Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Huffington Post: Οι Έλληνες βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους στην κρίση

greek-crisis
Twitter @EmOikonomidis
Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα η διαπίστωση ότι τα πραγματικά όρια, δηλαδή τις διαστάσεις του εαυτού σου, τα καταλαβαίνεις στις δύσκολες γωνίες. Όταν η καθημερινότητα γίνεται αφόρητα απογοητευτική, και εσύ εκ των πραγμάτων αναζητείς διέξοδο που να έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα… χθες, και όχι στο μακρινό αύριο.

Η Ελλάδα την εποχή της κρίσης, είναι μια χώρα σε βαθιά μελαγχολία. Και όταν λέμε χώρα, εννοούμε φυσικά τους ανθρώπους της. Την κοινωνία. Τα κύτταρα που πρέπει να μείνουν ενεργά και να παλέψουν, ώστε να υπάρχει ιστορική συνέχεια σε μια εθνική διαδρομή που αν όχι φθόνο, προκαλεί μετά βεβαιότητας θαυμασμό στην ανθρωπότητα.
Τα διεθνή ΜΜΕ αρέσκονται, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, και πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που η Ελλάδα άφησε πίσω της τα ασφυκτικά σενάρια χρεοκοπίας, να προσεγγίζουν την κρίση ανθρωποκεντρικά. Να ψάχνουν, να ανακαλύπτουν και να παρουσιάζουν τις ιστορίες που κάνουν την κρίση, επομένως και τη μάχη για την υπέρβασή της, περισσότερο ανθρώπινη.
Μια τέτοια προσέγγιση στην ελληνική κρίση αφιερώνει η “Huffington Post”, μια εβδομάδα μετά την επιτυχή επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το τετ-α-τετ που μεταξύ άλλων είχε ο Πρωθυπουργός με την Αριάνα Χάφινγκτον.
“Πως η ελληνική οικονομική κρίση βγάζει προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων”, τιτλοφορείται το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται σε περιπτώσεις Ελλήνων που συνδράμουν αποφασιστικά για τη διάχυση ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, προκειμένου να βοηθηθούν περισσότερο εκείνοι που δεν μπορούν, που δυσκολεύονται, που δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα.
Η αφήγηση της “Huffington Post” δείχνει στην κατεύθυνση μιας Ελλάδας που αντιστέκεται. Επειδή οι άνθρωποί τους, που αποτελούν και την προίκα του μέλλοντος γι’ αυτόν τον τόπο, δεν το βάζουν κάτω. Πάθαμε, μάθαμε και το στοίχημα είναι να διορθωθούμε. Ώστε να μην ξαναβρεθεί η Ελλάδα μπροστά σε ένα αντίστοιχο εθνικό αδιέξοδο.

ysterografa.gr