Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Σοσιαλιστές στη Ρουμανία, Θρίλερ στην ΠΓΔΜ

 Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα των προχθεσινών (Κυριακή) εκλογών οι ηγεσίες των δύο μεγάλων αντίπαλων κομματικών συνασπισμών στην ΠΓΔΜ, μολονότι η διαφορά, με καταμετρημένα ψηφοδέλτια στο 98,10% των εκλογικών τμημάτων, ανέρχεται μόλις στις 15.351 ψήφους.

Τόσο ο ηγέτης του κεντροδεξιού (VMRO-DPMNE) που προηγείται με ποσοστό 37,94% (444.001ψήφοι) Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και ο Ζόραν Ζάεφ, επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SDSM) που ακολουθεί με ποσοστό 36,63%(428.650 ψήφοι) δηλώνουν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων νικητές και πανηγυρίζουν.
« Ήταν μία δύσκολη μάχη, γιατί είχαμε πολλούς απέναντί μας και γι αυτό η νίκη μας έχει ιδιαίτερο βάρος και σημασία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.
Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του δηλώνοντας σε κομματική συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης μίλησε για ιστορικό αποτέλεσμα και νίκη του SDSM και μάλιστα εκτίμησε ότι το κόμμα του θα κερδίσει μία έδρα περισσότερη από το VMRO. « Το καθεστώς έπεσε, από σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της χώρας», είπε ο Ζάεφ.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι που συγκέντρωσε ποσοστό 7,33%(85.756 ψήφοι).
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημες ή ανεπίσημες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών που κερδίζει κάθε κόμμα, γεγονός που αναμένεται με ενδιαφέρον λόγω και της μικρής διαφοράς ψήφων..
Θρίαμβος των Σοσιαλιστών διαφαίνεται στη Ρουμανία
To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας (PSD) κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν  στην χώρα συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,5- 45,8% των ψήφων, σύμφωνα με δύο exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) ακολουθεί με ποσοστό 20,7- 21%, κατέδειξαν οι δημοσκοπήσεις που διενήργησαν τα CURS-Avangarde και IRES.
Το κόμμα Ένωση Σώστε τη Ρουμανία (USR) εξασφάλισε το 8% έως 9,2% των ψήφων, σύμφωνα με τις μετρήσεις.
EurActiv.gr