Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Οι Ευθύνες για το «Φούσκωμα» του Ελλείμματος του 2009

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση από τις συνεχείς αποκαλύψεις για το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε στην κρίση δανεισμού, στο μνημόνιο και σε αποτυχημένες πολιτικές που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση. Γι’ αυτό και ο πρώην υπουργός οικονομικών, της πλέον αποτυχημένης κυβέρνησης, εφευρίσκει έωλα επιχειρήματα και παριστάνει τον επιτιθέμενο ενάντια στην ΝΔ.
Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτόν, η αλήθεια, δεν αποκρύπτεται.
Άλλωστε, ήδη, οι αλλεπάλληλες δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που γνωρίζουν τη δράση του κ. Παπακωνσταντίνου γκρεμίζουν την επιχειρηματολογία του:
· Ο κ. Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ότι ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, και ότι υπήρχε περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
· Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, Δ. Σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή, ανέφερε: «τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς!»
· Ο κ. Μανώλης Κοντοπυράκης, πρώην Γ.Γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του ανακοίνωσε ότι θα άλλαζε τα στοιχεία για το έλλειμμα ενώ «ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει» και πρόσθεσε: «Έμεινα άφωνος διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση».
· Ηκα Ζωή Γεωργαντά, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ που αποπέμφθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, έχει καταγγείλει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4% για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη και να δικαιολογηθούν τα βαριά μέτρα!
Επειδή, όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου διακαώς επιθυμεί, ενώπιον της ογκούμενης κατακραυγής, να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τι είχε συμβεί το 2009 του θυμίζουμε ότι:
Η Νέα Δημοκρατία η οποία είχε την ευθύνη διακυβέρνησης κατά τα ¾ του οικονομικού έτους του 2009, ανέλαβε ή δεσμεύτηκε, το Φεβρουάριο, το Μάρτιο και τον Ιούνιο, να προωθήσει, δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος, όπως:
· Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα τσιγάρα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στα αλκοολούχα ποτά.
· Την περικοπή των ελαστικών δαπανών και των δαπανών για συμβάσεις στο δημόσιο τομέα.
· Το πάγωμα μισθών στο Δημόσιο πάνω από τα 1.700 ευρώ και των συντάξεων πάνω από τα 1.100 ευρώ.
· Την επιβολή τελών κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής και ετήσιου ειδικού φόρου στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.Μέτρα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία, τα οποία πολέμησε λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο κ Παπακωνσταντίνου, που με θράσος σήμερα διατείνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτε.
Αντιθέτως, ο πρώην υπουργός Οικονομομικών, στο πλάι του κ. Παπανδρέου, διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν!». Για να κερδίσουν τις εκλογές…
Και αφού τις κέρδισαν παραπλανώντας τους πολίτες ιδού τι έπραξε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το έλλειμμα:
· Ματαίωσε ώριμες δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009.
· Προχώρησε σε επιπλέον επιστροφές φόρων, στην καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, σε αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα, για οδοιπορικά, λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου.
· Κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημι-υπαίθριους, την επιβολή φόρου στα λαχεία, στο ξυστό και στα σκάφη αναψυχής, που επανέφερε αργότερα.
· Προχώρησε στη συμπερίληψη στο τομέα της γενικής κυβέρνησης ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων.· Έχασε τον έλεγχο στα δημόσια έσοδα. Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
Και υπενθυμίζουμε επίσης στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι:
· Κατέθεσε προϋπολογισμό που είχε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επίδομα αλληλεγγύης κ.λπ.
· Αναφερόταν, ως μη όφειλε, απαξιωτικά για τη χώρα με αυτά τα απαράδεκτα περί Τιτανικού και παρασιτικής οικονομίας.
· Δεν δανείστηκε έγκαιρα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.
Αυτή είναι η αλήθεια και οι απέλπιδες προσπάθειες του κ. Παπακωνσταντίνου και του ΠΑΣΟΚ να τη διαστρεβλώσουν θα πέσουν στο κενό. Πολιτικά η τιμωρία του ΠΑΣΟΚ θα έλθει από τις κάλπες. Οι πολίτες θα δώσουν εκεί τη δική τους απάντηση.
Για τις όποιες ευθύνες η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί και το επαναλαμβάνει. Η μόνη εξεταστική που θα συσταθεί μετά τις εκλογές θα είναι για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο.

Αντώνης Σπηλιώτης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας
aspiliotis.blogspot.com