Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ανοιξαν όλα τα θέματα στη διαπραγμάτευση

Ο υπουργός οικονομικών, Ευκκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του στο Χίλτον (Eurokinissi / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο και Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη, η οποία διήρκεσε περίπου 6 ώρες.
Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στη σύσκεψη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα, αναφορικά με το πώς θα γίνονται οι συναντήσεις και πώς θα αντιμετωπίζονται προβλήματα χωρίς να «λιμνάζουν».
Σε ό,τι αφορά στα πρώτα «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης που άνοιξαν σήμερα, αυτά μεταξύ άλλων είναι:

1. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, δεδομένου ότι για φέτος εκτιμάται πλέον ότι θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα.
2. Το πώς θα γίνει η ανεκαφελαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουνάρα, ενώ αργότερα θα συγκληθεί και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.
3. Οι ελληνικές προτάσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, είναι μέσω του νέου Ταμείου να μειωθεί το χρέος και παράλληλα να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Πέραν αυτών, ο ίδιος αξιωματούχος ρωτήθηκε για εάν στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών συζητήθηκε το θέμα της υιοθέτησης νέων προαπαιτούμενων μέτρων εντός Αυγούστου και απάντησε αρνητικά.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσακαλώτος προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές.
Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.
Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.
Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

kathimerini.gr