Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Αλλαγές στο ν/σ για το Δημόσιο: Ποια άρθρα απέσυρε ο Χρ. Βερναρδάκης – Τι θα κάνει με το Μητρώο

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο ‘Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) προχώρησε κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησής του στην Ολομέλεια Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Βερναρδάκης απέσυρε δύο άρθρα που  είχαν δεχτεί την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα περιέγραψε τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει αύριο Τετάρτη αναφορικά με το χρόνο εφαρμογής του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (άρθρο 13), μία από τις προϋποθέσεις που θέτει η ΝΔ για να ψηφίσει τη σχετική διάταξη.
Να σημειωθεί ότι το ν/σ, η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται και την Τετάρτη επί των άρθρων, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και καταψηφίστηκε από το κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, ο κ. Βερναρδάκης απέσυρε:
Το άρθρο 48, που επέτρεπε την κατ’ εξαίρεση παραίτηση των ΟΤΑ από την άσκηση ένδικων μέσων για μισθολογικές απαιτήσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που διατάσσουν την παραμονή ή επάνοδο εργαζομένων στην υπηρεσία τους και ήρε το αξιόποινο των πράξεων που έγιναν πριν την δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου. Παράλληλα, έπαυε οριστικά τις ποινικές και πειθαρχικές διώξεις κατά Δημάρχων, Περιφερειαρχών και υπαλλήλων ΟΤΑ, που δεν προσέφυγαν δικαστικά για υποθέσεις εργατικών διαφορών του προσωπικού και παρέτειναν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου αυτού του προσωπικού.
Το άρθρο 32, που προέβλεπε τη δυνατότητα αποσπάσεων, διαθέσεων ή τοποθετήσεων με υπουργική απόφαση, για μόνιμους και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου υπαλλήλους, από υπουργεία προς εποπτευόμενους φορείς τους και θυγατρικές τους, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε ότι “το άρθρο 32 θα επανέλθει στο ν/σ για την κινητικότητα τις επόμενες εβδομάδες”. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, “μιλάμε για εσωτερική κινητικότητα σε ένα υπουργείο ώστε να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία”.
Μητρώο στελεχών
Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι η εφαρμογή του Μητρώου δεν θα γίνει το 2018 αλλά έως το 2018 τονίζοντας ότι αμέσως μετά την 31η Ιουλίου 2016 που, σύμφωνα μετο νόμο, τίθεται σε λειτουργία το Εθνικό  Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης θα γίνει η επιλογή από αυτό των επικεφαλής συλλογικών οργάνων του Δημοσίου στα οποία οι θέσεις παραμένουν κενές (περί το 15% του συνόλου), θα ακολουθήσει εντός του 2016 για το 20% των οποίων η θητεία λήγει το τρέχων έτος και το υπόλοιπο 65% θα ολοκληρωθεί το 2017 που λήγει η θητεία για τα υπόλοιπα. “Κι αυτό το κάνουμε “για να μην ακυρώσουμε θητείες συλλογικών οργάνων”, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντώντας στην εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως που έθεσε ως πρώτη προϋπόθεση για να ψηφίσει το κόμμα  της το άρθρο για το Μητρώο και πιθανόν και άλλα άρθρα του ν/σ, την “άμεση εφαρμογή του Μητρώου σε όλες τις θέσεις”.
Επιπλέον, η κ. Κεραμέως έθεσε ως δεύτερη προϋπόθεση τη “συμμετοχή και στελεχών του ιδιωτικού τομέα στο Μητρώο”, γεγονός το οποίο αρνήθηκε για μία ακόμη φορά ο Χρ. Βερναρδάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός Μητρώου Στελεχών της χώρας αλλά του Δημοσίου. Ποιος Οργανισμός που θέλει να αξιοποιήσει το προσωπικό του ξεκινάει εκτός αυτού. Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει όσμωση με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά θα πρέπει για να μην υπάρχει διαπλοκή να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσουμε το φαινόμενο των περιστρεφόμενων θυρών”.
Παράλληλα ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι “δεν υπάρχει αγορά χωρίς κράτος” και αντέστρεψε το ερώτημα της ΝΔ “γιατί δεν παίρνει ο δημόσιος από τον ιδιωτικό τομέα στελέχη” σε “γιατί δεν παίρνει ο ιδιωτικός από το δημόσιο τομέα”.
Η τρίτη προϋπόθεση που έθεσε η εισηγήτρια της ΝΔ (σ.σ. η απόσυρση του άρθρου 48) είχε ήδη ικανοποιηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πάντως, ακόμη πριν εφαρμοσθεί το Μητρώο η κυβέρνηση ξεκίνησε τις εξαιρέσεις, καθώς σύμφωνα με τροπολογία Σταθάκη, Κουντουρά, δεν θα εφαρμοσθεί στη διοίκηση του ΕΟΤ. 
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE τη συζήτηση του ν/σ στη Βουλή
aftodioikisi.gr