Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Άνοιξε ο Ισθμός - Παρέμβαση εισαγγελέα για τους αποκλεισμούς από τους αγρότες

 Ισθμός: Ένα μπλόκο λιγότερο - Έφυγαν τα τρακτέρ μετά από 33 μέρες!
Oι αγρότες από το μπλόκο του Ισθμού αποχώρησαν από το σημείο μετά από 33 μέρες.  Όπως τόνιζαν οι αγρότες από το μπλόκο του Ισθμού που έφυγαν με τα τρακτέρ τους, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με διαφορετικό τρόπο. Θα κάνουν τις επόμενες μέρες αλλεπάλληλες καταλήψεις σε εφορίες και τράπεζες, ενώ θα πραγματοποιήσουν και συλλαλητήρια.
Ωστόσο, παραμένει το μπλόκο της Νεστάνης στην Τρίπολη, το οποίο θα κλείσει το δρόμο σήμερα από τις 19:00 μέχρι τις 23:00.
Επίσης τη γέφυρα του Πάμισου, που ενώνει τη Μεσσήνη με την Καλαμάτα, έκλεισαν  σήμερα, ςτις 2:30 το μεσημέρι έως και τις 5:00 το απόγευμα, οι αγρότες της Μεσσήνης, που ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους. Εξάλλου, το "μέτωπο" των αγροτών της Τριφυλίας καλά κρατεί, καθώς από τις 4:00 έως και τις 6:30 το απόγευμα κλείνουν και πάλι τον κόμβο στο Καλό Νερό, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία και Καλαμάτα.
Στην Ηλεία, οι αγρότες που βρίσκονται του μπλόκου του Κουρτεσίου θα πραγματοποιήσουν απόψε συνέλευση ώστε, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Ανδρέας Τσουκαλάς, να γίνει ενημέρωση και να ληφθούν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις. Επίσης, ο Ανδρέας Τσουκαλάς ανέφερε ότι οι αγρότες δεν θα κλείσουν σήμερα την εθνική οδό Πατρών - Πύργου.
Ακόμη, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με ολιγόωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου. 

Στην Αχαΐα,  αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν τον καθημερινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών από τις 7 το βράδυ έως και τις 10 στο ύψος του Αιγίου.
Ακόμη, αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, έκλεισαν τον δρόμο από τις 4 το απόγευμα μέχρι και τις 10 το βράδυ. Στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους.
  Στην Αιτωλοακαρνανία εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, έκτος από τρεις ώρες κάθε πρωί 06:00 με 10:00, ώστε να περνούν βαρέα οχήματα και φορτηγά που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Επίσης, στις 7 το βράδυ αγρότες θα κλείσουν για μία ώρα την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου. Όσον αφορά τη συνένωση με το μπλόκο των αγροτών που βρίσκεται στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κώστας Πουρνάρας είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «τις προηγούμενες ημέρες ήλθαν κάποιοι συνάδελφοι και αν αποφασίσουν τελικά να μετακινηθούν στο Κεφαλόβρυσο, θα είναι καλοδεχούμενοι».
Επίσης στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες έκλεισαν σήμερα την εθνική οδό Αμφιλοχίας - Λευκάδας, από τις 12:00 έως και τις 14:00, στον κόμβο του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.


Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τις "αφίξεις" και τις "αναχωρήσεις" του αεροδρομίου Μακεδονία είναι οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Τρακτέρ και αγροτικά οχήματα από τα στην αερογέφυρα Θέρμης, τα Πράσινα Φανάρια, καθώς κι αυτού που βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα ξεκίνησαν για τον... αποκλεισμό του αεροδρομίου αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τα σταμάτησαν στον παράδρομο του καζίνο, που βρίσκεται κοντά στο "Μακεδονία".
 

Στο μεταξύ την ώρα που οι αγρότες απορρίπτουν και τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στα μπλόκα έρχεται η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Με επιστολή της στους εισαγγελείς όλης της χώρας τους ζητά να διαπιστώσουν αν παρακωλύεται η συγκοινωνία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και αν διαπιστώσουν ότι συντελείται αδίκημα να διωχθούν οι δράστες.

Η εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου:

«Προς
τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.
Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου»