Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Δελτίο Τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου 2016 - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Δήμου Κορινθίων

 
 Συμμαχία Πολιτών - Β.Νανόπουλος
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων και προ ημερησίας διατάξεως θέσαμε παρακάτω θέματα :

Α. Ζητήσαμε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών μετά την αφαίρεση με νόμο της αρμοδιότητας αυτής από την περιφέρεια και την μεταφορά της στους δήμους. Ρωτήσαμε αν υπάρχει και ποιο είναι το δημοτικό εναλλακτικό σχέδιο ολικής διαχείρισης σκουπιδιών για να πάρουμε την απάντηση από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ότι :



1. δεν ξέρουμε ποιος θα κάνει τη διαλογή των σκουπιδιών – θα γίνει διαγωνισμός,

2. δεν ξέρουμε που θα αποτεθεί το υπόλειμμα αφού δεν υπάρχει στην Πελοπόννησο νόμιμος ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων )

3. δεν ξέρουμε αν θα γίνεται η όχι καύση του υπολείμματος και

4. δεν ξέρουμε αν και πότε θα δοθούν χρήματα και πόσα από την κυβέρνηση  για την υλοποίηση του έργου της διαχείρισης .

Ο Δήμος Κορινθίων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι δυστυχώς απροετοίμαστος.

Β. Θέσαμε επίσης το θέμα της αδυναμίας του δήμου να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τα αδέσποτα ζώα μέχρι σήμερα. Καταθέσαμε εργαστηριακές αναλύσεις και γνωμάτευση για άρρωστο αδέσποτο ζώο που ασθενεί από τη νόσο Λεϊσμανίαση η οποία είναι πολύ σοβαρή και εύκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα παρόλο ότι το γραφείο του είχε ενημερωθεί  με επώνυμη καταγγελία 2 φορές προ μηνός. Δεχόμαστε ως ειλικρινή τη δήλωσή του αλλά πρέπει να βρει τρόπο να λειτουργήσει στοιχειωδώς το γραφείο του. Άλλος σύμβουλος της πλειοψηφίας πρώην αντιδήμαρχος που έχει αναλάβει στις τελευταίες συνεδριάσεις να προκαλεί και να δημιουργεί ένταση μιλώντας απρεπώς , ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες όχι από το δήμο που δεν έκανε ως όφειλε τη δουλειά του , αλλά από τον  πολίτη που πήρε την πρωτοβουλία  να γίνει η εξέταση του σκύλου και  αναφέρεται στο έγγραφο εξέτασης  ως ιδιοκτήτης  (γιατί έπρεπε να υπάρχει πρόσωπο επικοινωνίας ) και από τον  κτηνίατρο  που επελήφθη του θέματος !!!!!

Για το τι έκανε μέχρι σήμερα ο δήμος ώστε να έχει οργανωθεί ο χώρος φιλοξενίας των αδέσποτων, να τηρηθεί η  νομοθεσία και να υπάρξει συνεργασία με κτηνιατρικές και φιλοζωικές οργανώσεις όπως κάνουν άλλοι δήμοι  δεν πήραμε απάντηση γιατί προφανώς έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα.

Γ. Θέσαμε επίσης ένα ακόμα θέμα που αφορά  τις παράνομες προσλήψεις στην καθαριότητα με οκτάμηνα σύμφωνα με τις καταγγελίες και το εξώδικο των παλιών εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έληξε τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με το νόμο 4351 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 164/4 Δεκεμβρίου 2015 άρθρο 50 έπρεπε να ανανεωθούν μέχρι το τέλος του 2016 όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

Καταθέσαμε αντίγραφο του νόμου, έγγραφα με  αποφάσεις  άλλων δήμων  που εφαρμόζουν το νόμο καθώς και τις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού για το θέμα.

1. Γιατί ο Δήμος Κορινθίων δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των παλαιών εργαζομένων που είχαν επιλεγεί με κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια, ήταν πολύ χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνοι αρκετοί κλπ ;

2. Με ποια κριτήρια και για ποιο λόγο προσλαμβάνει νέους εργαζομένους ;

3. Αν κερδίσουν τα δικαστήρια οι παλαιοί εργαζόμενοι από πού θα πληρωθούν ;

4. Θα πληρώσει ο δήμος ;

5. Δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η καθαριότητα του δήμου από ανθρώπους που έχουν εμπειρία στο αντικείμενο ;


Συμφωνήσαμε στα υπόλοιπα θέματα ημερησίας διατάξεως που ήταν διαδικαστικά.

Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των ιδεών των φοιτητών της αρχιτεκτονικής σχολής της Πεσκάρα Ιταλίας για την οργάνωση της παραλιακής ζώνης και άλλων χώρων που ήταν ενδιαφέρουσα.

Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης και η παρουσίαση προ διετίας περίπου των ιδεών Ελλήνων νέων αρχιτεκτόνων στη δημοτική αγορά με το ίδιο θέμα.

Για το μακρόχρονο όμως σχεδιασμό μετά τις ιδέες θεωρούμε ότι χρειάζονται μελέτες από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων όπως μηχανικοί, οικονομολόγοι, συγκοινωνιολόγοι, αρχαιολόγοι, κλπ. που θα δουλέψουν μαζί  ώστε το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις και να επιλέξει την καταλληλότερη για το δήμο πρόταση με ιεραρχημένες τις προτεραιότητες και τη χρηματοδότηση υλοποίησης.

Περισσότερες πληροφορίες στα ακόλουθα βίντεο :

https://youtu.be/020Sru4jAYI
https://youtu.be/s_QnzIcM-FE
https://youtu.be/qnX1cFeybbw
https://youtu.be/GBF5ucpw3YI



Βασίλης Νανόπουλος,
επικεφαλής του συνδυασμού "Συμμαχία  Πολιτών"
και της Μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Κορινθίων


SimmaxiaPoliton