Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δημοσκόπηση: 58% «όχι» στη μονιμότητα του δημοσίου,74% «ναι» στις ιδιωτικοποιήσεις


Το 74% των Ελλήνων, δηλαδή σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες, τάσσονται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ το 58% στρέφεται κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» και του «Σκάι».
Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης σε θέματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ταμπού, γράφει η «Καθημερινή». Εξάλλου, τον δημόσιο τομέα συνεχίζουν να υπερασπίζονται σθεναρά εκτός από τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του ίδιου του δημοσίου και όλα τα κόμματα της Αριστεράς, πλην της συγκρατημένης διαφοροποίησης της ΔΗΜ.ΑΡ.
«Σίγουρα αναγκαίες» χαρακτηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις το 41% ενώ το 33% τις θεωρεί «μάλλον» αναγκαίες. Επτά στους 10 Έλληνες, πιστεύουν ότι για να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα πρέπει να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα .
Η εικόνα για τον δημόσιο τομέα είναι αρνητική, αφού το 59% των πολιτών τον αξιολογεί αρνητικά. Σχεδόν απαραίτητη θεωρεί την ιδιωτικοποίηση στον ΟΣΕ το 65% των ερωτηθέντων, για τα καζίνο το 64%, τον ΟΠΑΠ το 60%, τις συγκοινωνίες το 57%. Μόνο το 48% τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εμφανίστηκαν θετικοί όσον αφορά στη λειτουργία επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ιδιωτών, όπως ο ΟΤΕ (58% θετικοί), η Ολυμπιακή (54%) και η Εμπορική Τράπεζα (43%). Αντίθετα οι μισοί περίπου εμφανίστηκαν αρνητικοί (σχεδόν 50%) σχετικά με τη λειτουργία του ΟΛΠ, της ΑΓΕΤ Ηρακλής και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
(Πηγή: Καθημερινή, Ελευθεροτυπία)
http://www.eklogika.gr/news/4683