Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Στους καταρράκτες της Λεπίδας στον Πάρνωνα

Στους καταρράκτες της Λεπίδας στον Πάρνωνα 

Οι χάρες της Αρκαδίας πολλές, είτε αν επιλέξετε να στραφείτε στις θάλασσες της είτε στα βουνά της. Την άνοιξη μάλιστα τα ορεινά χωριά του Πάρνωνα -λίγα χιλιόμετρα από την αρκαδική ακτογραμμή- προσελκύουν ταξιδιώτες που αναζητούν μοναδικές φυσιολατρικές περιηγήσεις. Ακολουθώντας το δρόμο από το παραθαλάσσιο Άστρος προς τον ορεινό οικισμό Καστρί, συναντήσαμε ένα από τα άγνωστα… θαύματα του Πάρνωνα, τους καταρράκτες της Λεπίδας.
Μόλις 4 χιλιόμετρα από το γραφικό χωριό Άγιος Γιάννης, καλοκαιρινό θέρετρο του Άστρους με ήπια τουριστική κίνηση, παραδοσιακές ταβέρνες, καλό κρασί και νόστιμα τυριά παραγωγής των κτηνοτρόφων της περιοχής, βρεθήκαμε μπροστά στην εντυπωσιακή εικόνα της Ορεινής Κυνουρίας. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Άγιος Γιάννης σε υψόμετρο 712 μέτρων ακολουθώντας τις ξύλινες πινακίδες του Εξωραϊστικού Συλλόγου του χωριού και του Φορέα διαχείρισης Όρους Πάρνωνα.


Λίγα μέτρα μετά την είσοδο στο γραφικό οικισμό, μια δεύτερη ταμπέλα αναγράφει την οδική κατεύθυνση (προς αριστερά) για τους καταρράκτες. Αν επιλέξετε να στρίψετε δεξιά στο σταυροδρόμι θα συναντήσετε την κεντρική πλατεία του χωριού με το μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου. Η πορεία για το υδάτινο μυστικό της περιοχής ξεκινάει μόλις περάσετε τη διασταύρωση. Η διαδρομή αρχικά είναι ανηφορική, ενώ στη συνέχεια ένας βατός χωματόδρομος εισάγει τους περιηγητές στην καρδιά του βουνού.

Ανάμεσα στις κατάφυτες βουνοκορφές του Πάρνωνα ή Μαλεβός -όπως αλλιώς λέγεται- και ύστερα από περίπου είκοσι λεπτά ήπιας οδήγησης από το σημείο εκκίνησης θα συναντήσετε μια πινακίδα που δείχνει επίσης προς Καταρράκτες Λεπίδας. Σας απομένουν μόλις 2 χιλιόμετρα για να φτάσετε στο σημείο όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα ξεκινήσει η πεζοπορία. Λιβάδια με αγριολούλουδα, θεόρατα πλατάνια, ρίγανη και φασκόμηλο συνοδεύουν την χωμάτινη διαδρομή. Ο «φιδωτός» δρόμος που ακολουθείτε μέχρι την έναρξη του μονοπατιού δεν είναι κουραστικός, ενώ θεωρείται κατάλληλος για οχήματα όλων των ειδών. Μόλις φτάσετε στο σημείο που ξεκινά το μονοπάτι για τους καταρράκτες της Λεπίδας, μια ταμπέλα με πληροφορίες από τον φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα σας εισάγει στον θαυμαστό κόσμο της περιοχής. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο μονοπάτια.

Για πιο εύκολη πρόσβαση επιλέξτε το «επάνω μονοπάτι» καθώς αποτελεί την είσοδο της πεζοπορίας του φαραγγιού του ποταμού Βρασιάτη, η οποία διαρκεί μόλις περίπου δέκα λεπτά. Ξύλινα σκαλοπάτια οδηγούν σε μια μικρή γέφυρα που ενώνει δύο βράχους. Στη συνέχεια, ένα πλάτωμα -παρατηρητήριο- επιτρέπει σε όλους τους πεζοπόρους να θαυμάσουν την μαγεία του μεγάλου καταρράκτη. Το δεύτερο μονοπάτι (βρίσκεται στο κάτω μέρος από την πινακίδα του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα) οδηγεί στις όχθες των λιμνών που σχηματίζονται από τα τρεχούμενα νερά.

Σημειώστε πως αν επιλέξτε το δεύτερο μονοπάτι θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε στους ανάγλυφους σχηματισμούς των πετρωμάτων ανάμεσα στα θεόρατα πλατάνια και να μπείτε στο νερό. Ανάμεσα στη χαράδρα οι µεγαλοπρεπείς και επιβλητικοί βράχοι, κυρίαρχοι της πεζοπορίας, σε συνδυασμό την βοή από τους καταρράκτες συνθέτουν  τούτο το άγνωστο σε πολλούς μνημείο της φύσης για την Ορεινή Κυνουρία, που αξίζει να επισκεφτείτε αυτές τις ημέρες όπου η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της.

Σημειώνουμε πως για να προσεγγίσετε τους καταρράκτες της Λεπίδας υπάρχει και η επιλογή από το χωριό Πλάτανος, στο οποίο θα φτάσετε οδικώς από το Παράλιο Άστρος μέσω του οικισμού Αγίου Ανδρέα. Από τον Πλάτανο ξεκινάει πεζοπορική διαδρομή διάρκειας μισής ώρας με πολύ καλή σήμανση.
Ξένια Στούκα /  e-typos.com