Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Γεροβασίλη: Αναπόφευκτο ένα «διαζύγιο» εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Γεροβασίλη: Αναπόφευκτο ένα «διαζύγιο» εντός του ΣΥΡΙΖΑ
Μια ημέρα μετά την επίθεση Τσίπρα σε Λαφαζάνη και Βαρουφάκη η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί να υπάρχουν δύο απόψεις που συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο. «Το να ακούγονται φωνές με προχειρότητα χωρίς υλοποιήσιμη αντιπρόταση, προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ανοιχτά για το σχέδιο με το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος», τόνισε η ίδια.

Aπόσπασμα απο τη συνέντευξη της κ. Γεροβασίλη :ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη , σας ακούσαμε χθες να λέτε ότι δεν είναι χρήσιμες οι εκλογές. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχίζει σιγά- σιγά να θέτει τους δικούς του όρους. Ακούμε «γαλάζια» στελέχη να σας καλούν να μην τολμήσετε να καταθέσετε μη μνημονιακά νομοσχέδια, με τα οποία διαφωνεί η Ν.Δ., όπως για την υγεία, παιδεία, κ.τ.λ. και αναρωτιέται κανείς με αυτά τα δεδομένα, όσο και εάν λέτε ότι δεν είναι χρήσιμες οι εκλογές, εάν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει για πολύ και να ξεδιπλώσει το πρόγραμμα της έτσι όπως εκείνη θέλει.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που είπα, χθες, είναι ότι οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη χρονική στιγμή, με την έννοια ότι είμαστε στην εξέλιξη της διαδικασίας, προκειμένου να συνάψουμε τη σύμβαση…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Ότι είναι η χώρα στον αέρα, ότι ακόμα δεν έχουμε εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα της χρηματοδότησης.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Και ότι αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την κατάσταση σε μια σχετική , ας πούμε, «κανονικότητα». Δεν βοηθούν οι εκλογές σ’ αυτό το περιβάλλον, αυτή τη χρονική συγκυρία.

ΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, με το non paper, στην ουσία προανήγγειλε κομματικές διαδικασίες το Σεπτέμβριο και αμέσως μετά εκλογές;

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνονται όλοι, προφανώς, ότι εδώ πραγματικά, υπάρχουν δυο απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δυο διαφορετικές πολιτικές τάσεις, οι οποίες, βεβαίως δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχουν από πάντα. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Επομένως, μέσα από συλλογικές διαδικασίες , όπως προβλέπεται και όπως αρμόζει και στον ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί η διαδικασία, προκειμένου να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα σε μια συλλογική διαδικασία, όπως προαναγγέλεται.

ΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥ: Η πολυφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστή, όπως λέτε και εσείς, εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η πολυμορφία του ΣΥΡΙΖΑ και είναι γνωστή σε όλους μας. Αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας πορεύεται με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι ιδιαιτέρως βαρύ αυτό;

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Δεν είναι στόχος αυτός και βεβαίως εφόσον αυτά συζητηθούν με ευρύ δημοκρατικό, συλλογικό διάλογο θα δούμε πως θα πορευθούμε. Καταλαβαίνω ότι είναι μια δυναμική διαδικασία όλο αυτό το οποίο εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολύ πυκνά πολιτικά ζητήματα έντονα, τα οποία θα πρέπει να βρουν το δρόμο τους. Μέσα, λοιπόν απ’ όλο αυτό ενδεχομένως , να πάμε στις εκλογές όταν χρειαστεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πράγμα συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών είναι στρατηγική, δηλαδή, το «ρήξη δραχμή» και «ευρώ με επώδυνα μέτρα», δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος να γεφυρωθούν. Οπότε μήπως εν τέλει το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο;

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιθανόν να είναι και έτσι, αλλά δεν είμαι εγώ αυτή που θα το προαποφασίσω. Υπάρχει μια άποψη η οποία ακολουθείται από την κυβέρνηση και ακολουθείται και από την πλειοψηφία, η οποία λέει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τη χώρα από μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση», στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί η χώρα χωρίς τη σύναψη της συμφωνίας, ως αναγκαία προτεραιότητα, χωρίς να είναι χαρούμενος κανείς για όλο αυτό.

ΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥ: Από την άλλη βλέπουμε μια μεγάλη ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαφωνεί μεν, αρνείται να αποχωρήσει δε. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς».

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς , οι οποίοι μέσα από τις διαφωνίες μας τόσα χρόνια έχουμε συστρατευτεί. Επομένως, σήμερα εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν δυο διαφορετικές στρατηγικές , δυο διαφορετικές απόψεις πραγματικά θα είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος . Ίσως θα είναι αδύνατος. Επομένως, όπως και εσείς λέτε , είναι δυο διαφορετικές αντιλήψεις που σήμερα συγκρούονται , αλλά συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.

ΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥ: Και από την άλλη έχουμε τον Πρωθυπουργό να αισθάνεται απογοητευμένος, ίσως και ιδεολογικά προσβεβλημένος, όταν λέει ότι «δεν μπορεί κάποιος άλλος να δηλώνει περισσότερο αριστερός από μένα»

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι το να ακούγονται φωνές με προχειρότητα, με ένα σκέτο «όχι», χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση, η οποία να είναι εφικτή και υλοποιήσιμη και ταυτόχρονα αυτό να μπαίνει σε μέτρηση, ποιος έχει την περισσότερη αγωνία , ποιός είναι περισσότερος αριστερός , προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ: Τώρα, κα εκπρόσωπε για να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, από χθες θα περίμενε κανείς το σχόλιο της κυβέρνησης, τόσο για το δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύονταν ένα δάνειο 10 δις ευρώ , για να υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα , να στηρίξουν μια έξοδο από το ευρώ, όσο και για τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη , ο οποίος πετάει τη «μπάλα» των ευθυνών στον ίδιο τον πρωθυπουργό και λέει ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξέταση ενός σχεδίου Β’. Είχαμε χθες την ερώτηση 15 βουλευτών της Ν.Δ. Πριν λίγο κατέθεσε και προς τον Πρωθυπουργό ερώτηση η κα Γεννηματά, σχετικά με το τι ήταν αυτή η επιτροπή για το σχέδιο β’. Εσείς τι λέτε για όλα; Έχουν βάση ευσταθούν;

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:: Ο Πρωθυπουργός έχει ανοιχτά μιλήσει για το σχέδιο με βάση το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος και η διαπραγματευτική ομάδα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, το τι έχει συζητηθεί , ποιος το έχει προτείνει κτλ, είναι θέματα τα οποία ενδεχομένως , ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να απαντήσει όταν και εφ’ όσον χρειασθεί.

ΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥ: Κα Γεροβασίλη τι περιμένουμε από τη σημερινή ψηφοφορία ; Θα αλλάξουν στάση κάποιοι βουλευτές σας ή δεν έχετε καμιά ελπίδα ότι διαφοροποιείται κάτι;

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η αίσθηση μου είναι ότι σε αυτή τη ψηφοφορία είναι καλύτερα τα πράγματα από την προηγούμενη.

ΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥ: Άρα κάνατε καλή δουλειά. Καλό πολιτικό «μάζωμα».

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα το έλεγα πολιτικό «μασάζ» (θα το έλεγα χρόνος). Βρέθηκαν μπροστά όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πολύ δύσκολο δίλημμα, πραγματικά, στην προηγούμενη ψηφοφορία και αυτό είναι απολύτως κατανοητό . Χρειάζεται ένας χρόνος , όμως , να συνειδητοποιήσει κάποιος εάν υπάρχει εναλλακτική, να το σκεφθεί , να το δει να το αντιμετωπίσει για να δει και τι στάση θα κρατήσει . Η δική μου η άποψη και των περισσότερων της κυβέρνησης είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν υπήρχε εναλλακτική. Επομένως, χρειαζότανε και μια συζήτηση για να αντιληφθεί κάποιος εάν αυτό που ήταν λάθος επιλογή ή εάν ήταν υποχρεωτική επιλογή.

ΝΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη θα παρακαλούσα για μια τηλεγραφική σας απάντηση στην τελευταία ερώτηση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου Πρόεδρος της Βουλής έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει εκ νέου. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Αλέξης Τσίπρας;

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είμαι εγώ αυτή , η οποία θα κάνω συστάσεις για το ποιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία . Προφανώς είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπισθεί . Και νομίζω ότι και αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο, ψύχραιμα και με συζήτηση ...