Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Μαρία Σπυράκη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Περικοπή κονδυλίων για κράτη - μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες. Άμεση δράση του ΝΑΤΟ με βάση τα συμφωνηθέντα»



Βρυξέλλες, 24 Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οικονομικές κυρώσεις όπως περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία για κράτη-μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, ζήτησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις.



Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη κοινής δράσης, η οποία όμως δεν αναδεικνύεται από τα γεγονότα και ζήτησε την ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων για τα κράτη- μέλη που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.



Η Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε και στα εκτός διεθνούς νομιμότητας προσκόμματα που βάζει η Τουρκία σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και κάλεσε την Ε.Ε. να ζητήσει από τη Συμμαχία να αναλάβει δράση τηρώντας τα συμφωνηθέντα χωρίς καμία κωλυσιεργία.



Ολόκληρη η παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:



«Κύρια πρόεδρε, αντιπρόεδρε Ντομπρόφκις, η κοινή δράση οφείλει να είναι ο οδηγός μας. Όμως όσα συμβαίνουν, μόνο την κοινή δράση δεν αναδεικνύουν. Τί θα γίνει με την υποχρεωτική μετεγκατάσταση στο προσφυγικό; Είναι έτοιμη η Κομισιόν να ενεργοποιήσει μηχανισμό κυρώσεων, δηλαδή περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία για τα κράτη-μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους ή δημιουργούν εμπόδια, όπως είναι το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία; Τί θα γίνει με την φρούρηση των συνόρων; Μπορεί το ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση με βάση τα συμφωνηθέντα ξεπερνώντας τις εκτός διεθνούς νομιμότητας αντιρρήσεις που εγείρει η Τουρκία;  Ένα πρέπει να είναι το μήνυμά μας. Δεν χωρούν παλινδρομήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες από τα κράτη μέλη. Σας ευχαριστώ».