Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

«Να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της η Τουρκία» Κοινή δήλωση της Συντονίστριας Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κας Ντ. Μπακογιάννη, του Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Β. Κικίλια και του Υπεύθυνου του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Στ. Καλαφάτη




Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό.



 Για το θέμα αυτό, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:



 «Η προοπτική για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Μαρτίου, με συμμετοχή της Τουρκίας, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεθεί η γειτονική χώρα προ των ευθυνών της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.



Τα συμπεράσματα της πρόσφατης (10/2/2016) έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Σχεδίου Κοινής Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας είναι απογοητευτικά όσον αφορά το επίπεδο επίτευξης των στόχων που τέθηκαν, από την πλευρά της γειτονικής χώρας, ιδίως στο θέμα του περιορισμού των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι αποφάσεις, που έχουν ήδη ληφθεί από την τουρκική Κυβέρνηση, έχουν την προοπτική να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας μόνο αν οι αρμόδιες αρχές τις εφαρμόσουν με αποδοτικό τρόπο.



Συνεπώς, η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεών της στο θέμα αυτό, χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα. Ελπίζουμε ότι, εν αντιθέσει με τη γενικότερη έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας που χαρακτηρίζει το πρώτο διάστημα της θητείας της, η Κυβέρνηση θα δώσει την απαραίτητη σημασία στο θέμα αυτό και θα κινηθεί αναλόγως για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος».