Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (CPMR)




Εμφάνιση Φωτ.1.jpg

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), το οποίο έλαβε χώρα στο Ναύπλιο, στις 2 & 3 Ιουλίου 2015, στο φιλόξενο χώρο του “Φουγάρο”.

Η CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions / Δίκτυο Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από περίπου 180 περιφέρειες από 28 χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι ανεξάρτητη από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).


Εμφάνιση Φωτ.2.jpgΣτόχος των δράσεων της CPMR είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των περιφερειών - μελών της, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τις πολιτικές με υψηλό περιφερειακό και εδαφικό αντίκτυπο όπως, μεταξύ άλλων, η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.

Επιδιώκει και διασφαλίζει μια ισχυρή περιφερειακή πολιτική η οποία απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, εργάζεται για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παράκτιας πολιτικής αποσκοπώντας να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Εμφάνιση Φωτ.3.jpgΕπίσης, προσφέρει βοήθεια ώστε να εκφραστούν τα κοινά συμφέροντα των παράκτιων περιφερειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεργάζεται με τις εθνικές κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των περιφερειών - μελών της και οι θέσεις που υιοθετούν κατά το στάδιο προετοιμασίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών. Παράλληλα, διευκολύνει την ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ των μελών της, βοηθώντας στη σύσταση και στο συντονισμό τους και επενδύοντας απευθείας σε κάποια από αυτά.

Η Διαμεσογειακή Επιτροπή ιδρύθηκε το 1990 και στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών της Μεσογειακής Λεκάνης και των Περιφερειών των Νοτιότερων και Ανατολικότερων ακτών της Μεσογείου. Είναι μια από τις έξι (6) Γεωγραφικές Επιτροπές της CPRM.

Εμφάνιση Φωτ.4.jpgΣτη Διαμεσογειακή Επιτροπή συμμετέχουν 44 Περιφέρειες: 40 Περιφέρειες από 5 κράτη-μέλη της Ε.Ε. – Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία – και επιπλέον, η Περιφέρεια Αμμοχώστου στην Κύπρο, το νησί Gozo στη Μάλτα, η Περιφέρεια Tanger-Tetouan στο Μαρόκο και η Περιφέρεια Sousse στην Τυνησία και πολλές προς ένταξη περιφέρειες της Β. Αφρικής και των ακτών της Αδριατικής.

Οι  στόχοι της Διαμεσογειακής Επιτροπής είναι οι ακόλουθοι:
  • Η διαπεριφερειακή συνεργασία
  • Η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία
  • Μια νέα μορφή πολυκεντρικού και ανταγωνιστικού χωροταξικού σχεδιασμού
  • Ένα νέο Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών που θα σταματήσει την περιθωριοποίηση του Νότου
  • Επιχειρηματική ανάπτυξη
  • Έρευνα και καινοτομία, η κοινωνία της πληροφορίας
  • Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη
  • Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, και προθήκη της διαχείρισης υδάτων και του ελέγχου ξηρασίας
  • Τουρισμός
  • Αλιεία
  • Ισότητα των φύλων

Παρά τις πολλές και πρωτόγνωρες δυσκολίες των ημερών και τις μερικές ακυρώσεις προσελεύσεων των μελών της Διαμεσογειακής επιτροπής, η Γενική Συνέλευση εστέφθη από μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό συνετέλεσε η πολύ καλή οργάνωση που είχε γίνει εδώ και πολλούς μήνες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος. Πέτρος Τατούλης, ο Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής και Περιφερειάρχης Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής της Γαλλίας κος. Michel Vauzelle, Περιφερειάρχες της Μεσογείου από Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Μαρόκο, Τυνησία, Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι περιφερειών, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, και άλλοι φορείς από την Ευρώπη, τις λοιπές χώρες και την Ελλάδα.

