Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κας Φ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ



https://dorida.files.wordpress.com/2012/06/arabatzi_600_375_-1520156875-png.jpgΗ Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κα Φωτεινή Αραμπατζή, για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας εξ αιτίας της πρωτοφανούς και  συνεχιζόμενης καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων του Ε.Λ.Γ.Α. για τις ζημίες του έτους 2014. Οφειλές οι οποίες, σε σύνολο χώρας, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, παρόλο που η διαδικασία εκκαθάρισής τους έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον μήνα Ιούνιο.


Αυτή τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτών μας, αφού ουσιαστικά πρόκειται για παρακράτηση χρημάτων τους, η “για πρώτη φορά αριστερά” διοίκηση του Ε.Λ.Γ.Α. τη βαφτίζει “κακόβουλα σχόλια” με έναν πραγματικά προκλητικό τρόπο στο χθεσινό δελτίο τύπου του Προέδρου του Οργανισμού.

Δελτίο τύπου, όπου με γενικόλογες αναφορές σε πληρωμές ζημιών και όχι στις πληρωμές ζημιών του έτους 2014, που είναι το ζητούμενο, συσκοτίζεται η πραγματική αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η  προηγούμενη διοίκηση του ΕΛΓΑ από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 κατέβαλε στους πληγέντες αγρότες το ποσό των 109,3 εκατομμυρίων Ευρώ για ζημίες έτους 2014, έναντι μόλις 34,8 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε η νέα Διοίκηση για ζημίες του ίδιου έτους.

Προκύπτει λοιπόν από τα ανωτέρω στοιχεία, τα οποία έχουν εξάλλου δημοσιευθεί σε επίσημα δελτία τύπου, ουσιαστικά αναστολή πληρωμών από τον Ιούνιο του 2015. Είναι άραγε αυτή η αναστολή συμπτωματική ή άμεσα συνδεδεμένη με την απόφαση της τωρινής διοίκησης - μία μόλις ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 30 Απριλίου - να μεταφέρει  50 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Ε.Λ.Γ.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Όπως είναι φανερό, είναι τεράστιες οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Ε.Λ.Γ.Α., όταν χρησιμοποιούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών μας - με ή και χωρίς αποφάσεις Δ.Σ. - για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, πλην των οριζομένων στη νομοθεσία του Οργανισμού. Την ώρα μάλιστα, που παραμένει μέχρι σήμερα απλήρωτος ο αγροτικός μας κόσμος, έναν χρόνο μετά τις ζημίες στην παραγωγή του, όταν την ίδια στιγμή οι αγρότες είναι οι μόνοι χρηματοδότες στο υποχρεωτικό σύστημα ασφάλισης του Ε.Λ.Γ.Α.

Ζητούμε λοιπόν από τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Ε.Λ.Γ.Α. να μας απαντήσουν αμέσως:

1. Ποια ποσά και με ποιες αποφάσεις έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από τα διαθέσιμα του Οργανισμού και αν έχει ζητηθεί η επιστροφή τους καθότι θεωρείται άμεσα επιβεβλημένο;

2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του Ε.Λ.Γ.Α. για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή των αποζημιώσεων;

3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του Ε.Λ.Γ.Α. για την ολοκλήρωση των διαδικασιών υλοποίησης του μέτρου 126 του προγράμματος του Π.Α.Α. 2007-2013 προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, καθώς και για την ενεργοποίηση των μέτρων 5 και 17 του Π.Α.Α. 2015-2020, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, προκειμένου να ενισχυθεί χρηματοδοτικά ο τομέας ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής της χώρας;

Καλούμε την διοίκηση του Ε.Λ.Γ.Α., να αφήσει κατά μέρος τις επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και  να προχωρήσει αμέσως στην καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους αγρότες, χωρίς τις δικαιολογίες περί “μεσοπροθέσμων προγραμμάτων” και τήρησης προϋπολογισμών. Εκτός και αν με τις ενέργειες της έχει δημιουργήσει πραγματικό ταμειακό πρόβλημα στην οικονομική διαχείριση του Οργανισμού».