Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Η Αίγυπτος στα χέρια του στρατού, που ανακοίνωσε το τέλος της εποχής Μόρσι (live video)

egypt-riots-against-Mursi
Η πρόταση του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, έπεσε στο κενό και το πραξικόπημα στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο στρατός έχει πάρει τον έλεγχο και όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά πρακτορεία ειδήσεων, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, μέχρι η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Η εποχή Μόρσι, πάντως, έχει τελειώσει οριστικά…
Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός ανακοίνωσε άλλωστε το τέλος του Μόρσι και προανήγγειλε τη δημιουργία νέας μεταβατικής κυβέρνησης.Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήγγειλε σήμερα ότι απομακρύνεται από το θώκο του ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, τον αντικαθιστά προσωρινά ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς και ότι αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας, ενώ εξήγγειλε την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.
Σε μήνυμά του μέσω του Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοινώθηκαν ως «πλήρες πραξικόπημα».
Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη. Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.






ysterografa.gr