Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς: Ποτέ ξανά φασισμός - Αρνήθηκε να φορέσει το εβραϊκό καπέλο

samarasneta
Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράμμισαν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αντώνης Σαμαράς και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν.
Οι δύο Πρωθυπουργοί υπέγραψαν και κοινή δήλωση ενώ ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Έκανε αναφορά στο ότι οι δύο λαοί υπέφεραν από τον ναζισμό και επανέλαβε «ποτέ ξανά» φασισμός. Τα δύο κράτη, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι δεσμευμένα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής. Σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με τη Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας. Οι τρεις χώρες, επισήμανε, μπορούν επίσης να δώσουν την εικόνα της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή. Έκλεισε λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε, είναι μόνον η αρχή».
Ιδιαίτερα θερμά λόγια είπε ο κ. Νετανιάχου ο οποίος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη, όμως οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα, ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι». Συνεχάρη επίσης τον κ. Σαμαρά για την αντιμετώπιση των νεοναζιστών.
Ο κ. Νετανιάχου είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν μακρά ιστορία, Αθήνα και Ιερουσαλήμ είναι οι κοιτίδες του δυτικού πολιτισμού, σήμερα όμως είναι δύο σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της ασφάλειας και του τουρισμού.
Ο κ. Νετανιάχου έκανε όμως και εκτεταμένη αναφορά στο θέμα του Ιράν και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις που κάνει η χώρα αυτή είναι υπεκφυγές για να κερδίσει χρόνο.
Μετά τις συναντήσεις των υπουργών υπογράφηκαν μία σειρά συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας:
- Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη Ναυτική Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
- Συμφωνία Τουριστικής συνεργασίας η Όλγα Κεφαλογιάννη
- Δύο συμφωνίες για αντιμετώπιση του εγκλήματος και την πολιτική προστασία ειδικά στην πυρόσβεση ο Νίκος Δένδιας.
- Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας ο Γιάννης Μανιάτης.
Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
- Διακήρυξη για συνεργασία στη Ναυτική Εκπαίδευση ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
- Πρόγραμμα εκπαιδευτικής συνεργασίας υπέγραψε ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος.
- Συνεργασία για παραγωγή Ταινιών υπέγραψε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Βενιαμίν Νετανιάχου ως υπουργό Εξωτερικών.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Μουσείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, όπου κατέθεσε στεφάνι, μίλησε με τον πρόεδρο των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και υπέγραψε στο βιβλίο προσωπικοτήτων, κλείνοντας το μήνυμά του με την αναφορά “ποτέ ξανά”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς ευγενικά αρνήθηκε να φορέσει το κιπά το εβραϊκό καπέλο που είναι σύμβολο πίστης.
ysterografa.gr