Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

1η Επιστημονική – Ενημερωτική Ημερίδα για τον Μητρικό Θηλασμό στην Κόρινθο



«Υποστηρίζουμε τον θηλασμό: Υποστηρίζουμε τις μητέρες»


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της 1ης Επιστημονικής-Ενημερωτικής Ημερίδας για τον μητρικό θηλασμό, που διοργανώθηκε από την εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κορινθίας, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.

Στα πλαίσια της Ημερίδας, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της εβδομάδας μητρικού θηλασμού στην Κόρινθο, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία από επιστημονικές έρευνες και μελέτες, χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες, αλλά και ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις αναφορικά με τον μητρικό θηλασμό, μέσα από τις εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων από το χώρο της υγείας.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε η κα Ευθυμία Γκίνου, συνδιαχειρίστρια και “ψυχή” της Ομάδας  Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κορινθίας. Στην εναρκτήριο ομιλία της, αφού καλωσόρισε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αλληλεγγύη και τη δραστηριοποίηση της Ομάδας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, “από μητέρα προς μητέρα”, ώστε κάποτε ο θηλασμός “Να γίνει αυτό που πραγματικά είναι. Το συναίσθημα που μετατρέπει το αίμα της μάνας σε γάλα. Που θρέφει και αναθρέφει.”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η ομιλία της Παιδιάτρου κας Δρ. Μαργαρίτας Μπίτση, η οποία αναφέρθηκε στο θηλασμό ανά τους αιώνες, από τις απαρχές του κόσμου, και στον αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών τους πρώτους 6 μήνες. Έπειτα, η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος κα Δήμητρα Χρήστου, παρουσίασε χρήσιμες οδηγίες για τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας. Στη συνέχεια, ο Χειρούργος Γυναικολόγος-Μαιευτήρας κος Σωτήρης Μήτρου μίλησε για τη βέβαιη πιθανότητα του φυσικού τοκετού να οδηγήσει σε επιτυχή θηλασμό.

Η Παιδίατρος κα Μπετίνα Σίντερ-Φιλάνδρα έκανε λόγο στην εισήγησή της για τα πολλαπλά οφέλη του μακροχρόνιου θηλασμού, κυρίως για το παιδί και την μητέρα. Ακολούθως, η Ψυχολόγος κα Αναστασία Μητσάκου αναφέρθηκε στα ψυχικά οφέλη νηπίου και θηλάζουσας μητέρας, με ιδιαίτερη αναφορά στην ασφαλή προσκόλληση του παιδιού. Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της Φαρμακοποιού κας Όλγας Μπιτσούνη για την πρωτοβουλία των φαρμακείων φιλικών προς τον μητρικό θηλασμό και τις επιπτώσεις των φαρμάκων κατά τη γαλουχία.

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε ένα συγκινητικό βίντεο με το baby crawling (σύρσιμο του μωρού) στο στήθος της μάνας του, αμέσως μετά τη γέννα. Επίσης, προβλήθηκαν φωτογραφίες από τον ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό στην Κόρινθο, που έγινε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση εγκύων αλλά και θηλαζουσών μητέρων συνοδευόμενων από τα παιδιά τους, καθώς και πλήθος μπαμπάδων. Για τα παιδιά υπήρχε διαμορφωμένη μια γωνιά για δημιουργική απασχόληση, καθ' όλη τη διάρκεια της ημερίδας.

Σκοπός της ημερίδας, ο οποίος επιτεύχθηκε στο μεγαλύτερο βαθμό, ήταν η ανάγκη για γνώση και έγκυρη, επιστημονικά τεκμηριωμένη, ενημέρωση και υποστήριξη, σχετικά με τον μητρικό θηλασμό.

Η συμμετοχή του κόσμου μας γεμίζει με αισιοδοξία και δύναμη για τη διοργάνωση της 2ης Ημερίδας για τον Μητρικό Θηλασμό, το 2014.

Οι διαχειρίστριες της Ομάδας Υποστήριξης
Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κορινθίας:

Έφη Γκίνου, Στέλλα Τζαναβάρα, Κατερίνα Ζαρρή-Χαραλαμπίδη, Βασιλική Κλέτσα

e-mail: thilasmoskorinthos@yahoo.gr