Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Το… δεύτερο ημίχρονο της χρεοκοπίας

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙ, και κυρίως την ολοκλήρωση ενός PSI, οι άτσαλοι χειρισμοί του οποίου προκάλεσαν την τεχνητή χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς ξεκλείδωσαν τα CDS στα οποία είχαν ποντάρει οι κερδοσκόποι, επισημάνθηκε εγκαίρως και σε έντονο ύφος, ότι η Ελλάδα δεν διέφυγε τον κίνδυνο.
Αντιθέτως, από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, όπως απέδειξε η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την «κουτσή» αύξηση του firewall των μηχανισμών προστασίας, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με νοοτροπία παιδικής χαράς, τίποτα δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί, και μάλιστα στο εγγύς μέλλον, στο ίδιο αν όχι σε ακόμη χειρότερο επίπεδο.
Η συζήτηση που αρχίζει και πάλι να φουντώνει σε διεθνές επίπεδο, για την προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας, και απομάκρυνσής της από την ευρωζώνη, επιβεβαιώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις και φόβους. Από τον Νουριέλ Ρουμπίνι, προφήτη της παγκόσμιας κρίσης και μόνιμο… τροβαδούρο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέχρι τους μεγάλους οίκους επενδύσεων και ανταλλαγής ομολόγων, όλοι ψιθυρίζουν, αν δεν φωνάζουν δυνατά, ότι η Αθήνα θα αποτελέσει εκ νέου, σύντομα, το… άνθος του κακού.
Η Pimco, που είναι ο μεγαλύτερος οίκος επενδύσεων και ανταλλαγών ομολόγων του πλανήτη, που κάθε άλλο παρά έχασε από το PSI και το ξεκλείδωμα των CDS, προβλέπει ότι εντός των επόμενων μηνών θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που την οδηγεί στο να συστήνει στους πελάτες της να αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα, ώστε τις επιπτώσεις της δεύτερης αναδιάρθρωσης να τις υποστούν η ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όχι οι ιδιώτες επενδυτές και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως συνέβη με την πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί από την πλευρά του, επανέλαβε την πάγια εκτίμηση ότι η Ελλάδα, και ενδεχομένως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση συνολικά του κοινού νομίσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπει και εκείνος δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την επισήμανση ωστόσο ότι θα συνοδευτεί από το τέλος της σχέσης της Αθήνας με την ευρωζώνη. Και το κάνει, με τον δικό του… λυρικό τρόπο.
Ανεξαρτήτως του πόσο γρήγορα θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των κινδυνολόγων, είναι πλέον προφανές ότι ούτε το «κούρεμα» του χρέους αλλά ούτε και το PSI απέδωσαν τα αναμενόμενα και ευκταία. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έλλειμμα ηγεσίας. Σε αυτό, μονάχα η κοινωνία μπορεί να απαντήσει, με την ψήφο της στις εκλογές. Και την τιμωρία όσων συνεχίζουν να υποτιμούν τη συλλογική νοημοσύνη μιας χώρας.

statesmen.gr