Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ.κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω πρώτα από όλα να εκφράσω εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ. και του κόμματος τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για το θάνατο του Θανάση Βέγγου. Δήλωση για τη μεγάλη αυτή απώλεια θα κάνει ο Πρόεδρος της Ν.Δ.
Επίσης, θέλω να σας ανακοινώσω ότι:
-  
-   Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας. Η συνάντηση αυτή ζητήθηκε από την Τρόικα.
-   Γνωρίζετε και για τη σημερινή συνάντηση του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Οικονομικών κ. Τσάρλς Κολινς.

Σε ένα άλλο θέμα τώρα:
Οι δηλώσεις αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης από υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας.  Σήμερα, οι βασικοί άξονες της κριτικής μας υιοθετούνται και εκφράζονται δημόσια από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι -μάλιστα- χρησιμοποιούν βαρύτατους και ευτελιστικούς χαρακτηρισμούς.
Συγκεκριμένα:
ü  Η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, με συνέντευξή της, χθες στο «FLASH», ζητά «περισσότερο συντονισμό», «καλύτερη στρατηγική», «μεγαλύτερη τόλμη», ενώ μεταφέρει και το αίτημα των πολιτών «κάντε πιο γρήγορα».
ü  Ο υπουργός αναπληρωτής Π. Μπεγλίτης, επίσης στο «FLASH», μιλά για «αντιφατικές προσεγγίσεις» και ζητά να είναι περισσότερο ειλικρινείς.
ü  Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης, επίσης χθες, στο «ΒΗΜΑ FM», μιλά με καυστικό και ειρωνικό τρόπο, για:
-   Κυβέρνηση που δεν μπορεί έτσι να προχωρήσει».,
-   «Διακυβέρνηση αμέριμνη, με φρου-φρου και αρώματα, πράσινα ποδήλατα και πράσινες εκδρομές».
Λέει ακόμη ότι:
-   «Ο ανασχηματισμός ήταν για τα πανηγύρια».
-   «Τα προβλήματα στην κυβέρνηση τα δημιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου, που αναδείχθηκαν σε ένα βράδυ, εκ του μηδενός».
-   «Ποια ιδιωτικοποίηση; Αυτά είναι Αστακός- line, αέρα, πατέρα. Δεν υπάρχουν σχέδια. Όλα στον αέρα».
ü  Ο υπουργός Α. Λοβέρδος, προχθές, στη «REAL NEWS», μιλούσε για αρρυθμίες, αδεξιότητες, ασυνεννοησίες και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.
ü  Ο υπουργός Ε. Βενιζέλος, στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», αντιγράφει θέσεις της Νέας Δημοκρατίας -τις οποίες εξακολουθεί να απορρίπτει η κυβέρνηση- σχετικά με τη φορολογία, την οικοδομική δραστηριότητα, το «πόθεν έσχες» των απλών πολιτών.
Και οι ίδιοι πλέον αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν σχέδιο, ομολογούν ότι ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα και αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να βγάλει τον τόπο από την κρίση.

·         Ένα δεύτερο θέμα αφορά στις σοβαρές καταγγελίες για το θέμα της επένδυσης στο «Ελληνικό», που κάνει σήμερα η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Μετά το φιάσκο της επένδυσης στον Αστακό, η δεύτερη μεγάλη επενδυτική εξαγγελία της κυβέρνησης βρίσκεται στον αέρα. Οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα στα ερωτήματα που θέτει η εφημερίδα. 
  1. Για τον αδιαφανή ρόλο της διαδικασίας. Και
  2. Για το ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο.
Ειδικότερα:
·   Γιατί προτιμήθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για την επένδυση του Ελληνικού;
·   Η εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS) είναι πράγματι τεχνικός σύμβουλος για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου; 
·   Εάν «ναι», ποια είναι η αμοιβή της για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει; 
·   Υπάρχει σχέση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο με την Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS);
·   Ο κ. Αθεμπίγιο αμείβεται για τις υπηρεσίες του από την ελληνική κυβέρνηση;
Οι μέχρι τώρα δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, για το θέμα αυτό, όχι μόνο δεν διαφωτίζουν την υπόθεση, αλλά αντίθετα τη συσκοτίζουν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε τον κ. Παμπούκη.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο δηλώσεις. Έχει βγει ο κ. Παπακωνσταντίνου το πρωί, αν δεν κάνω λάθος, στη ΝΕΤ και ο κ. Παμπούκης στον Real FM. Κάνουν κάποιες δηλώσεις για το θέμα αυτό….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης, έχει πει σήμερα σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ότι πρέπει όλες οι δυνάμεις να βοηθήσουν την κυβέρνηση και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντιπολίτευσης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μιχελάκη, είναι θέση της Ν.Δ. ότι το Μνημόνιο και οι εξ αυτού εκπορευόμενες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εννοείτε το κομμάτι αυτής της θέσης που είπε ο κ. Παυλόπουλος; Σ’ αυτό δεν αναφέρεστε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρομαι και στον κ. Παυλόπουλο χθες και στον Τομεάρχη Δικαιοσύνης, αν δεν κάνω λάθος, καθ’ ύλην αρμόδιο, κ. Τζαβάρα, σήμερα που κάνει λόγο για συνθήκη παράνομη, αντισυνταγματική, που μας οδήγησε…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω γι’ αυτό μέσα στην ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, αν δεν απατώμαι ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι μέλος και στέλεχος του κόμματος. Μετά από τις δηλώσεις, υπάρχει θέμα διαγραφής του.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε με το αίτημα της κας Μπακογιάννη για εκλογές, αν δεν υπάρξει συναίνεση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», κ. Εκπρόσωπε, σε ενημερωτικό του σημείωμα στην ηλεκτρονική του σελίδα, στο editorial, αναφέρει ότι η νέα ηγεσία, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος και έχοντας διδαχτεί από τα λάθη προηγουμένων ετών, προχωράει μπροστά κτλ κτλ. Ποια είναι αυτά τα βαρίδια, από τα οποία απηλλάγη η Ν.Δ.; Και πριν από αυτό, υπάρχει μια επισήμανση ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός, που αντιτάχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, στην πολιτική της σκληρής δραχμής και θυμίζω ότι εκείνη την περίοδο ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν ήταν στις τάξεις της Ν.Δ. Έχετε κάποιο σχόλιο γι’ αυτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Κανένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως επενδύει -όπως είπε χαρακτηριστικά- με πρωτοφανή οπορτουνισμό στη χρεοκοπία της Ελλάδας

