Συνεχίζονται με την ίδια ένταση οι προσκυνηματικές επισκέψεις στον Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας, μετά την επιστροφή των ιερών λειψάνων της Αγίας από το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», τη συνοδεία του Επισκόπου Φαναρίου και διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας κ. Αγαθαγγέλου.
Στο πλαίσιο της μεταφοράς του ιερού σκηνώματος στο ογκολογικό νοσοκομείο, ο Επίσκοπος Φαναρίου δήλωσε ότι «ήρθαμε να στηρίξουμε τους ασθενείς και το ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη για την υγεία»
Νωρίτερα, η προσέλευση του πλήθους ξεπέρασε τα αναμενόμενα, καθότι η λειψανοθήκη προοριζόταν για τον ασπασμό των ασθενών, του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης προσκυνηματικής επισκεψιμότητας η είσοδος επετράπη και σε άλλους πιστούς, οι οποίοι είχαν σχηματίσει μεγάλη ουρά από νωρίς το πρωί έξω από το νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών, η κυρία Ασπασία, καρκινοπαθής από τη Μυτιλήνη, με δάκρυα στα μάτια, που στη συνέχεια γίνονται λυγμός, σπεύδει να ασπαστεί και να απευθύνει παράκληση για την υγεία της στην Αγία. Ευγνωμονεί που ενώ οι γιατροί της έδωσαν τρεις μήνες ζωής, η ίδια με βαθιά πίστη ζει ένα χρόνο επιπλέον από τον προβλεπόμενο. Ωστόσο, τονίζει ότι «αν είναι θέλημά Του να φύγω από τη ζωή, ας έχουν υγεία τα παιδιά μου και όλος ο κόσμος». Δίπλα της άλλοι ασθενείς, αμήχανοι μες στο πλήθος, περιμένουν με υπομονή όσο κρατάει ο ασπασμός να εκφράσουν ταπεινά την προσευχή τους. Άλλοι όρθιοι και άλλοι καθισμένοι στο καρότσι του ασθενούς, μα όλοι με πίστη και ευλάβεια θέλουν να δεχθούν την ευλογία της Αγίας Βαρβάρας.
Στην τελετή περιφοράς του σκηνώματος, δεν έδωσε το «παρών» ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.
«Είναι θέμα εντελώς προσωπικό του κάθε ανθρώπου και δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε να το συζητάμε» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στον ΑΝΤ1.
Η μεταφορά ξεκίνησε περίπου στις 09:30 το πρωί, μετά το τέλος της λειτουργίας στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας. Η λειψανοθήκη προγραμματίστηκε να μεταφερθεί με στρατιωτικό όχημα στον «Άγιο Σάββα» και να τοποθετηθεί στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου. Πράγματι, αμέσως τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι, που βρίσκεται στο χώρο του νοσοκομείου τελέστηκε δέηση, ενώ έκλεισαν οι πόρτες, προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα λόγω του τεράστιου πλήθους.
Λίγο αργότερα όμως, και χωρίς αυτό να έχει προβλεφθεί, οι πόρτες για τους συγκεντρωμένους πιστούς άνοιξαν και ο κόσμος έσπευσε να κατακλύσει τον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου για να προσκυνήσει. Τα Ιερά Λείψανα παρέμειναν στο χώρο για περίπου δύο ώρες, ως τις 12 το μεσημέρι και κατόπιν επέστρεψαν στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, όπου φιλοξενούνται όσο βρίσκονται στην χώρα μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών και των εργαζομένων του νοσοκομείου που ήθελε, δεν κατόρθωσε να φτάσει την Λειψανοθήκη, με την δυσαρέσκεια να είναι έντονη καθώς εκατοντάδες δεν κατόρθωσαν, παρά την πολύωρη αναμονή να προσκυνήσουν.
Περιφορά των Λειψάνων στο νοσοκομείο δεν έγινε, παρά τις φήμες για το αντίθετο, κι έτσι ασθενείς που ήθελαν να προσκυνήσουν αλλά δεν μπορούσαν να σταθούν στην ουρά λόγω της κατάστασης της υγείας τους, τελικά δεν το κατόρθωσαν.
Το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην χώρα το απόγευμα της Κυριακής με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραμείνει ώς τις 24 Μαΐου. Εξετάζεται, ωστόσο, η παράταση της παραμονής του στην Αθήνα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών στον ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο Δήμο, για να προσκυνήσουν.
Καθημερινά, το προσκύνημα αρχίζει στις 06.30 και ολοκληρώνεται στις 21.30, ενώ παράλληλα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες. Στον ναό της Αγίας Βαρβάρας μετέβη την Πέμπτη και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προκειμένου να προσκυνήσει το σκήνωμα.
Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του από τον ναό, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να σχολιάσει τον «πόλεμο« που μαίνεται τόσο για την υποδοχή του σκηνώματος με τιμές αρχηγού κράτους, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά του στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας. «Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια». Όσο για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».