Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Προκλητική και βίαιη εισβολή της Χ.Α. στην ΕΣΗΕΑ, Διέκοψαν εκδήλωση για τη Θράκη


Την παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέλεξε η «Χρυσή Αυγή», για να κάνει νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας . προκλητική και βίαιη εισβολή στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) στην οδό Ακαδημίας,  στη διάρκεια εκδήλωσης για την προστασία των μειονοτήτων.
Στόχος των μελών  της Χρυσής Αυγής ήταν να διακόψουν συζήτηση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι με θέμα «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών».

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και οι βουλευτές Λαγός, Παναγιώταρος, Καρακώστας,  Μίχος και  Μπαρμπαρούσης, συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ, φωνάζοντας συνθήματα.
Αργότερα εισέβαλλαν στον κτίριο και έφτασαν στον τρίτο όροφο όπου διεξαγόταν η εκδήλωση. Εκεί φώναξαν υβριστικά συνθήματα, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν. Έπειτα από την αποχώρησή τους η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Την παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέλεξε η «Χρυσή Αυγή», για να κάνει προκλητική και βίαιη εισβολή στην ΕΣΗΕΑ, στη διάρκεια εκδήλωσης για την προστασία των μειονοτήτων.
» Αφετηρία της επανεμφάνισής της ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πολιτική ευκαιρία που της έδωσε ο κοινοβουλευτικός χειρισμός της κυβέρνησης, με τη μετάβαση στο Καστελλόριζο και στη Ρω. 
» Στη συνέχεια υπήρξε η πρωτοφανής δήλωση του τ. υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και η υπόδειξή του «να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: Μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της Δημοκρατίας ή την διαρκή ρήξη», υποδεικνύοντας ότι ‘πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης’.
» Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδείς μπορεί να ακυρώσει τον θεσμικό της ρόλο, ως υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης και να εμποδίσει την υποχρέωσή της και ως πνευματικού Σωματείου να δίνει βήμα για την υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. 
» ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΟΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
» Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η ‘διακριτικότητα’ που επέδειξαν στην περίπτωση αυτή της βίαιης εισβολής στην ΕΣΗΕΑ και όσων μεσολάβησαν οι αστυνομικές αρχές».
Με ανάρτηση του στο Twitter o Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε: «Η Χρυσή Αυγή παρά τα χάδια Καμμένου - Παρασκευόπουλου επιμένει στον τραμπουκισμό. Η σύγκλιση, σύντροφοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προφανώς αναβάλλεται».
Η Χρυσή Αυγή παρά τα χάδια Καμμένου - Παρασκευόπουλου επιμένει στον τραμπουκισμό. Η σύγκλιση, σύντροφοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προφανώς αναβάλλεται.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η εγκληματική οργάνωση έδειξε ξανά το πραγματικό της πρόσωπο. Η σημερινή εισβολή των νεοναζί σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, με επικεφαλής τους υπόδικους βουλευτές Λαγό, Παναγιώταρο και Μπαρμπαρούση, οι προπηλακισμοί, τα υβριστικά συνθήματα και οι απειλές, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, ότι οι συγκεκριμένοι εγκληματίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά γνήσιοι απόγονοι των Ταγμάτων Εφόδου και των εγχώριων συνεργατών των ναζί.
» Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου, να υψώνουμε τοίχο απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη και κάθε πολιτικού κόμματος είναι η κοινωνική και πολιτική απομόνωση του εγκληματικού μορφώματος».
Στο μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλου υπέρ της προσέγγισης της Χ.Α και της αποποινικοποίησης του καψίματος της σημαίας. Ο ίδιος επανήλθε κάνοντας λόγο για παρερμήνευση, αλλά εισέπραξε δριμεία κριτική από Νεολαία ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για παρερμήνευση της δήλωσής του και τόνισε πως πιστεύει ότι κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση. Υπεραμυνόμενος δε, ουσιαστικά, των χθεσινών αναφορών του, πρόσθεσε πως «η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα» και έσπευσε να εξηγήσει ότι η δήλωσή του καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, καθώς «η ιστορία δεν ξεπλένεται». 
Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση των κομμάτων που αποτελούν την κυβέρνηση, υπήρξε σχόλιο της Νεολαίας των ΑΝΕΛ, στο οποίο αναφέρεται: «Ασυνάρτητες σκέψεις περί βημάτων εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής, αδυνατούμε να τις παρακολουθήσουμε».
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, επέκρινε μόνο το σκέλος της συνέντευξης του κ. Παρασκευόπουλου που αφορούσε την αποποινικοποίηση του καψίματος της ελληνικής σημαίας. Αντιθέτως, η ΟΝΝΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατακρίνει και τις αναφορές του για τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τάχθηκε υπέρ της πολιτικής προσέγγισής της». 
Σε σχόλιό του στο Twitter, την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδηςέγραψε ότι «η δήλωση Παρασκευόπουλου για ένταξη ΄Χρυσής Αυγής σε κλίμα Δημοκρατία’ είναι ντροπιαστική», και διερωτήθηκε αν «θα τον αποπέμψει κανείς ή θα ‘συγχωρεθεί’ για να ψηφίσει τα επόμενα μέτρα». 
Οξύτατη κριτική άσκησε και το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «η ευθύνη για τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της Χ.Α. βρίσκεται στην ίδια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, που -αν μη τι άλλο- δεν έχουν διδαχθεί κι απ' το γεγονός, ότι ιστορικά η πολιτική κατευνασμού κι ανοχής απέναντι στο ναζισμό, συνέβαλε στο δυνάμωμά του». 
«Μετά τις επισκέψεις κυβερνητικών βουλευτών στο Καστελόριζο, μαζί με τους ναζιστές Χρυσαυγίτες, ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να υποστηρίξει ουσιαστικά, ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση με τη Χ.Α. και να ενθαρρυνθεί η υπαγωγή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους θεσμούς της δημοκρατίας», συμπλήρωσε. 
Σε «πλήρη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής» από το Νίκο Παρασκευόπουλο  αναφέρθηκε το Ποτάμι που τόνισε πως «μετά την εκδρομή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο, ήρθαν και οι δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου περί σύγκλισης. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης νομιμοποιεί πλήρως τη Χρυσή Αυγή την οποία προφανώς δεν θεωρεί πλέον εγκληματική οργάνωση».
Επεσήμανε ακόμη ότι κατά τη θητεία του κ. Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης «υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, αντί για επιτάχυνση στη δίκη της  Χ.Α. για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα» για να καταλήξει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο στον κ. Καμμένο».
«Μετά τη σύγκλιση με τους ΑΝΕΛ, τώρα ο κ. Τσίπρας, μέσω Παρασκευόπουλου, επιδιώκει σύγκλιση και με τη Χρυσή Αυγή. Μπράβο Αλέξη, προχώρα σε θέλει όλη η χώρα», σχολίασε η Ένωση Κεντρώων. 
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «επικίνδυνες και ανιστόρητες» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή». Όπως υπογράμμισε το κόμμα, η θέση του κ. Παρασκευόπουλου «για σύγκλιση με την Χ.Α. που κατηγορείται για εγκληματικές ενέργειες είναι επικίνδυνη και ανιστόρητη» και επισήμανε ότι «η δήθεν διευκρινιστική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει καθόλου τη θέση του για την αναγκαιότητα σύγκλισης αλλά αναφέρεται μόνο στο παρελθόν της Χρυσής Αυγής».