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που κάνετε, δεν …

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ρωτάτε για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και τις δηλώσεις και τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, λέει η κ. Μπακογιάννη ότι η Ν.Δ. είναι κόμμα με πρωτοφανή οπορτουνισμό…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι οι βασικοί άξονες της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας εκφράζονται δημόσια από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. ….. Η κριτική που ασκείται στη Νέα Δημοκρατία εξαντλείται στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, βεβαίως! Μας αδικείτε. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε πει, παραδείγματος χάριν, για το θέμα του συμψηφισμού των χρεών. Πάρα πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην αναποτελεσματικότητα και στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Και τώρα και στο παρελθόν. Τώρα, πλέον, όλα αυτά, ακούγονται από τα στόματα υπουργών, στελεχών και κυβερνητικών βουλευτών. Και σας έκανα ένα απάνθισμα των τελευταίων 24ώρων.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, η κριτική σας εξαντλείται…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Δεν εξαντλείται σε αυτό. Μιλάμε για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία διαπιστώνουν πλέον και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί έχουν δημιουργήσει μια κρίση, αυτοί έχουν εγκλωβίσει την ελληνική οικονομία και την αγορά στη χειρότερη ύφεση. Και βλέπουμε πια από τις δηλώσεις τους, ότι όχι μόνο αναγνωρίζουν ότι οι ίδιοι έχουν οδηγήσει τη χώρα σ΄ αυτήν την  κατάσταση, αλλά αδυνατούν και να τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Δείτε τι λέει ο κ. Ανδρουλάκης. Δείτε την πλήρη απομαγνητοφώνηση.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι στην ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε μιλήσει για πάρα πολλά συγκεκριμένα πράγματα. Για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, για το θέμα της φορολόγησης, για το αν έπρεπε να μπει φορολογία στα καύσιμα, για το θέμα του συμψηφισμού των χρεών, για το θέμα του ΦΠΑ, για την κυβέρνηση που έχει προσχωρήσει στο κίνημα «δεν πληρώνω», για το θέμα τον αποκρατικοποιήσεων. Μας αδικείτε νομίζω. Και, ούτως ή άλλως, για όλα αυτά, θα ακούσετε νέες θέσεις και κοστολογημένες προτάσεις την Πέμπτη, 12 Μαΐου, στο επικαιροποιημένο «Ζάππειο 2».  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπροστά στην απειλή, τον κίνδυνο, αν θέλετε, της χρεοκοπίας της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσουν λύση οι εκλογές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα των πρόωρων εκλογών έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για «κούρεμα» του χρέους και όσα λέγονται περί χρεοκοπίας της χώρας, έχω αναφέρει ότι σενάρια καταστροφολογίας  κάνουν κακό. Και ότι οι συζητήσεις αυτές διακινούνται, εν πολλοίς, μέσα από την ίδια την κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι δυο στελέχη, ο πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Πάγκαλος έχουν μιλήσει για αυτά τα σενάρια. Θέλω να προσθέσω μάλιστα, αυτό που διάβασα στο σημερινό βασικό σχολιασμό της επικαιρότητας από το ΠΑΣΟΚ. Εκεί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν λέει τα πράγματα ότι είναι ρόδινα, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη, η χώρα είναι στην εντατική».  Αυτό το «η χώρα είναι στην εντατική», ο «Τιτανικός» και επιπλέον εκείνα που ακούγονται από την πρώτη ημέρα, που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, σας λέω ότι είναι μια από τις βασικές αιτίες της σπίλωσης και της κατασυκοφάντησης της χώρας μας. Είναι μια από τις βασικές αιτίες που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σενάρια καταστροφολογίας, είναι εφιαλτικά σενάρια, το έχετε πει πολλές φορές.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τα οποία δεν βοηθούν στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της έχουν πολλές φορές, όπως και τα στελέχη της Ν.Δ., μιλήσει για την κρισιμότητα σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και της χώρας, θέλω να ρωτήσω εάν θα απασχολούσε τη Ν.Δ. η περίπτωση πολιτικής συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε ξαναπεί ότι τα αρραβωνιάσματα πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον εκπορεύονται από εκείνους που φοβούνται αυτοδύναμη κυβέρνηση τη Ν.Δ. και αυτοδύναμο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Και από αυτή τη θέση δεν μετακινούμαστε ούτε βήμα.

Την Πέμπτη 12 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Ζάππειο το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Το «Ζάππειο 2».