Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Στο τελευταίο στάδιο οι εργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης στον χώρο της Βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου



Εμφάνιση Φωτ.1.jpg

Του Απόστολου Παπαφωτίου

Βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο οι εργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης στον χώρο της βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με τον τίτλο “ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ Α) ΜΑΡΤΥΡΑ ΛΕΩΝΙΔΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥ, Β) ΚΡΑΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΚΡΑΝΕΙΟ» ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ” (προϋπολογισμός ένταξης 550.000,00 €).
Η ένταξη των δύο μεγάλων βασιλικών, του Αγίου Λεωνίδη στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου και της Βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου, στο ΕΣΠΑ είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Τα έργα αφορούν στη συντήρηση, τοπικές επεμβάσεις και αποκαταστάσεις και ανάπλαση του εξωτερικού χώρου και έχουν προϋπολογισμό 550.000 €.

Εμφάνιση Φωτ.2.jpgΗ βασιλική στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται εντός των κλασικών τειχών και ακριβώς έξω από το τείχος της Ύστερης Αρχαιότητας, με πρόσωπο στο δρόμο ο οποίος οδηγούσε από τη ρωμαϊκή Αγορά (Forum) της Κορίνθου στις Κεγχρεές. Από τον δρόμο αυτό προς το κέντρο της Κορίνθου, πιθανόν ήλθε ο Παυσανίας από το λιμάνι των Κεγχρεών. Από τον ίδιο δρόμο, στη νέα θέση νότια της βασιλικής, πέρασε ο Απόστολος Παύλος ερχόμενος από το λιμάνι των Κεγχρεών προς το κέντρο της Κορίνθου και αντίστροφα.
Εμφάνιση Φωτ.3.jpgΠρόκειται για μια τρίκλιτη, ελληνιστικού τύπου χριστιανική βασιλική, διαστάσεων 48,0 x 23,33 μ. με εγκάρσιο κλίτος, το οποίο περιορίζεται στο πλάτος του ναού (δεν εξέχει). Φέρει νάρθηκα στο δυτικό άκρο του ναού, στο πλάτος της βασιλικής και πέραν αυτού τετράστωο αίθριο. Στη βόρεια πλευρά έφερε σειρά από προσκτίσματα όπως διακονικό και σειρά στεγασμένων τάφων. Σε μικρή απόσταση από το διακονικό υπήρχε το βαπτιστήριο. Στη νότια πλευρά είχε κατασκευασθεί πολυτελές τρίκογχο, μάλλον οικογενειακό μαυσωλείο, το οποίο είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της βασιλικής. Στη νότια εξωτερική πλευρά της βασιλικής και σ’ όλο το μήκος της είχε κατασκευασθεί μεγάλος ορθογώνιος περίβολος με δωμάτια στο περίγραμμα του. Δεν έφερε υπερώα. Αξιοσημείωτο είναι το σύστημα κατακορύφων φερόντων πεσσών που έφερε στη θέση των κιόνων. Ακόμα ιδιαίτερο γνώρισμα στη βασιλική είναι οι μεγάλες διαστάσεις των φερόντων στοιχείων, ογκώδεις πεσσοί και ελάχιστοι κίονες. Οι κίονες υπήρχαν εκατέρωθεν του μεσαίου κλίτους, ενώ οι πεσσοί στα πλάγια κλίτη.
Εμφάνιση Φωτ.4.jpgΤο συνολικό εξωτερικό μήκος της βασιλικής είναι 63,20 μ. Στο μήκος αυτό περιέχεται η αψίδα και ο νάρθηκας. Το μεσαίο κλίτος έχει πλάτος 10,20 μ. Τα πλάγια κλίτη έχουν μέσο πλάτος 4,90 μ. Το εξωτερικό πλάτος μετρά 23,30 μ. Η ακτίνα της αψίδας μαζί με τον τοίχο είναι 6,20 μ. Το εσωτερικό μήκος μέχρι το εγκάρσιο κλίτος είναι 55,25 μ.
Οι γνωστές βασιλικές στην περιοχή της Κορίνθου, είναι η βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου, η βασιλική στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου, η βασιλική στη θέση «Σκουτέλα» Αρχαίας Κορίνθου και η βασιλική αφιερωμένη στον Άγιο Κοδράτο στη θέση «Μπέη» Αρχαίας Κορίνθου.
Η βασιλική στο Κράνειο, με τις άλλες τουλάχιστον τρεις βασιλικές, αποτελούν ένα δίκτυο στον τόπο και στο χρόνο, που είναι αντικείμενο υψηλού θεματικού τουρισμού, με μεγάλη επισκεψιμότητα, έτσι ώστε η Πελοπόννησος να είναι ένα ζωντανό και ενιαίο Μουσείο, το οποίο αρχίζει από τους Μυθικούς Χρόνους και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας.
Εμφάνιση Φωτ.5.JPGΌπως καταδεικνύεται από τα συγκριτικά στοιχεία που εκδίδονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Είναι σημαντική και ουσιαστική η απορρόφηση των κονδυλίων από την Περιφέρεια και αυτό γίνεται μέσω της βαθιάς γνώσης, του σωστού σχεδιασμού, της ολοκληρωμένης προσέγγισης και της  συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μητρόπολη, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα Επιμελητήρια και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. 
Στο πλαίσιο αυτό εκτελούνται έργα Πολιτισμού στην Κορινθία προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, στη δε Πελοπόννησο προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν, για την Πελοπόννησο, την υψηλότερη επένδυση στον Πολιτισμό, από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ 
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π