Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Επίσκεψη του Κώστα Κόλλια στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη



Επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια των εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Σχετικά με την επίσκεψη ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει και να φιλοξενήσει τα μέλη της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής στις εγκαταστάσεις του στην Κρήτη. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος, να ξεναγηθούμε στα εργαστήρια και τα Ινστιτούτα και να δούμε από κοντά το πρωτοποριακό έργο που παράγεται εκεί.
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ευχαρίστησα το Διοικητικό Συμβούλιο εκ μέρους των μελών για την ευκαιρία που μας έδωσε να γνωρίσουμε από κοντά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Οι σπουδαίες διακρίσεις που έχει αποσπάσει το επιστημονικό προσωπικό και, βεβαίως, η έρευνα και η καινοτομία που παράγονται στα Ινστιτούτα, έχουν καταστήσει το ΙΤΕ ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ξενάγηση στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ένα ερευνητικό κέντρο στην αιχμή της σύγχρονης επιστήμης. Μεταξύ των εφαρμογών οι οποίες ερευνώνται στο εν λόγω ινστιτούτο πολλές αφορούν τον αγροτικό τομέα, καθώς επιδιώκουν τη βελτίωση των καλλιεργητικών μεθόδων και πρακτικών, όπως για παράδειγμα της φυτοπροστασίας. Επισημαίνω ότι η έρευνα δεν αφορά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, αλλά εστιάζει στην αντιμετώπιση προσβολών, όπως ο δάκος, με μέσα φιλικά προς την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Η παραγωγή νέων επιστημόνων, γνώσης και καινοτομίας είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα επωφελής για την οικονομία και την κοινωνία μας. Ρόλος της Επιτροπής μας είναι να παρακολουθεί και να αξιολογεί αυτήν την παραγωγή, να συνδράμει όπου και όπως μπορεί την επιστημονική κοινότητα και την πολιτεία και να κάνει προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τον συντονισμό, τη χρηματοδότηση και, εντέλει, τον αντίκτυπο της έρευνας και της καινοτομίας.
Η επίσκεψη στο ΙΤΕ, και η άμεση γνωριμία με το έργο και τους ανθρώπους του επέτεινε σε όλους όσοι βρεθήκαμε στην Κρήτη τη συναίσθηση αυτού του ρόλου ως μελών της Επιτροπής, στόχος της οποίας είναι να φέρει κοντά την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα με την πολιτεία και την κοινωνία.»