Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Μουμπάρακ: Να παραιτηθεί ο Μόρσι, για να σώσει ζωές - Μόρσι: Δεν θα παραιτηθώ. Θα προστατεύσω με τη ζωή μου την εντολή που μου έδωσε ο λαός. Εκλογές σε 6 μήνες

Hosni-MubarakMursi-TV

Από τη φύλακη Τόρα του Καϊρου στην οποία κρατείται, ο έκπτωτος Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι ο Ισλαμιστής διάδοχός του στην Προεδρία Μοχάμεντ Μόρσι θα πρέπει να παραιτηθεί, προκειμένου να σώσει τις ζωές των πολιτών της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο ηγέτης που έπεσε θύμα της Αραβικής Άνοιξης και της πλατείας Ταχρίρ, ο αριθμός των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες μέρες στην πλατεία Ταχρίρ είναι μεγαλύτερος από εκείνος στις διαδηλώσεις του 2011, που οδήγησαν στην πτώση του ίδιου από την εηουσία.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το 2011 ο ίδιος ανταποκρίθηκε στη συγκυρία της στιγμής, και αποφάσισε να παραιτηθεί προκειμένου να μην χυθεί άλλο αίμα πολιτών της Αιγύπτου, και αποχώρησε από την εξουσία μετά από 30 χρόνια.

Με διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση, ο Προέδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, και να απαιτούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
“Η Αίγυπτος χρειάζεται ενότητα και δουλειά. Κρατάει στα χέρια της την τύχη της και θα σταθεί στα πόδια της”, τόνισε αρχικά και πρόσθεσε:
“Παραδέχομαι ότι έκανα λάθη. Σήμερα βλέπω πιο καθαρά τα πράγματα. Οι παλιές προκλήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος είναι η διαφθορά. Χρειαζόμαστε χρόνο για να ξεπεράσουμε τις παθογένειες που μας κληρονόμησε το προηγούμενο καθεστώς”.
Πάντως, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει και άφησε αιχμές για τη στάση του παλιού καθεστώτος: “Οι πολίτες της Αιγύπτου με επέλεξαν για Πρόεδρό τους, σε ελεύθερες εκλογές. Οι αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα αποτελούν εκμετάλλευση των νέων ανθρώπων από εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος. Το προηγούμενο καθεστώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον θυμό των πολιτών και των νέων ανθρώπων”.
“Τα 2/3 του λαού της Αιγύπτου ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος. Ο σεβασμός και η νομιμοποίηση του Συντάγματος μας επιτρέπουν να αποφύγουμε μια εθνική αιματοχυσία”, πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική του στάση:
“Η εξουσία ανήκει σε όλους. Δεν έχω… λαιμαργία για την εξουσία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε… αεροπειρατές να εκμεταλλευτούν εκείνοι την επανάστασή μας. Θα προστατεύσω κάθε άνδρα και γυναίκα στην Αίγυπτο. Και φυσικά, την ελευθερία.
Δεν θα παραιτηθώ. Θα προστατεύσω με τη ζωή μου την εντολή που μου έδωσε ο λαός της Αιγύπτου”, τόνισε.
Καταλήγοντας υπογράμμισε: “Δέχτηκα τελεσίγραφο για να αλλάξω την κυβέρνηση και να συστήσω Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνταγματικές αλλαγές και να έχουμε εκλογές μετά από έξι μήνες. Είμαι ανοιχτός στον διάλογο, δεν υπάρχει ωστόσο υποκατάσταστο της λαϊκής νομιμοποίησης”.
“Αν το τίμημα είναι να πληρώσω με το αίμα μου, είμαι έτοιμος να θυσιαστώ. Δεν θα κάνω ούτε ένα βήμα”, πρόσθεσε ο Μοχάμεντ Μόρσι.
Όπως έγραψαν τα “Υστερόγραφα”, η αντιπολίτευση κατάφερε να συναπιστεί γύρω από τον νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος και ορίστηκε επισήμως διαπραγματευτής για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.
Ο στρατός από την πλευρά του επιμένει στο τελεσίγραφο που έχει θέσι για την οικειοθελή αποχώρηση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία, ενώ στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο, έδειξε και η αποψινή δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, ο στρατός της Αιγύπτου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη διάλυση του Κοινοβουλίου της χώρας εντός των επόμενων 24 ωρών, αν δεν υπάρξει εκτόνωση της κρίσης, ενώ υπάρχει έτοιμο σχέδιο και για την αναστολή του Συντάγματος.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι ωστόσο, χρησιμοποίησε τον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, για να ζητήσει από τον στρατό να αποσύρει το τελεσίγραφό του. “Δεν θα ανεχθώ καμία παραβίαση του Συντάγματος. Δεν παραιτούμαι”, δήλωσε.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους σχολίασαν ότι αν ο Μοχάμεντ Μόρσι αγνοήσει τον στρατό, η χώρα θα εισέλθει σε κύκλο συγκρούσεων και βίας.

ysterografa