Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Στη Βουλή η τροπολογία για την “13η Σύνταξη” -Τι προβλέπει

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και
Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)», που αφορά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους «13η Σύνταξη», που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία η οποία δεν έχει για αντικειμενικούς λόγους τη δυνατότητα εύρεσης επιπλέον πηγών εισοδημάτων πλην της σύνταξης και επομένως δεν μπορεί να αναπληρώσει εισοδήματα τα οποία έχει απολέσει. Λόγω των εκτεταμένων εισοδηματικών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στα εισοδήματα των συνταξιούχων τα τελευταία επτά έτη, κρίνεται αναγκαία η στήριξη της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής κατηγορίας μέσω της παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.
Αποκλειστικά για το έτος 2016 θα καταβληθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με αποκλειστικούς δικαιούχους τους υφιστάμενους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, στο ύψος που διαμορφώνονται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, είναι μικρότερο ή ίσον του ποσού των οκτακοσίων πενήντα (850)ευρώ. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει αν αφαιρεθεί από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ.
Οπως αναφέρεται στο σχέδιο διάταξης
Αρθρο. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους
1. Στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016 (Α’85), δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται για κάθε δικαιούχο στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ, διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα επιχορηγηθεί για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με ποσό που θα προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος.
Οι Υπουργοί
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Α. Τι προβλέπεται ειδικότερα με την τροπολογία:
1 α. Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ.
β. Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ.
γ. Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.
2. Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.
Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του Ε.Φ.Κ.Α. (ν.π.δ.δ., επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό – φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκ. ευρώ περίπου.
Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ
aftodioikisi.gr