Της Σοφίας Βούλτεψη
Οι… έρευνες για τον εντοπισμό της… γιάφκας της φοροδιαφυγής ανατέθηκαν χθες στον πρώην αντεισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, που αναλαμβάνει ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ – αν και έχει γίνει γνωστός για τις επιδόσεις του κατά της τρομοκρατίας και την εξάρθρωση της 17Ν.
Ο μέχρι χτες γ.γ. Γιάννης Καπελέρης, που ως συνδικαλιστής στον χώρο των εφοριακών είχε διαφημιστεί ως «γνώστης των θεμάτων», είχε ήδη από τις 15 Μαρτίου τοποθετηθεί γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων (στη θέση του παραιτηθέντος με μπόλικες αιχμές Δ. Γεωργακόπουλου), μεταφερόμενος από τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ και συνεχίζοντας να ασκεί και τα παλαιά του καθήκοντα μέχρι τον διορισμό του νέου ειδικού γραμματέα. Μύλος.
Τελικά, την θέση κατέλαβε ο κ. Διώτης και την ίδια μέρα το επικοινωνιακό παζλ συμπληρώθηκε με κοινή συνέντευξη τεσσάρων υπουργών (Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη), στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε (άλλο ένα) Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής με τον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο συγκέντρωσης 11,8 δις ευρώ στην περίοδο 2011-2013.
Μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν χθες είναι οι (νέοι) σαρωτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους, συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών, διατήρηση μίας μόνο ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, νέο σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, δημοσιοποίηση καταλόγων φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Στην ουσία, πρόκειται για μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, κάτι που επεσήμανε το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Το «έγκλημα κατά της χώρας», όπως αποκάλεσε χθες την φοροδιαφυγή ο υπουργός των Οικονομικών, ξαναμπαίνει ψηλά στην ατζέντα, καθώς η τρόικα βρίσκεται πάλι κοντά μας για να διαπιστώσει ότι δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς τα εμπρός.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε νέο (το δέκατο) φορολογικό νομοσχέδιο για τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας ότι το φορολογικό μας σύστημα παραμένει το πιο πολύπλοκο και δαιδαλώδες στον κόσμο.
Την εικόνα ήλθε να συμπληρώσει χθες η παρουσία τεσσάρων υπουργών, εκ των οποίων οι δύο (Παπουτσής και Καστανίδης) έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ο ρόλος τους είναι επικουρικός.
Μια πομπώδης εικόνα που παραπέμπει στη λαϊκή παροιμία «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει»…
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