Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

«Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης» (Η ενότητα βάση προόδου και ανάπτυξης)



Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ellines.com με θέμα: «Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης» στο Costa Navarino Μεσσηνίας, στις 19 Οκτωβρίου 2013.

Βασικοί ομιλητές ήταν οι διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού κ.κ. Γρηγόρης Στεφανόπουλος, καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, Άρτεμις Σιμοπούλου, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, Κώστας Μακρής, επιχειρηματίας που διαπρέπει στην Αυστραλία, Χαρά Νικολακοπούλου, ερευνήτρια για τον καρκίνο της επιδερμίδας και του στόματος στο Imperial College του Λονδίνου και Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του San Jose και Αστροφυσικός της ΝΑSΑ. Λαμπροί Έλληνες, οι οποίοι κατέχουν πρώτες θέσεις στην επιχειρηματικότητα και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης, μεταφέροντας το μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής: «Όνειρο μας και φιλοδοξία μας είναι να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα και εδώ, στην Πατρίδα του! Η Ελλάδα δεν έχει όρια. Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να ξεπερνάς τα όριά σου. Αυτό μας το έμαθαν καλά οι Έλληνες της Διασποράς και γι' αυτό είναι για μας πηγή υπερηφάνειας, αυτοπεποίθησης και έμπνευσης».

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός, οι πρέσβεις της Κίνας και της Αυστραλίας, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, και Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος, επιφανείς εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Πελοποννήσου, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης, κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος σε μια ευφυή παρουσίαση, μεταξύ άλλων διέκρινε τις έννοιες του Ελληνισμού και του Ελλαδισμού, κάνοντας ειδικές αναφορές στο παγκόσμιο βεληνεκές των Ελλήνων της Διασποράς. Ο κ. Χατζη­δάκης, από την πλευρά του, τοποθέτησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην πρωτοπορία καθόσον αφορά τη διαδικασία ανάκαμψης της χώρας, εφόσον δείχνει ότι «υπάρχει η Ελλάδα της δημιουργίας που επιμένει και νικά», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο κ. Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός άτι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια που έχει δρομολογήσει την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο χαρακτήρισε «θέμα πολιτισμού, περιβάλλοντος, αλλά και δημιουργίας νέας οικονομίας». Στην τοποθέτησή του ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι το 2014 ίσως θα είναι η χρονιά όπου μετά από έξι χρόνια περίπου θα υπάρχει ανάπτυξη. Σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ, οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν σημαντικά αυξημένους πόρους, θα αλλάξει ο ρόλος των Περιφερειακών Προγραμμάτων, όπου εκτός των τεχνικών έργων θα υπάρχουν και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και αγροτικής ανάπτυξης. Χαρακτήρισε σημαντική την ανάπτυξη από την Περιφέρεια και όχι μόνο το κέντρο και ανακοίνωσε τον αυξημένο ρόλο πού θα έχουν οι Περιφερειάρχες από την επόμενη θητεία.

Όλα αυτά τα σημαντικά που ακούστηκαν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη τα έχει κάνει πολιτική και πράξη. Ανακτάμε την αξιοπιστία μας με εξωστρέφεια και νηφαλιότητα. Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) είναι το βασικό εργαλείο βελτιστοποίησης της απόδοσης των έργων που βρίσκει εφαρμογή σε πολλά έργα στην Περιφέρεια. Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε δυνατό κονδύλι. Το ταμείο ρευστότητας για τις Μικρές-Μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται στην τελική νομοθετική φάση. Πληθώρα μεγάλων και μικρών έργων και δράσεων εκτελούνται στην Περιφέρεια βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Συγχρόνως σχεδιάζονται και μελετώνται έργα και δράσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ακόμα συμμετέχουμε στις βελτιώσεις στις αναθεωρήσεις των πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης όσον αφορά στα περιφερειακά και ειδικά σχέδια και στη διαχείριση αυτών.  

Το μήνυμα του Συνεδρίου ήταν εξόχως αισιόδοξο. Αισθανθήκαμε υπερηφάνεια για τους Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι προκόβουν στα δύσκολα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα. Αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης και αυτοπεποίθησης. Η ενότητα των Ελλήνων της Ελλάδος και της Διασποράς είναι το μυστικό της επιβίωσης της χώρας μας και το θεμέλιο για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Όλοι φύγαμε από το Συνέδριο αυτό πλουσιότεροι σε γνώση, σοφότεροι σε αντιλήψεις και ενεργότεροι για την κοινή προσπάθεια, τον κοινό αγώνα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσφέρει συνεχώς ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον με υπερκομματικές αντιλήψεις και δημόσιο διάλογο υψηλού επιπέδου, όπου μπορεί να εργασθεί και να δημιουργήσει κάθε πολίτης και επιχειρηματίας, έχοντας την Περιφέρεια σύμμαχο και βοηθό στην επίλυση των προβλημάτων.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.


Σχετικά: ellines.com