι της τρόικας συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους τους.

Λίγο μετα τις 10:00 το πρωί, η τρόικα πήγε στο υπουργείο Οικονομικών όπου άρχισε η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Αλλωστε εκεί γινονται όλες οι συναντήσεις. Όμως υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τον κ.Βούρτση και οι συνομιλίες διακόπηκαν λίγο μετά τις 12:30. Ξανάρχισαν στις 15.00 και μιάμιση ώρα αργότερα αποχώρησαν και πάλι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βρηκαν στο θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων αλλά δεν τα βρίσκουν στις τριετίες.

Γιατί υπάρχει το αδιέξοδο
Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εξαιτίας της διάστασης απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργείου για το θέμα των τριετιών.

Οι ενστάσεις εκφράζονται, κυρίως, από την πλευρά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος νωρίτερα είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι της ΕΕ και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάουζ Μαζούχ, εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.

Η τρόικα υποστηρίζει, ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του δεύτερου μνημνονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και, άρα, δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί «από κάποιο βασικό μισθό», ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάνσεις και τα επιδόματα. Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η διατύπωση «a statutory minimum wage», την οποία η τρόικα ερμηνεύει ως αναφορά σε ένα μισθό και τίποτε άλλο.

Επομένως, οι εκπρόσωποι των δανειστών, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει, ήδη, νομοθετηθεί.

Στο ελληνικό κείμενο γίνεται λόγος για ελάχιστο ύψος μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείει ωριμάνσεις και επιδόματα.

Αλλά και στο κείμενο του νόμου 4046, το οποίο ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2012, και κυρώνει το μνημόνιο συνεννόησης, γίνεται μνεία σε «τριετίες», καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας διαμορφωθεί κάτω από το 10%».

Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.

newsit.gr