Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

To 69,1% Ελλήνων θέλει Ευρώπη και ευρώ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

To 69,1% Ελλήνων θέλει Ευρώπη και ευρώ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα στο σταυροδρόμι των προκλήσεων» διοργάνωσαν την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 στην Αθήνα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Goethe Institut Athen.

Παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της εταιρείας Kappa Research με τίτλο «Ο Ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα» η οποία πραγματοποιήθηκε ειδικά για την εκδήλωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Kappa Research Τάσος Γεωργιάδης, οι πολίτες εκτιμούν ότι η χώρα μας ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ σε ποσοστό 62,9%, έναντι 29,6% που εκτιμά ότι ζημιώθηκε. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η χώρα ωφελήθηκε κυρίως στα θέματα κοινωνικής προόδου αλλά και στη διεθνή της θέση, ενώ ζημιώθηκε στον αγροτικό και εξαγωγικό τομέα. Από την έρευνα προκύπτει μεγάλη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και η εκτίμηση ότι η συμβολή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι θετική (71%). Είναι σημαντικό ότι εάν γυρίζαμε πίσω στον χρόνο της ένταξης μας στην ΕΕ, το 62,5% θα ψήφιζε θετικά σε ένα δημοψήφισμα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαπιστώνουν ότι υπήρξε κερδοσκοπία κατά την ένταξη της χώρας στο Ευρώ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία (69,1%) επιθυμεί συνολικά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το Ευρώ. Σε ένα πιθανό δημοψήφισμα σήμερα το 61,5% θα ψήφιζε Ευρώ, το 26,8% εθνικό νόμισμα, το 9% είναι αναποφάσιστο και το 2,7% αρνήθηκε να απαντήσει. Ξεκάθαρη είναι η εκτίμηση των πολιτών ότι με ένα ενδεχόμενο Grexit το μέλλον της χώρας θα είναι χειρότερο (67,9%). Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απαισιοδοξία των Ελλήνων για το μέλλον καθώς το 39,9% εκτιμά ότι μετά από 10-20 χρόνια η κατάσταση στη χώρα θα είναι ίδια με σήμερα, το 27,3% ότι η Ελλάδα θα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα και 25,6% μια χώρα εξασθενημένη.


Ο Γενικός Διευθυντής του Goethe Institut Athen, Matthias Makowski στον χαιρετισμό του εξέφρασε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρώπη και να μπει σε μια τάξη το κοινό μας σπίτι καθώς οι διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις είναι μεγάλες και σύνθετες.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τα γερμανικά πολιτικά Ιδρύματα στο πλαίσιο της κοινής μας πορείας με στόχο μία ενωμένη, δυνατή και αποτελεσματική Ευρώπη για όλους τους λαούς. Πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθεί η ευρωπαϊκή μας πορεία από τους κλυδωνισμούς της κρίσης και την περιπέτεια στην οποία οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση. Οι παρατεταμένες «διαπραγματεύσεις» δεν βοηθούν αλλά απομακρύνουν τη χώρα από τη λύση και τις προοπτικές εξόδου από την κρίση. Ανέφερε τέλος η Ρόδη Κράτσα ότι η ελληνική κρίση αναδεικνύει τη συλλογική ευθύνη που έχουμε ως Ευρωπαίοι. Αναδεικνύει την ανάγκη σεβασμού των κοινών κριτηρίων και των κανόνων μέσα στην Ευρωζώνη από την Ελλάδα και κάθε χώρα αλλά και την ανάγκη να δείξουν κατανόηση και ιδιαίτερη υποστήριξη οι εταίροι στη χώρα μας στο κρίσιμο αυτό στάδιο της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης.

O Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του κόμματος, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν καθοριστικές επιλογές απ’ όλους. «Είναι βέβαιο ότι η σημερινή Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Ωστόσο το γεγονός ότι η ΕΕ δεν είναι αυτή που θέλουμε δεν μπορεί να γίνει αφορμή αποδόμησης αλλά ευκαιρία βελτίωσης. Στη χώρα μας, πρέπει να επικρατήσει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ρεαλισμός που έλειψαν το τελευταίο διάστημα. Η συζήτηση περί δημοψηφίσματος είναι απόπειρα μετάθεσης ευθυνών από την πολιτική στους πολίτες. Η ρήξη θα είναι καταστροφή εξ ου και η εξεύρεση συμφωνίας είναι απόλυτη ανάγκη».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Μενέλαος Δασκαλάκης παρουσιάζοντας το πρώτο πάνελ συζήτησης τόνισε ότι «η συγκυρία καθιστά τη σημερινή εκδήλωση άκρως ενδιαφέρουσα. Πέρα από τις τρέχουσες εξελίξεις βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον πολιτικό που συνέδεσε το όνομα του όχι μόνο με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη αλλά και με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Τόνισε πως πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της χώρας εξ ου και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την ισότιμη συμμετοχή μας στην ΕΕ.

O Ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel, Markus Ferber, σχολίασε ότι οι επιτυχίες της Ελλάδας αναιρέθηκαν εν μία νυκτί. Τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης εξανεμίστηκαν, οι δημοσιονομικές προοπτικές είναι χειρότερες, οι οικονομικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί και σήμερα μιλούν πολλοί ξανά για Grexit. Πλέον χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσπάθεια για να προοδεύσει η χώρα καθώς τα αποτελέσματα δεν έρχονται με έναν μαγικό τρόπο. Πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα που να αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Η σημερινή κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται να παρουσιάζει ως νέες προτάσεις μέτρα τα οποία είχαν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια γερμανική εμμονή αλλά ένας αποδεδειγμένα σωστός δρόμος μέσα από τον οποίο και η ίδια η Γερμανία βγήκε από τη δική της κρίση εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Σχολίασε επίσης ότι δεν είναι ώρα για θεωρίες παιγνίων διότι αυτές περιλαμβάνουν και την αρνητική κατάληξη. Είναι η ώρα από κοινού να απομακρυνθούμε από τον γκρεμό. Αντίθετα από κοινού μπορούμε να απομακρυνθούμε από τον γκρεμό. Διαμήνυσε ότι «από την στιγμή που δεν υπάρχει νέα συμφωνία με τους εταίρους, ισχύει η προηγούμενη. Αυτή είναι ο τρόπος λειτουργίας στην ΕΕ. Και οι Γερμανοί πολίτες αντιδρούν σε πολλές πολιτικές επιλογές αλλά αυτοί είναι οι κανόνες της ΕΕ, με αυτούς μπορούμε να προχωρήσουμε. Είναι απογοητευτικό 100 μέρες νέας διακυβέρνησης να μην υπάρχει ούτε ένα απτό αποτέλεσμα. Είναι επικίνδυνο. Εδώ δεν παίζουμε παιχνίδι ποιος έχει αντοχή ή θάρρος να πάει κοντά στον γκρεμό. Υπάρχει αλληλεγγύη, υπάρχει θέληση για βοήθεια αλλά πρέπει να υπάρξει και αυτοβοήθεια για να βρεθεί λύση».

Αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολιτική κατανόηση από τους εταίρους ζήτησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να επιβεβαιωθεί μια ανάσχεση του μεταρρυθμιστικού κύματος, ένα «ξήλωμα του πουλόβερ» με σκοπό είτε την ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων είτε την εκπλήρωση προεκλογικών απωθημένων. Χαρακτήρισε επίσης άδικο για τις θυσίες των Ελλήνων ότι πλέον δεν γίνεται συζήτηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά για το περιεχόμενο του τρίτου Μνημονίου που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπογράψει. «Το ζητούμενο όμως τώρα είναι η χώρα να παραμείνει όρθια, να καταλήξουμε σε μια πραγματικά δίκαιη και υποστηρικτική για την οικονομία συμφωνία και να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και στην αντιμετώπιση των πολλών και σύνθετων προβλημάτων. Να περάσουμε στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή σφραγίδα και τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να αποφύγει όχι το πολιτικό, αλλά το εθνικό κόστος». «Ούτε οι λαοί, ούτε οι ηγεσίες μπορούν να αποδράσουν από την πραγματικότητα. Είναι η ώρα ευθύνης για τους λαούς και θάρρους για τις ηγεσίες. Θάρρους και διορατικότητας σε μια Ευρώπη που αλλάζει, σε έναν κόσμο που αλλάζει ακόμη περισσότερο».

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών υποστήριξε ότι η Ελλάδα αν θέλει να βρει λύση στο πρόβλημα πρέπει να βάλει στόχο τον διπλασιασμό των εξαγωγών της. Μόνο ο εξαγωγικός τομέας -παρά τους περιορισμούς που έχει- μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη. Προς το παρόν όμως διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα εξάγει περισσότερο το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της, τα μυαλά, τους επιστήμονες της παρά τα προϊόντα της. Όσο συνεχίζεται αυτό η χώρα θα παραμένει αδύναμη. Η ελληνική οικονομία πρέπει να απαλλαγεί από το γραφειοκρατικό βάρος αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες να αισθανθούν τη σημασία που έχουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, όχι να τους επιβληθούν από πάνω. Για να βρεθεί η έξοδος από την κρίση είναι απαραίτητο να μεταδοθεί στην κοινωνία ένα όραμα, ένας στόχος για τη θέση της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ο Βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας Otmar Bernhard επισήμανε ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική προσπάθεια λόγω της συμπεριφοράς της νέας κυβέρνησης. Είναι απαραίτητο να επανοικοδομήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, να καταλάβουμε ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδας. Η ασάφεια που υπάρχει δημιουργεί ανασφάλεια όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην υπόλοιπη ΕΕ.

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη εκτίμησε ότι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, να βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Γι’ αυτή τη συμφωνία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη η κυβερνητική πλειοψηφία. Οφείλει η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της. «Ποιος είναι ο λόγος ενός δημοψηφίσματος;», αναρωτήθηκε, παρά μόνο για να δεσμεύσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό της χωρίς να παρατείνει το αδιέξοδο. Αναγνώρισε ότι υπήρξε υπερβολική απαίτηση δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα μας με υφεσιακά χαρακτηριστικά. Ωστόσο «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες και πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι Ευρώ χωρίς κανόνες δεν υπάρχει. Είμαστε μέλη ενός πολύ σπουδαίου – ιστορικού εγχειρήματος που λέγεται ΕΕ και χτίστηκε πάνω σε εκατομμύρια νεκρούς. Είναι ένα ιστορικό επίτευγμα για τη χώρα και δεν πρέπει να απεμπολήσουμε».

Ο οικονομολόγος Jens Bastian, πρώην στέλεχος της Task Force εκτίμησε ότι υπάρχει ένα σαφές μήνυμα που επιβεβαιώνεται και από τη δημοσκόπηση η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για άμεση αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα δεν είναι λύση αλλά μια επιλογή υψηλού ρίσκου και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη. Διαπιστώνεται μια εντεινόμενη απομόνωση της Ελλάδας εντός της ΕΕ και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για την εξέλιξη των πραγμάτων. Υπάρχει μια μειούμενη προθυμία των εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα, λόγω της στάσης και της διγλωσσίας της κυβέρνησης. Η συνέχιση αυτού του «θεάτρου» δεν είναι καλή ούτε για την Ελλάδα, ούτε και για την Ευρώπη. «Ο χρόνος τελειώνει και ελπίζω ότι το ελληνικό δράμα δεν θα γίνει ελληνική τραγωδία».

e-typos.com