Οι Περιφέρειες της Διαμεσογειακής Επιτροπής εξέφρασαν από την Πελοπόννησο την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και το λαό της, που αντιμετωπίζουν μια οδυνηρή κατάσταση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επίσης, κάλεσαν για ολοκληρωμένες λύσεις, σε επίπεδο Ε.Ε. οι οποίες θα βασίζονται στις αρχές της αλληλεγγύης. Κυρίαρχα θέματα ήταν το μεταναστευτικό και τα οικονομικά, κοινωνικά και χρηματοοικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς μια διαφορετική σύλληψη της Ευρώπης, που θα έχει στο επίκεντρο τους πολίτες και όχι τον τραπεζικό τομέα. Σε αυτό το πνεύμα, η Ε.Ε. πρέπει αναμφισβήτητα να στραφεί προς τη Μεσόγειο, το Νότο και την Αφρική, να ενισχύσει τη συνεργασία, την ανάπτυξη, το διάλογο και την ειρήνη σε όλα τα επίπεδα.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με τις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας οι οποίες αφορούσαν:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 1: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ  ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εμφάνιση Φωτ.5.jpgΣτην εισήγηση του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου αναφέρθη σχετικά με τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και της επείγουσας ανθρωπιστικής απόκρισης, τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της ένταξης των μεταναστών, του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών και της γνήσιας συνύπαρξης στη Μεσόγειο, την εμφάνιση μιας κοινής αντίληψης περί μεσογειακής ιθαγένειας. Το μεταναστευτικό, δεν είναι πρόβλημα μόνο της χώρας μας, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί ολοκληρωμένα με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Ευρώπης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πρόοδο της εκστρατείας «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 2: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ
Θέμα της συνεδρίασης ήταν το πλαίσιο των κοινωνικοοικονομικών μεταβάσεων στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου στόχος της είναι να αναγνωριστούν οι κινητήριες δυνάμεις και οι κύριες πρωτοβουλίες που προωθούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την κοινωνικοοικονομική ενοποίηση στη Μεσόγειο. Συζητήθηκαν επίσης ο ρόλος και η δύναμη  που έχουν η κοινωνική οικονομία και η οικονομία της αλληλεγγύης για τη δημιουργία  αλληλέγγυας και ισορροπημένης ανάπτυξης, καθώς και νέες πολιτικές για να επενδύσουν οι πληθυσμοί της διασποράς στη Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 3: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Αφορούσε θέματα και ανάγκες, μέτρα, πρωτοβουλίες και δράσεις περιφερειακής συνεργασίας για να προωθηθούν και να βελτιωθούν η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η κινητικότητα των νέων, η απασχολησιμότητα και η ένταξη στη Μεσόγειο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 4: ΜΑΚΡΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Αφορούσε την ενημέρωση για την ανάπτυξη και τη διακυβέρνηση στρατηγικών αυτού του είδους στην Ευρώπη. Την εποπτεία και υλοποίηση του «Οδικού χάρτη για τις Μακροπεριφερειακές στρατηγικές και τις στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες στη Μεσόγειο», με έμφαση στην εποπτεία της ανάπτυξης της στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο και στις προοπτικές ανάπτυξης μιας θαλάσσιας στρατηγικής για τη Δυτική Μεσόγειο. Έγινε αναφορά στην ολοκληρωμένη προσέγγιση στη Μεσόγειο Θάλασσα και στις συνέργειες μεταξύ των περιφερειών στις θαλάσσιες επενδύσεις, σε σχέση με τις έξυπνες στρατηγικές εξειδίκευσης και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γαλάζια ανάπτυξη.

Εμφάνιση Φωτ.6.jpgΟ Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης και Περιφερειάρχης της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής  κ. Michel Vauzelle, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «Είμαστε όλοι Έλληνες, δεν εισερχόμαστε στα εσωτερικά της Ελλάδας, όμως να ξέρετε ότι όλοι αισθανόμαστε Έλληνες και είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι με την Ελλάδα εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και έστειλε μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης από την Πελοπόννησο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ελλάδας, «ως Ευρωπαίοι και Μεσόγειοι με κοινό προσδιορισμό και κοινό πεπρωμένο».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  κος. Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μια ενότητα συναλλαγματικών υποθέσεων, αλλά μια κοινότητα που εδράζεται σε κοινές αξίες, κοινές πεποιθήσεις για τη συγκρότηση των ανθρώπινων κοινωνιών. Η θέση της Ελλάδας σε αυτή την οικογένεια είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Οι Ευρωπαίοι περιφερειάρχες και οι εκπρόσωποι των περιφερειών έστειλαν το μήνυμα ότι στόχος των αιρετών είναι να δημιουργήσουν τη νέα Ευρώπη, τη νέα Μεσόγειο ως ομοσπονδία ένωσης λαών και όχι ως απλό σύνολο κρατών. Πρέπει επίσης να εργαστούν για μια σωστή και γενναιόδωρη πολιτική για την Ελλάδα, ώστε να σταθεί στα πόδια της και να μη χάσει η Ευρώπη την ταυτότητά της.
 Εμφάνιση Φωτ.7.jpg
Η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ορατή και έντονη, με ουσιαστικό λόγο και ισχυρή διατύπωση των θέσεων της, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που τη διακρίνει. Είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, με την εφαρμογή, τη διαμόρφωση και την ενίσχυση στρατηγικών συνεργασιών και έργων. Συμμετέχει στη διαμόρφωση και τον καθορισμό πολιτικών, αποφάσεων, πολλές εκ των οποίων εφαρμόζονται ήδη και άλλες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια. Διαδραματίζει σημαντικό και αναγνωρίσιμο ρόλο στη Ευρώπη, υλοποιώντας τις πολιτικές της, προσδίδοντας μεγαλύτερη συνεκτικότητα, αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα αξιοποιώντας και διαχειρίζοντας ορθά τους πόρους της.  Είναι δραστήριο μέλος του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και των επιτροπών αυτής, με ουσιαστική και δυναμική συμμέτοχη, με μεγάλες αξιώσεις σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις. 

ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.