Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Παρουσία και τοποθέτηση του Γιώργου Δέδε στο Αρχιτεκτονικο Συνέδριο Λουτρακίου



Εμφάνιση φωτογραφία.JPG 
Στη σύνοδο έναρξης των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου αρχιτεκτονικής που γίνεται στο Λουτράκι, με συμμετοχή κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων, έδωσε το παρών την Τρίτη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Δέδες. Το συνέδριο έχει ως επίκεντρο τη Διώρυγα του Ισθμού και την ανάδειξή της σε μνημείο και σύμβολο της μεσογειακής κουλτούρας. 
Ο Γιώργος Δέδες στην τοποθέτησή του ανέφερε πως η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί τοπόσημο, που χαρακτηρίζει ιστορικά και γεωγραφικά όλη την Πελοπόννησο και έχει μεγάλη ιστορική, οικονομική, τουριστική σημασία. Χαρακτηριστικά την ανέφερε ως «Πύλη για το ταξίδι των Ιδεών, του Πολιτισμού και του Εμπορίου. Δίπλα από την Διώρυγα, από το αρχαίο λιμάνι των Κεχρεών ξεκίνησε ο Απόστολος Παύλος για να πραγματοποιήσει το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη. Δίπλα τα Ίσθμια με το μουσείο τους, το Ιουστινιάνειο Τείχος, ο Αρχαίος Δίολκος, το Κάστρο του Ακροκορίνθου, ακόμα και τα πρόσφατα χνάρια της ιστορίας με τα απομεινάρια των γερμανικών πολυβολείων, συνθέτουν τον πολιτιστικό μας πλούτο που θα αναδειχτεί με επίκεντρο την Διώρυγα…».   
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ανέφερε πως η πρόταση της Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας ταυτίζεται με την κεντρική ιδέα του Συνεδρίου, για ανάδειξη της Διώρυγας σε πολυδύναμο ιστορικό, αρχαιολογικό, εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο, που θα συνδέεται με τους τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.
Μάλιστα, ο Γιώργος Δέδες πήγε ένα βήμα παραπέρα κι έκανε λόγο για ένα πολυδύναμο πάρκο, όπου ο επισκέπτης δεν θα διαβαίνει, απλώς, πάνω στα χνάρια του πολιτισμού, αλλά θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει διαδραστικά με το μύθο και την ιστορία της Πελοποννήσου… Μιλάμε για μια πολιτιστική Ντίσνεϊλαντ, που θα καταστήσει τη Διώρυγα ένα από τα πιο επισκέψιμα μνημεία της Ελλάδος». Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τον επικεφαλής του Συνεδρίου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πεσκάρα κ. Τζάτζαρα και τους άλλους συνέδρους
Ο Γιώργος Δέδες κατέθεσε μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων, οι οποίες μπορούν, όπως είπε να συζητηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου. Μία από αυτές είναι ο διάπλους της Διώρυγας με αντίγραφο της αρχαίας κορινθιακής τριήρους, στην οποία θα κωπηλατούν οι ίδιοι οι επιβάτες της και στο τέλος θα την σέρνουν πάνω στα χνάρια του αρχαίου Διόλκου. «Με αυτές και άλλες ιδέες μπορούμε να παίξουμε πάνω στον μύθο και την ιστορία της Διώρυγας. Και περιμένουμε και τα συμπεράσματα και τις ιδέες του συνεδρίου σας για να τις εμπλουτίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε όσο δεν έχουμε εμείς φανταστεί…».
Κλείνοντας ο Γιώργος Δέδες αναφέρθηκε και στην ανολοκλήρωτη, όπως την χαρακτήρισε, συζήτησή του με τον καθηγητή Τζάτζαρα, «για την αναβίωση των Ισθμίων Αγώνων, που πιστεύω ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα είμαστε σε θέση να την συζητήσουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησής της…».



Γραφείο Τύπου Υπ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΔΕ