Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο

Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο
Αθήνα
Σε έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο -όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας- οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έπειτα από 12ωρη συνεδρίαση.

Η απόφαση ελήφθη δι' ανατάσεως της χειρός με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς να γίνει καταμέτρηση.

Οι επιλογές που τέθηκαν σε ψηφοφορία ήταν τελικώς δύο: Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο, ή διαρκές συνέδριο στις αρχές Αυγούστου, όπως ήταν η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η συνεδρίαση της ΚΕ διήρκεσε περίπου 12 ώρες. Οι τοποθετήσεις των μελών συνεχίζονταν έως τις 11 το βράδυ, ώσπου ελήφθη απόφαση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Έτσι, μετά από πρόταση του προεδρείου, αποφασίστηκε ότι οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος πρότεινε έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στην ΚΕ «να αποφασίσει υπέρ ενός ανοιχτού, συντεταγμένου δημοκρατικού συνεδρίου, ενός έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβρη ώστε να λήξουμε το σύνολο της ατζέντας και να απαντήσουμε στα κρίσιμα στρατηγικά ερωτήματα που τίθενται».

Ο κ. Τσίπρας έδειξε επίσης τον δρόμο του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, εάν τελικά είναι σημαντικό να κριθεί άμεσα εάν η κυβέρνηση πράττει σωστά ή όχι. Η επιλογή ωστόσο του δημοψηφίσματος υποχώρησε γρήγορα κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ και δεν τέθηκαν καν σε ψηφοφορία.

Επιθετικός και δηκτικός ήταν ο κ. Λαφαζάνης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε πως στη χώρα «έχει τελειώσει η δημοκρατία». «Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Είναι η δικτατορία του ευρώ, αυτό είναι το πολίτευμα» είπε.

Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική λύση, είπε: «Έχουμε πει 100 φορές την εναλλακτική λύση». Αμέσως μετά υπογράμμισε: «Κάποιοι λέγαμε εδώ ότι το κόμμα θα πρέπει να διαθέτει λύση έξω από την ευρωζώνη και αντιμετωπιζόμασταν με κατάρες».

Διερωτήθηκε επίσης για το πώς είναι δυνατόν να μπαίνει σε διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός της χώρας και να λέει ότι δεν έχει εναλλακτική λύση. «Τα κλιμάκια ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους» είπε.

Κατηγορηματικά αντίθετη με τη ψήφιση του «χειρότερου μνημονίου στην μνημονιακή ιστορία» εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για το κόμμα.

Η όλη συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με πολλά από τα μέλη που έλαβαν τον λόγο μετά τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να προχωρούν σε αιχμηρές και πολλές φορές σκληρές τοποθετήσεις.

Την απουσία εναλλακτικού σχεδίου καυτηρίασε -μεταξύ άλλων- ο Δημήτρης Στρατούλης. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν είχε επεξεργαστεί και δεν είχε κάνει κτήμα στον λαό, για να έχει τη στήριξή του, εναλλακτικό σχέδιο.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι 17 στελέχη του κόμματος, που πρόσκεινται στην ΚΟΕ, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή, καταγγέλλοντας ότι το εν λόγω όργανο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.
Newsroom ΔΟΛ