Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Π. Τατούλης: Δεν θα δεχθούμε για τους μετανάστες ντιρεκτίβες του Υπουργού του οποίου δεν είμαστε υπάλληλοι

Το έλλειμμα σχεδιασμού και ουσιαστικής πρότασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εισόδου στην χώρα μεταναστών και προσφύγων υπογράμμισε στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, την Δευτέρα 2 Απριλίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δε θα δεχθούμε ντιρεκτίβες του Υπουργού του όποιου δεν είμαστε υπάλληλοι, χωρίς προηγούμενη ξεκάθαρη γνώση και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις".    Ο Πέτρος Τατούλης τοποθετήθηκε και για το θέμα της εγκληματικότητας στην Πελοπόννησο σημειώνοντας ότι "η ποιότητα ζωής σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών, όπως επίσης με το επίπεδο εκπομπής του αισθήματος αυτού, αποτελώντας ταυτόχρονα απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη στρατηγικών πολιτικών".       
Τα θερμά του συγχαρητήρια για τη λειτουργία των αστυνομικών διευθύνσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση του θέματος της εγκληματικότητας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 και τόνισε ότι η συζήτηση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης πρωτοβουλίας να συζητηθεί ένα τόσο σημαντικό θέμα.
«Η αρμοδιότητα ανήκει σαφώς στην Ελληνική Αστυνομία», ξεκαθάρισε εξαρχής ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν επεμβαίνουμε στις αρμοδιότητές της, αλλά συντελούμε με τις σκέψεις μας και τις ιδέες μας στην αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας».
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη ότι η ποιότητα ζωής σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών, όπως επίσης με το επίπεδο εκπομπής του αισθήματος αυτού, αποτελώντας ταυτόχρονα απαραίτητη συνθήκη για την ανάπτυξη στρατηγικών πολιτικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Το κρίσιμο είναι όχι να χαϊδέψουμε αυτιά, αλλά να προτείνουμε λύσεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης και για το σκοπό αυτό έθεσε ως απαραίτητη την αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με όλες τις δομές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο κ. Τατούλης χαιρέτισε επίσης την παρουσία του προεδρείου της ΠΕΔ, υποδηλώνοντας την υψηλή ποιότητα του πολιτικού πολιτισμού για τη μόχλευση κοινών πρακτικών και συνεργειών. Τάχθηκε επίσης ενάντια στις ισοπεδωτικές απόψεις και ανέφερε ο Περιφερειάρχης ότι παρά το γεγονός της αυξημένης εγκληματικότητας και παραβατικότητας που παρατηρείται τελευταία, η ΕΛ.ΑΣ είναι παρούσα, «με αίσθημα αυτοθυσίας».
Για την επιδείνωση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας οι λόγοι, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, σχετίζονται άμεσα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και την έλλειψη πολιτικών για την αντιμετώπιση πληθώρας φαινομένων, όπως η λαθρομετανάστευση, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τα ναρκωτικά.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι ακολουθήθηκαν λάθος πολιτικές στα δύο μνημόνια γιατί δεν προβλέφθηκε διαφορετική προσέγγιση για την ελαστικοποίηση των προβλέψεων της συνθήκης Σέγκεν, όπως για τη χορήγηση βίζας. Για το ζήτημα της επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι αποτελεί δύσκολο ζήτημα λόγω κόστους και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Για το ζήτημα αυτό ο Περιφερειάρχης τόνισε, αναφερόμενος στην τελευταία πρωτοβουλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία στρατοπέδων προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, ότι "δεν θα δεχθούμε ντιρεκτίβες του Υπουργού του οποίου δεν είμαστε υπάλληλοι, χωρίς προηγούμενη ξεκάθαρη γνώση και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις".
Ο κ. Τατούλης πρότεινε τέλος τη δημιουργία ενός άτυπου οργάνου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την επίτευξη μεγαλύτερης συνεργασίας με την αστυνομία στην εξέταση των δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των φαινομένων παθογένειας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προμήθεια εξοπλισμού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ , μέσω ΕΣΠΑ, της τροχαίας και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών εκ μέρους του Υπουργείου γιατί διαφορετικά θα πρέπει να βρεθεί διαφορετικός τρόπος.
«Η ασφάλεια για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το Α και το Ω της προσπάθειάς της για έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξή της».