Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟ - "Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας (ΔΡΟ) - Άμεση Δημοκρατία" εντός των Οικολόγων Πράσινων

Όπως δια-φαίνεται επέρχεται η πολιτική διάσπαση των Οικολόγων - Πράσινων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ένα τμήμα θα γίνει κόκκινο (αντιμνημονιακό έντονα) και ένα τμήμα θα παραμείνει πράσινο (και φιλευρωπαϊκό).
Όπως αναφέρει η "ΑΥΓΗ", προεόρτια διάσπασης των Οικολόγων Πράσινων φέρνει η ίδρυση τάσης στο εσωτερικό του κόμματος, με το όνομα "Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας (ΔΡΟ) - Άμεση Δημοκρατία", την οποία υπογράφουν τρία μέλη της εξαμελούς Εκτελεστικής Γραμματείας και 13 μέλη του 34μελούς Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος. Μεταξύ των ατόμων που υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη της τάσης περιλαμβάνονται ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ο εκδότης Γιάννης Δαρδανός, η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, και ο Μάκης Κοψίδης, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος.
 
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του, το "Δίκτυο" θέτει ως βασικό διακύβευμα της συγκυρίας τη σαφή τοποθέτηση του ρεύματος της οικολογίας ενάντια στην κυριαρχή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία ασκείται πανευρωπαϊκά, με τα πράσινα κόμματα να παρακολουθούν την εξέλιξη αυτή με διαχειριστικό τρόπο, όπως επισημαίνουν, ενόψει μάλιστα το επικείμενου συνεδρίου του κόμματος, στις αρχές Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε ξεσπάσει μεγάλη εσωκομματική κρίση στους Οικολόγους Πράσινους, με αφορμή την εγγραφή 184 μελών οι οποίοι προέρχονταν από τη φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ στην Πολιτική Κίνηση Πατησίων των Ο.Π. στην οποία μετέχει ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Χρυσόγελος.
Στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος, κατά την οποία τέθηκε το επίμαχο θέμα, είχαν αποχωρήσει 14 στελέχη, αρκετοί εκ των οποίων υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη, αφού πρώτα κατήγγειλαν τον ευρωβουλευτή του κόμματος Ν.Χρυσόγελο αλλα και τον τέως ευρωβουλευτή, Μιχάλη Τρεμόπουλο, για μεθόδευση:
"Αγνοώντας την απόφαση της περιφερειακής οργάνωσης των Οικολόγων Πράσινων Αττικής έκαναν δεκτές αιτήσεις χωρίς συμπληρωμένα στοιχεία. Επικύρωσαν αιτήσεις δίχως το απαραίτητο στοιχείο της αποδοχής της ιδρυτικής διακήρυξης και του καταστατικού των Ο.Π, αιτήσεις που αντιβαίνουν στο άρθρο 4.1 του καταστατικού των Οικολόγων Πράσινων περί εγγραφής μελών, όλες σε μία Πολιτική Κίνηση -σε αυτή του ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου- εν μια νυκτί, και προπάντων ανυπόγραφες και ως εκ τούτου ανυπόστατες - άκυρες". Και προσέθεταν: "Η τακτική αυτή των τέως και νυν ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου και Νίκου Χρυσόγελου απέχει από την πράσινη κουλτούρα και από κάθε έννοια πολιτικής ηθικής".
Απαντώντας στα παραπάνω, ο Ν. Χρυσόγελος είχε σημειώσει μεταξύ άλλων τα εξής: "Δεν είναι λογικό νέοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και δεν εμπιστεύονται άλλους πολιτικούς χώρους που τους θυμίζουν τις άσχημες πλευρές του να αναζητούν 'πολιτική στέγη' στους Οικολόγους Πράσινους; Οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη είναι ένα νεανικό κόμμα και προσελκύουν μεγάλα κομμάτια νεολαίας".

Ριζοσπαστική Οικολογία όχι περιβαλλοντισμός

"Σε μία εποχή των οξύτατων οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων η Πολιτική Οικολογία βρίσκεται μπροστά σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι" επισημαίνει το κείμενο της διακήρυξης. Και προσθέτει: "Θα ακολουθήσει τον δρόμο του περιβαλλοντισμού ή αυτόν της ριζοσπαστικής οικολογίας; Τον δρόμο της περιβαλλοντικής ενσωμάτωσης με μια επιδερμική κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα σ' ένα ανταγωνιστικότατο σύστημα, ταυτιζόμενη με το στερεότυπο πολιτικό μοντέλο μεγάλης μερίδας Πράσινων κομμάτων της Ευρώπης; Μοντέλο που κάνει την πράσινη πολιτική τους να μετατρέπεται σε διακοσμητική ουρά της συστημικής διαχείρισης;"
"Οι δικοί μας στόχοι δεν πρασινίζουν απλώς το σκηνικό μιας αδιέξοδης και χωρίς νόημα ζωής, δεν δίνουν μια συγκυριακή λύση στην κλιματική αλλαγή, δεν θέλουν να βελτιώσουν περιβαλλοντικά την πολιτική των αστικών κομμάτων, που έχουν την πράσινη ανάπτυξη ως επικουρική λειτουργικότητα, σ' ένα σύστημα που χωρίζει τους ανθρώπους σε πλούσιους και φτωχούς, σε αναπτυγμένους και τριτοκοσμικούς, σε προνομιούχους και περιθωριακούς" επισημαίνει η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Ριζοσπαστικής Οικολογίας.
 
Η δική μας Πολιτική Οικολογία δεν διαπραγματεύεται με συγκυριακούς συμμάχους το όραμά μας. Δεν είναι παρένθεση και προσθήκη σε πολιτικά μανιφέστα που αντιλαμβάνονται τη φύση ως μια μηχανή παραγωγής κέρδους, υποταγμένη στη φενάκη των αναπτυξιολόγων.”
Με αυτούς τους προβληματισμούς 158 ενεργοί πολίτες , νυν και πρώην μέλη αλλά και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, προσωπικότητες της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου απαντούν στις προκλήσεις της εποχής και στις πολιτικές εξελίξεις με την ίδρυση ενός πόλου που φιλοδοξεί να συνενώσει πλατύτατες κοινωνικές δυνάμεις . Δυνάμεις που αντιτάσσονται στην διάλυση του κοινωνικού ιστού και στις πολιτικές που συντρίβουν την κοινωνική συνοχή , ιδρύουν το «Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας»-Αμεση Δημοκρατία.
Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης.
Υπογράφουν μέλη ,που κινούνται στον χώρο της πολιτικής οικολογίας , στους Οικολόγους Πράσινους αλλά και ευρύτερα.
Μεταξύ άλλων από το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, υπογράφουν τα τρία μέλη της 6μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας όπως και τα 16 μέλη του 34μελούς Πανελλαδικού Συμβουλίου .
 
Green Greek