Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Γνωρίστε τον τόπο μας: Κούτος το Ορεινό Χελυδόρι

 
Το Ορεινό Χελυδόρι Κορινθίας. Εκεί που δεν γεννήθηκα αλλά είναι οι ρίζες μου. Είναι ο τόπος καταγωγής των προγόνων μου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον Κούτο ( παλιά ονομασία του χωριού) στις αρχές του 1800. Είναι η περιοχή απ΄όπου αντλώ τα xρώματα και την ποικιλία της φαντασίας μου. Το όνομα του οικισμού Χελυδόρι είναι σύνθετη λέξη Χελυ + δωρα . προέρχεται από την μυθολογία Νότια του οικισμού δεσπόζει το Μαύρο όρος ο κοινός Μαυριόρος που είναι τα Χελυδορέα Όρη των αρχαίων Ελλήνων. Έχει υψόμετρο 1757 μ.
Κατά τη μυθολογία, στο Μαύρο όρος, , ο νεαρός Ερμής οδήγησε τα κλεμμένα βόδια του θεού Απόλλωνα και σ' αυτό βρήκε τη χελώνα, στο κέλυφος (χέλυς) της οποίας τέντωσε χορδές, κατασκευάζοντας έτσι την πρώτη λύρα, την οποία τελικά προσέφερε στον Απόλλωνα, ώστε να εξιλεωθεί για την κλοπή.


 
 Το Ορεινό Χελυδόρι (πρώην Κούτος) είναι ορεινός οικισμός , με άγρια ομορφιά και πολύ σημαντικά αξιοθέατα. Διαθέτει σημαντική παραγωγή οπωροκηπευτικών.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 660 - 700 μ. , 18 χιλιόμετρα Νότια του Δερβενίου με οποίο συνδέεται με ασφαλτοστρομένο δρόμο. Επίσης σε απόσταση είκοσι λεπτών βρίσκεται το χειμερινό θέρετρο των Τρικάλων Κορινθίας. Η προσβασιμότητα εξασφαλίζεται και τις περιόδους με χιόνι με την βοήθεια των εκχινιστικών μηχανημάτων. Το άριστο ξηρό κλίμα της περιοχής, η ομορφιά της φύσης, η ηρεμία του περιβάλλοντος και η μικρή απόσταση από την Αθήνα εγγυώνται ευχάριστες και συχνές αποδράσεις.
Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή του Προφήτη Ηλία που χρονολογείται από το 14ο αιώνα Είναι μονή βασιλικού ρυθμού, η οποία αναστηλώθηκε μετά την κατάρρευσή της το έτος 1754 με άδεια των Τουρκικών αρχών (Χοτζέτι), η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα στο αρχείο της Μονής, στο οποίο επίσης φυλάσσεται σημαντική συλλογή Τουρκικών και Ελληνικών προεπαναστατικών εγγράφων. Υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και με εικόνες φιλοτεχνημένες από Κρητικό διάκονο το 1758.Η μονή κατεστράφει το 2000 από την μεγάλη πυρκαγιά που αφάνισε μεγάλη έκταση του Δήμου Ευρωστίνης.Μετόχι της Μονής (γυναικείας σήμερα) για τη χειμερινή διαμονή των μοναχών, λειτουργεί στα Μεντουργιάνικα, με τιμώμενο τον Αγ. Γεράσιμο.
 

Αξιόλογη ιστορικά είναι και η εκκλησία του Αγ. Νικολάου που κτίστηκε στον Κούτο, πριν το έτος 1798, από την οικογένεια Μαμωνά, η οποία ήλθε και εγκαταστάθηκε εδώ γύρω στα 1300 μ.Χ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού με τις αγιογραφίες του. Στον Κούτο υπάρχει ακόμα και η εκκλησία του Αγ. Ιωάννου (παλιά μητρόπολη του χωριού , πριν τον Άγιο Νικόλαο). Άλλα εξωκλήσια, εδώ είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Άγιος Δημήτριος, και ο Άγιος Προκόπιος.
Το Χελυδόρι μαζι με τους οικισμούς Μεντουριάνικα , Βυζδιάνικα και την Ιερα μονή του Προφήτη Ηλία Ζάχολης , αποτέλεσαν μετα το 1912 την Κοινότητα Κούτου , συστήθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 31 Αυγούστου 1912 και προήλθε από το Δήμο Ζαχόλης (Ευρωστίνης). Η κοινότητα με Υπουργική απόφαση της 9 Απριλίου 1915 μετονομάστηκε σε κοινότητα Χελυδορίου. Αρχικά η έδρα της κοινότητας ήταν μεταβατική, το καλοκαίρι στον Κούτο , τον χειμώνα στα Μεντουργιάνικα . Στις 25 Ιουνίου 1957 με βασιλικό διάταγμα ορίσθηκε μόνιμη έδρα τα Μεντουργιάνικα.
 
Οι κάτοικοι της κοινότητας το 1851 ήταν 495 άτομα. Ο πληθυσμός της κοινότητας με την απογραφή του 1929 ανερχόταν σε 544 άτομα, το 1961 ήταν 448, το 1971 319 ,το 1981 ήταν 239 (Μεντουριάνικα 226, Βυζιάνικά 4 και Χελυδόρεον 9) , το 1991 αριθμούσε 247 ψυχές. Το 1996 η κοινότητα Χελυδορέου μαζί με τις κοινότητες Δερβενίου απότέλεσαν τον Δήμο Ευρωστίνης. Το 2001 είχε 306 κατοίκους, από τους οποίους μόλις 32 κατοίκους απογράφηκαν στον Κούτο  Τέλος κατά την τελευταία απογραφή του 2011 η τέως κοινότητα και νυν δημοτικό διαμέρισμα είχε 159 κατοίκους, [τα Μεντουργιάνικα  127] από τους οποίους μόλις 32 κατοίκους απογράφηκαν στον Κούτο

BΑΣΙΛΗΣ ΛΑΛΟΣ