Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Επισπεύδεται η εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ - Μόνος υποψήφιος ο Βενιζέλος; - Δεν θα εκλεγεί από την βάση

- Τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου η διαδικασία
- Ακόμα και κορυφαία στελέχη εξετάζουν να μην κατέβουν ως υποψήφιοι
- Την Πέμπτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο
- Η Λούκα Κατσέλη φέρεται να σχεδιάζει να ιδρύσει κόμμα


Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έφερε η ψηφοφορία του Μνημονίου "σπρώχνουν" το ΠΑΣΟΚ να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα, ένα κόμμα που ήδη "¨φυλλορροεί", με δεκάδες βουλευτές να είναι εκτός κόμματος αλλά και εκτός ψηφοδελτίων.

Τόσο η προαναγγελία των εκλογών για τον Απρίλιο όσο και το γεγονός πως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θέλουν να προλάβουν τις όποιες κινήσεις των πρώην βουλευτών του για συσπείρωση υπό νέο πολιτικό φορέα, τους αναγκάζει να μεταφέρουν για νωρίτερα τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Έτσι λοιπόν την Πέμπτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του NewsIt θα καταλήξουν πως οι πιθανότερες ημερομηνίες για την εκλογή προέδρου είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου ή το πρώτο του Μαρτίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η εκλογή προέδρου δεν πρόκειται να γίνει από τη βάση, καθώς σε καμία περίπτωση δεν προλαβαίνουν να οργανώσουν μία τέτοια διαδικασία, αλλά θα γίνει από ένα μικρό σώμα εκλεκτόρων, το οποίο θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μία τέτοια επίσπευση όλων αυτών των διαδικασιών πάντως, αρχικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους βουλευτές που βρέθηκαν εκτός ΠΑΣΟΚ να αντιδράσουν και θεωρείται πως δίνει σοβαρό πλεονέκτημα στον Ευάγγελο Βενιζέλο να είναι ίσως και ο μοναδικός υποψήφιος.

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η στάση της Λούκας Κατσέλη, η οποία δεν έχει παραιτηθεί απο την διεκδίκηση της προεδρίας και μάλιστα φέρεται στο πρόσωπό της να συσπειρώνονται όχι μόνο οι αντιμνημονιακοί βουλευτές, αλλά και νέοι στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κα Κατσέλη οδεύει προς τη δημιουργία νέου κόμματος, με σκοπό να εκπροσωπήσει το λεγόμενο "βαθύ ΠΑΣΟΚ" στο οποίο ανήκουν πολλά στελέχη και συνδικαλιστές.

Προβληματισμός όμως μέσα στις τάξεις των βουλευτών υπάρχει και από το γεγονός πως κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πως δεν θα επανεκλεγούν ή ακόμα κι αν εκλεγούν αυτό θα γίνει οριακά. Επίσης, πολλοί εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οικειοθελώς και να μην κατέβουν ακόμα και υποψήφιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, μεταξύ αυτών των στελεχών είναι και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία δέχεται εισηγήσεις να μην είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές και να μείνει ένα διάστημα εκτός κοινοβουλίου.
newsit.gr