Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ»

Με αφορμή την έκδοση από το Υπουργείο Οικονομικών των οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση με τις διαδικασίες επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Μέχρι το 2009, οι αγρότες μας εισέπρατταν την επιστροφή μέσα στον Απρίλιο. Το 2010 το Υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε την περίοδο υποβολής των δηλώσεων μέχρι τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες μας να πληρωθούν παραμονές του 2011 τις επιστροφές του 2009.
Το 2011 είχαμε νέο αλαλούμ, καθώς το Υπουργείο αρχικά κάλεσε τους αγρότες να συνυποβάλλουν μαζί με την αίτηση επιστροφής και τη δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Στη συνέχεια εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο, στο μεταξύ όμως χάθηκαν μήνες, κατά τους οποίους οι παραγωγοί μας πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα με τα αυξημένα καλλιεργητικά κόστη, την υπερφορολόγηση και την ύφεση.
Φέτος δυστυχώς τα πράγματα κινδυνεύουν να εξελιχθούν εξίσου άσχημα αν όχι χειρότερα. Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε οδηγίες για τη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στις 30 Μαρτίου. Προκειμένου να ξεκινήσει τυπικά και ουσιαστικά η διαδικασία, οι οδηγίες αυτές πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στη συνέχεια θα δοθεί η εγκύκλιος στις Δ.Ο.Υ., οι οποίες με τη σειρά τους θα ξεκινήσουν την παραλαβή των αιτήσεων, τον έλεγχο και την εκκαθάρισή τους.
Πρακτικά, οι Δ.Ο.Υ. θα παραλάβουν τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις, μαζί με τα αντίστοιχα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια, δελτία αποστολής και λοιπά, και μέρος τους θα ελεγχθεί διασταυρώνοντας τα στοιχεία με δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με δηλώσεις καλλιέργειας/ εκτροφής, στοιχεία για την ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής και άλλα. Σύμφωνα με την απόφαση, εφόσον για κάποια αίτηση πραγματοποιηθεί όχι προληπτικός αλλά πλήρης έλεγχος, η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων μηνών και η επιστροφή γίνεται εντός ενός μήνα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Ακόμα και αν χρειαστούν μόνο προληπτικοί και όχι πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι, θεωρώ εντελώς απίθανο να ξεκινήσουν κάποιες επιστροφές μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και είναι ζήτημα εάν θα ξεκινήσουν καν μέσα στον Απρίλιο. Πέρα από το γεγονός ότι η διαδικασία έχει ούτως ή άλλως καθυστερήσει, πρέπει να επισημάνω ένα σοβαρότατο ζήτημα: χάρη στη διετία ΠΑΣΟΚ και τη δήθεν δημοσιονομική εξυγίανση δεν υπάρχουν πλέον Εφορίες στην ελληνική επαρχία. Η Νεμέα για παράδειγμα, με ένα τεράστιο αγροτικό δυναμικό και, βεβαίως, με μεγάλο όγκο αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, δεν διαθέτει πια Δ.Ο.Υ. Ας αναλογιστούμε τι φόρτο εργασίας θα έχουν οι υπολειπόμενες Εφορίες και πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να ελέγξουν και να εκκαθαρίσουν τις αιτήσεις.
Είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους και όπου απαιτείται έλεγχος πρέπει να γίνεται. Αυτό όμως παίρνει χρόνο και δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την επιστροφή του ΦΠΑ θα κοστίσει ακριβά στους αγρότες μας. Καλώ την Κυβέρνηση και τις υπηρεσίες να ευαισθητοποιηθούν και να επισπεύσουν όσο το δυνατόν τις διαδικασίες διότι οι αγρότες μας δεν έχουν άλλα περιθώρια. Οι αιτήσεις που περνούν τον προληπτικό έλεγχο πρέπει να εκκαθαρίζονται και να πληρώνονται αμέσως. Για τις υπόλοιπες πρέπει να δοθεί εντολή στις Δ.Ο.Υ. να τις επεξεργαστούν κατά προτεραιότητα, ώστε να πάρουν οι αγρότες μας μία ζωτική ανάσα το συντομότερο δυνατόν.»