Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πέτρος Τατούλης «Οι εκτελεσθέντες στις Βίγλες Μεγαλόπολης ανήκουν σε όλη την Πελοπόννησο και εκπέμπουν ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της πατρίδας και της ελευθερίας»



Εμφάνιση P1010026.JPG 
«Οι 212 νεκροί που τιμούμε σήμερα είναι νεκροί όλης της Πελοποννήσου και εκπέμπουν το μήνυμα ότι το σημαντικότερο είναι η υπεράσπιση του τόπου ακόμα και με το τίμημα της ζωής» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες στη θέση Βίγλες Μαλλωτά Μεγαλόπολης, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 και πρόσθεσε ότι «οι νεκροί δεν μετρούνται από την ιδεολογία τους, αλλά οι νεκροί μας ανήκουν στον τόπο μας, στην πατρίδα μας, σε εμάς και τις επόμενες γενιές, οδηγώντας μας να οραματιστούμε σύμφωνα με το δικό τους παράδειγμα».
Εμφάνιση P1010015.JPGΣήμερα τιμούμε τους πατέρες και τους παππούδες μας που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν για να υπερασπίσουν τις αξίες και την πατρίδα τους δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και χαρακτήρισε την ιστορική μνήμη «διαρκή παιδαγωγική στάση», η οποία μεταφέρει το μήνυμα ότι οι πολίτες ολοκληρώνονται μόνο κάτω από καθεστώς ελευθερίας όταν έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Οι νεκροί που τιμούμε σήμερα δεν σκοτώθηκαν ως εμπόλεμοι, τόνισε ο κ. Τατούλης, αλλά επρόκειτο για θυσία άμαχων πολιτών και για παραβίαση καθαρών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίοδο πολέμου. Το αίτημα αποζημιώσεων της Ελλάδας έχει ως κυρίαρχο νόημα, όχι τόσο την επανόρθωση του οικονομικού ζητήματος, όσο την ηθική επανόρθωση της χώρας που υπέστη τέτοιες ζημίες.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης την έντονη φιλοευρωπαϊκή διάθεση των Ελλήνων πολιτών, καθώς η Ελλάδα αποτελεί την πεμπτουσία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Εδώ φυλάμε Θερμοπύλες ενάντια στη βία και το φασισμό. Οι πολίτες της χώρας μας ξέρουν να αγαπούν τη ζωή, αλλά είναι και έτοιμοι να θυσιαστούν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Εμφάνιση P1010002.JPGΟ Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε και την παρουσία του Γερμανού Πρέσβη στην εκδήλωση, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, σημειώνοντας «είναι σημαντικός ο συμβολισμός ότι η πρώτη ενέργεια του νέου Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα είναι εδώ, στην Πελοπόννησο, αποδοκιμάζοντας το φασισμό».
Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Πέτερ Σόοφ δήλωσε ότι «Η Γερμανία αναγνωρίζει την ιστορική της ευθύνη. Δεν είναι εύκολο να παρίσταται εκπρόσωπος της Γερμανίας εδώ. Είναι ασύλληπτο πως μπόρεσαν να κάνουν αυτό το έγκλημα, αυτή την ασύλληπτη φρικαλεότητα στις Βίγλες. Γνωρίζω ότι δεν μπορεί να ζητηθεί συγγνώμη, παρά μόνο ειλικρινή συγχώρεση, όπως επίσης γνωρίζω ότι οι πληγές δεν πρόκειται να επουλωθούν. Είναι χρέος μας προς την ιστορία να οικοδομήσουμε ένα μέλλον χωρίς πολέμους και ηθική μας υποχρέωση να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ειρηνική Ευρώπη. Σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση για την εμβάθυνση και τον επαναπροσδιορισμό της φιλίας μας ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια στο μέλλον».