Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - Δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη



«Έξι άξονες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα, 22 Φεβρουαρίου 2016, συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσίασε τους έξι βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι έξι άξονες στηρίζονται σε μια νέα αρχιτεκτονική αποκέντρωσης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή, με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος κρατά το στρατηγικό, επιτελικό ρόλο. 


Η δημοσιονομική αποκέντρωση βασίζεται στον καθορισμό και την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τους Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού μηχανισμού ενίσχυσης των πιο αδύναμων Ο.Τ.Α. 

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, κυρίως μέσω της παροχής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τους Δήμους, αλλά και την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων και εργαλείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και στη σύνδεση των αμοιβών των στελεχών της Αυτοδιοίκησης με την επίτευξη στόχων και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.
 
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το 2015 ήταν μια κακή χρονιά για τη χώρα και μια πολύ κακή χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βρέθηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, καθώς και σε συνθήκες θεσμικής τελμάτωσης.

Δυστυχώς, τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης είναι πολλά και εντεινόμενα.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, η Νέα Δημοκρατία αντιπροτείνει ένα σχέδιο με έξι άξονες θεσμικών παρεμβάσεων, που θα ενισχύσουν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και θα καταστήσουν την Αυτοδιοίκηση, ειδικά την Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, έναν φορέα ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Προσβλέπουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά και εμείς ως Νέα Δημοκρατία να συνεισφέρουμε μέσα από αυτήν τη γόνιμη συνεργασία στην ουσιαστική θεσμική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».